Nibes VD efter rapportraset: ”Nu är det ta mig fan tid att springa”

Nibe ska skära ner 500 tjänster – och därför låter börsbolaget bli att höja utdelningen. Det säger Gerteric Lindquist, Nibes VD sedan 35 år – som inte har några planer på att kliva av. "Man lämnar inte ett lopp i en sån här situation", säger han till Affärsvärlden.
Gerteric Lindquist, VD Nibe.
Gerteric Lindquist, VD Nibe. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Nibe-aktien rasar på Stockholmsbörsen och är ner drygt 8% efter rapporten när Affärsvärlden når VD Gerteric Lindquist på telefon från ett regnigt Markaryd.

Nu drar ledningen igång ett besparingspaket på 600 Mkr per år där 500 tjänster berörs.

“Ingen är förskonad från detta”, säger Gerteric Lindquist som betonar att varken Sverige eller Markaryd är fredat från nedskärningarna.

Hur tas det emot i Markaryd? 

“Man följer Nibe med en stor portion glädje och stolthet för det vi har gjort och det vi gör. Vi har just avslutat ett väldigt stort investeringsprogram för att ta det här språnget som alla har talat om, med EU:s gröna giv och allt som de talar om i Bryssel”, säger Gerteric Lindquist och fortsätter:

“När det inte kommer i det omedelbara perspektivet, är det klart att man väl blir besviken. Det är jag också.”

Störst blir neddragningarna inom affärsområdet Climate Solutions, dit värmepumparna hör.

“Det är inte så egendomligt i och med att det är det största affärsområdet. Framför allt är det inom Europa där det tar emot, Nordamerika rullar ju på någorlunda vettigt”, säger Gerteric Lindquist.

Han har varit VD i 35 år och bedömer att det är den största nedskärningen som Nibe har gjort sedan 1990-talskrisen, relativt hur stort bolaget var då.

“Kanske har vi varit naiva”

I sitt VD-ord skriver Gerteric Lindquist att ett skäl till besparingspaketet är “den oförutsägbara politiska viljan när det gäller att på allvar ersätta fossila bränslen”.

“Det är att sticka ut hakan lite, och det kan låta högfärdigt, men jag säger det mot bakgrund av att vi försöker, och har försökt bidra med våra värmepumpar i 40 år. Det är en ekonomiskt gynnsam produkt, men också en produkt som i högsta grad drar ner på CO2-utsläppen. Och nu har det talats om detta på väldigt hög politisk nivå”, säger han och fortsätter:

“Jag vet inte om man ska säga det, men vi kanske har varit naiva. Vi var beredda på att tro att vi skulle ställa om. Då har vi investerat, inte bara här hemma i Markaryd, men allestädes.”

Var är det mest politiskt oförutsägbart? 

“I hela Europa kan man väl säga. Det finns ju ingen riktig samordning. I Bryssel är det väl mer ett uttalande i form av att detta måste vi göra. Sen är det mycket upp till länderna att se till att det kommer till.”

“Och det är klart, ska man få bort gaseldning så måste man också uppmuntra värmepumpsinstallationer och det har varit en väldigt ryckighet i det.”

I sitt VD-ord bedömer Gerteric Lindquist att “den europeiska värmepumpsmarknaden har minst ett par svagare kvartal framför sig och möjligen resten av året”.

“Jag har fått kritik för att vi inte guidar. Det är väl ett försök att vara något tydligare”, säger Gerteric Lindquist som betonar att prognosen inte ska tolkas som “en svartmålning.”

“Det är väl en försiktighetssignal. Vi har inte sett någon räntesänkning än och lagerjusteringarna är inte genomförda”, tillägger han.

Nibe har investerat stort i Markaryd. Här från Affärsvärldens besök i januari 2023. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

“Inga spådamer”

Den stora lageruppbyggnaden ute i distributörsledet när marknaden för värmepumpar gick som tåget har nu blivit ett av de större bekymren för Nibe.

“Vi är ute och intervjuar ute i Europa kring var vi befinner oss, men uppenbarligen är det fortfarande så att det finns en hel del lager där ute. Det tar ju en stund att arbeta ner dem. Det sammanfaller med att konsumenterna håller i sina plånböcker.”

“Att dra ner lager i en osäker värld är inte så enkelt heller.”

Han tror att lagernivåerna kommer betas av under det första halvåret.

“Det kommer normaliseras, vilket är det vi säger utan att vi för den delen är några spåmän eller spåkvinnor. Det är väl vad som kommer att ske under de här första och andra kvartalen, som vi ser det.”

“Utdelningen kanske kunde ha varit högre”

Nibes styrelse föreslår en utdelning på 0,65 kronor per aktie, vilket är samma nivå som i fjol. Analytikerkåren hade väntat sig en höjning till 0,71 kronor per aktie. Under 2023 gjorde Nibe en vinst på 2,37 kronor per aktie. Upp från 2,16 kronor per aktie året innan.

Varför höjer ni inte utdelningen? 

“Utdelningen kanske hade kunnat varit 8–9% högre. Men det är väl en signal också om vi nu har en personalneddragning, och då kan det vara utmanande att göra en sådan höjning.”

“Sen tycker vi själva att vi har varit ansvarsfulla. Vi delar inte ut mer än 30%. Det tycker många är lågt och vi får ofta kritik för det på vårstämmorna. Då säger vi att man måste ha en finansiell beredskap när tiderna blir lite tuffare, om man ska förvärva bolag och om man ska investera. Då ska man inte vara dränerad.”

För Gerteric Lindquist som är Nibes näst största aktieägare efter Alecta med 4,6% av kapitalet väntas utdelningen bli 42 Mkr.

Vad ska du själv göra för din utdelning? 

“Jadu, det planerar jag sällan för. Jag har inte ens tänkt på det.”

När Gerteric Lindquist i början av 2023 i en intervju med Affärsvärlden fick frågan hur länge han räknar med att bli kvar som VD citerade han Forrest Gump.

“One day I just stopped running”, sa Lindquist.

Hur långt har du kvar på ditt maratonlopp? 

“Ja, nu är det ta mig fan tid att springa ska du veta. Man lämnar inte ett lopp i en sån här situation. Så det är full fart.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.