Nibes VD: Vi är långt ifrån att någon sitter hemma och gråter över att aktien faller

Nibe har förvärvat fyra bolag under året och gör nu "massiva investeringar" för framtiden, säger VD:n Gerteric Lindquist till Affärsvärlden. "Det gör man inte om man inte tror på framtiden - vi är inga dagsländor", säger han.

Den rutinerade börs-VD:n svarar också på frågor om aktiens utveckling efter nedgången på rapporten.
Gerteric Lindquist, VD Nibe.
Gerteric Lindquist, VD Nibe. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Värmeteknikbolaget Nibes omsättning i det andra kvartalet ökade med 22,5% jämfört med samma period förra året. Rörelseresultatet landade på på 1,8 mdkr. Rapporten nådde dock inte upp till analytikerkårens förväntningar och aktien föll tungt på Stockholmsbörsen under torsdagen och stängde ner 5,7%. Det är dock inget VD Gerteric Lindquist drar några större växlar av.

“Man kan bara rapportera resultat och ge en guidning på lite längre sikt. Men från kvartal till kvartal, eller halvår till halvår, är det inte så lätt att ge en prognos. Däremot har vi varit väldigt noggranna med att ge tillväxttal målsatta över tiden”, säger han till Affärsvärlden och tillägger:

“Vi gör massiva investeringar. Det gör man väl inte om man inte tror på framtiden.”

Koncernen har under året investerat 2,1 mdkr, varav 762 Mkr rör förvärv av bolag: nederländska koncernen Climate for Life och kanadensiska Miles Industries däribland.

“Vi är inga dagsländor. Vi är tydliga med målsättningarna, och vi är tydliga med vad vi gör när det gäller investeringar, marknadsinbrytningar och förvärv. Jag tycker också det är kul att vi har kommit tillbaka och förvärvat lite, för det var betydligt mindre under pandemin.”

Hur förvärvsplanera ser ut framåt är han däremot förtegen med.

“Vi har fortsatt en väldigt stark balansräkning och just nu är det inga pandemihinder i något land. Och aktiviteten är betydligt högre nu.”

Subventioner utreds

Framåt spår Nibe-VD:n en fortsatt stark efterfrågan, främst på grund av den gröna omställningen och förväntade prissvängningar på energimarknaden.

I rapporten lyfter Gerteric Lindquist fram att det under de senaste två åren varit en kaosartad marknadstillväxt för värmepumpar i Danmark, Italien, Polen och Tyskland. Nu lugnar det ner sig. I huvudsak beror det på att de framtida subventionernas utformning just nu utreds. Utredningen kommer i september.

“Det är klart att med den utsagan, då kommer många sannolikt att vänta till september och se vad som händer då. Hade man sagt att nu är det slut med subsidierna, nu får ni klara er själva, då hade det egentligen varit tydligare budskap”, säger han.

Lindquist tror däremot inte att värmepumpar är beroende av subventioner, då den gröna omställningen är ett måste.

“Oaktat detta så gör det ju huset mer energieffektivt. Och så småningom när man ska sälja huset har det bättre värde.”

Rapporterar ingen orderstock

I takt med den försvagade konjunkturen har konsumenten blivit lite mer avvaktande. Det är något som märks av, främst inom Nibes affärsområde element.

“Vi lever i en värld där räntor har gått upp och nyproduktion av hus har gått ner. Tidigare kanske man också bytte ut sina vitvaror innan de gick sönder, det är man inte lika benägen att göra längre.”

Orderstocken för kvartalet är inte känt, vilket är ett beslut som bolaget fattat.

Hur kommer det sig?

“Vi har bestämt oss för att vi inte kommenterar varje kvartals orderingång och vi blir lite kritiserade för det. Vi ska vara lite djupare i analysen. Vi planerar årsvis, ännu längre kan man säga, snarare i fyra års cykler”, säger han och kommer istället in på bolagets långsiktiga målsättning:

“Det ingen hemlighet att vi har 80 miljarder som målsättning. I fjol lyckades vi passera mållinjen på 40 miljarder. Det gick ganska snabbt att komma dit. De investeringar vi gör och allting vi siktar på nu måste vi kunna realisera till de här miljarderna. Det tycker vi är ett rätt bra signalvärde i sig. Det är en långsiktig målsättning.”

Målsättningarna är höga och förväntningarna stora på Nibe som var en tydlig pandemivinnare. Under det senaste året har aktien dock tappat nära 20%.

Nibes VD Gerteric Lindquist under en fotografering på fabriken i Markaryd.
Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Det är många Nibe-anställda som har blivit rika på er aktie. Men nu har aktien har gått mycket tyngre. Är det här något som märks av på företaget?

Gerteric tar en sekund, skrattar lite grann och svarar sedan:

“Nej, nej. Vi är ju väldigt lyckligt lottade. Inte minst vi som har varit med från början. Jag känner ingen som lever extraordinärt. Med det sagt så är det ju roligare och trevligare när aktien går upp, det är en uppskattning från aktieägare. Som tävlingsmänniska är det mycket roligare när kursen går upp”, säger han och avslutar:

“Men det här med att aktien går ner och att någon skulle sitta hemma och gråta, det är vi fjärran ifrån.”

På Affärsvärldens sida Börsen idag hittar du aktierna som gick bäst respektive sämst under torsdagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.