Nimbus nyemission: Miljardären kan bli ny majoritetsägare

Båttillverkaren Nimbus vill ta in 356 Mkr genom en företrädesemission. Den obefintliga rabatten kan göra att Robert af Jochnicks bolag seglar upp som majoritetsägare i bolaget. Emissionsguiden hissar två flaggor.
Nimbus nyemission: Miljardären kan bli ny majoritetsägare - Nimbus företrädesemission (1)
Nimbus styrelse har beslutat om en företrädesemission som behöver röstas fram vid en extra bolagsstämma den 29 november. På bilden till vänster Robert af Jochnick. Foto: Jann Lipka

Ungefär hälften av de 356 Mkr som Nimbus vill ta genom sin företrädesemission är ämnade att gå till framtida förvärvsmöjligheter. Förutom att vara startklara på uppköpssidan i Nordamerika och Europa vill bolaget även lägga pengar på produktutveckling samt stärka sin finansiella ställning.

Emissionsguiden har gått igenom bolagets villkor och väljer att hissa en flagga för “Bristfällig information” eftersom det inte framgår vad emissionskostnaderna kommer landa på, något vi förväntar oss ska finnas med redan vid pressmeddelandet om villkoren.

Bristfällig information

Det är en varningsflagga om man anar eller vet att det saknas viktig information rörande nyemissionen. Hit räknas också klart vilseledande eller slarvig kommunikation.

Vi förväntar oss dock inte att dessa blir skyhöga givet att garantiåtagandena – från bolag kopplade till familjen af Jochnick – inte berättigar till någon ersättning. I många fall är det just dessa ersättningar som bidrar till att trissa upp emissionskostnaderna. Detta kommer ges klarhet i när Nimbus publicerar sitt prospekt den 9 december.

Teckningskurs utan rabatt

När villkoren blev kända var teckningskursen densamma som stängningskursen dagen innan. Det är kan tolkas positivt att storägaren och miljardären Robert af Jochnick med familj vill investera på den värderingen. Eventuellt tas pengar in utan rabatt för att värderingen redan är pressad och man vill försöka stävja aktiens utförslöpa sedan noteringen 2021. Nimbus börsvärde är ner cirka 75% sedan IPO:n.

Inledningsvis gav beskedet om nyemission åtminstone den effekten. Nimbusaktien stärktes tillfälligt och steg som mest 50 öre upp till 17,2 kr, men har i skrivande stund fallit tillbaka och byter händer för 16,4 kr. Teckningskursen är 16,7 kr per aktie.

Aktien handlas ned till teckningskurs

Om aktien faller så att teckningskursen inte längre ger en rabatt mot börskurs så saknas det incitament för investerare att teckna nya aktier. Det visar också på ett stort misstroende.

Företrädesemissionen är redan fullt säkerställd och utfallet är alltså inte beroende av kursrörelserna under teckningsperioden. Däremot kan ägarförhållandena påverkas.

Om många av de nuvarande aktieägarna avstår från att delta i emissionen för att den inte ger någon rabatt mot börskursen kan det innebära att bolaget R12 Kapital, som alltså till största del ägs av Robert af Jochnick plus söner, seglar upp som majoritetsägare i Nimbus. Vissa ägare skulle eventuellt kunna kompensera för sin utspädning genom att istället köpa aktier billigare över marknaden.

R12 Kapital äger just nu 21,9% av bolaget och kan efter företrädesemissionen äga som mest 52,5% aktierna. Utspädningen blir maximalt 50% för ägare som inte nyttjar sin företrädesrätt.

Befintliga ägare växlar upp

Om de med bäst insyn i bolaget tecknar rejält med aktier så visar det på stark framtidstro. Det är alltså väldigt positivt när befintliga storägare och/eller nyckelpersoner åtar sig att gå in ordentligt i en nyemission.

Både nämnda R12 Kapital och det till familjen af Jochnick-knutna bolaget Celexo har ingått åtaganden om att investera väsentligt över sina pro rata-andelar. Det återstår att se hur styrelse och ledning väljer att agera när prospektet kommer, men vi ser det som en positiv signal när redan starka ägare växlar upp sitt ägande.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen då bolaget publicerar sitt prospekt.

LÄS ÄVEN: Nimbus vill ta in 356 Mkr – familjen af Jochnick kliver in tungt 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group