Nokia drar ner i det tysta

Det är inte bara i Finland som Nokia minskar antalet anställda. Efter den senaste kvartalsrapporten har bolaget bland annat dragit ner personalstyrkan i Argentina. Till skillnad från konkurrenterna har Nokia inte tvingats genomföra något akut krispaket under året. Trots detta har Jorma Ollila minskat antalet anställda med över 4 100 personer sedan årsskiftet, en siffra som väntas öka under sista kvartalet.

Nokia har under årets tre första kvartal minskat personalstyrkan med över 4 100 personer, det motsvarar 7 procent av antalet anställda vid årsskiftet. Ericsson har samtidigt skurit bort 12 procent av de anställda.

”Framgångsrika” Nokia har i jämförelse med ”krisdrabbade” Ericsson alltså gått förhållandevis hårt fram med besparingskniven. Trots detta har Nokia i princip helt lyckats undvika krisstämpeln.

En orsak är givetvis att Nokia är en lysande stjärna i telekombranschen som fortsätter visa plusresultat när konkurrenternas resultaträkningar liknar svarta hål. Men Nokia har också valt att tona ner krisintrycket när nedskärningarna har genomförts.

I den senaste rapporten beskriver Nokia de senaste besparingarna i Finland med orden: ”I oktober påbörjade Nokia Mobile Phones anställningsförhandlingar beträffande ca 260 heltidsanställda i Salo i Finland.” Vid en snabb genomläsning skulle de lika gärna kunna betyda att Nokia nyanställer 260 personer.

Så är dock inte fallet. De 260 tjänsterna ska bort fram till nästa sommar. Samtidigt kommer det nya uppgifter om att Nokia Mobile Phones genomför nedskärningar även i andra delar av världen. Enligt uppgift till Ekonomi24 gäller det bland annat verksamheten i Argentina, där antalet anställda ska ha minskats med hälften de senaste dagarna, från 40 till omkring 20 anställda. Lokalerna bantas också kraftigt.

Nokia bekräftar att nedskärningarna har genomförts men säger att antalet personer som förlorar jobben bara är drygt tio.

Vid årsskiftet hade Nokia 60 289 anställda, den siffran hade krympt till 56 145 i slutet av september. Nokias personalstyrka kommer med stor sannolikhet att fortsätta minska under fjärde kvartalet. Dels för att tidigare offentliggjorda outsourcing-transaktioner inte var klara inför den senaste rapporten, dels för att signalerna inifrån Nokia tyder på att bolaget fortsätter att trimma kostymen.

”Inom Nokia Networks har vi sagt att vi förhandlar med anställda i flera länder. Men det är inget nytt på gång som vi inte har gått ut med”, säger Maija Tommila informationsansvarig på Nokias huvudkontor.

Precis som konkurrenterna har Nokia minskat antalet personer på den egna lönelistan genom att föra över anställda till outsourcing-partners och underleverantörer under året. Under de senaste månaderna har avtal bland annat slutits med IT-bolagen Tietoenator och Hewlett-Packard som tar över totalt 570 anställda från Nokia.

Nokia har gått hårdast fram inom Networks-divisionen, som uppvisar betydligt sämre resultat än mobiltelefondivisionen. Under våren såldes två fabriker till en underleverantör och i juni kom ett sparpaket som innebar att 1 000 anställda skulle sägas upp inom Networks. Det är dessa förhandlingar som till en del fortfarande pågår.

Nokia lämnar inte någon prognos på hur många anställda bolaget väntas ha vid årsskiftet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.