Nibe stiger efter att Sveriges rikaste systrar shoppar aktier för 200 Mkr

Mångmiljardärerna Märta Schörling Andreen och Sofia Schörling Högberg storshoppar i Nibe. Systrarna ger bränsle till aktiekursen som stiger på onsdagen.
Nibe stiger efter att Sveriges rikaste systrar shoppar aktier för 200 Mkr - Schörling-systrarna
Sveriges rikaste systrar - Märta och Sofia Schörling.

Mellan den 17 och 19 juni har Sveriges rikaste systrar, Märta Schörling Andreen och Sofia Schörling Högberg storshoppat i Nibe. Med en identisk portfölj i företaget köper de drygt två miljoner B-aktier vardera till ett totalt värde av cirka 218 Mkr, enligt Holdings. De äger nu drygt 34 miljoner A-aktier och nästan lika många B-aktier i Nibe vardera.

Gemensamt är deras aktier i företaget värda cirka 6,7 miljarder kronor. De delar nu en femteplats i ägarlistan och äger tillsammans drygt 7% av kapitalet i företaget. Tack vare sina A-aktier sitter de på extra stor makt över värmepumpsbolaget och samlar gemensamt 18% av rösterna i företaget.

Nibe må vara en småspararfavorit med 168 000 ägare, men storägarana håller sig helst borta från rampljuset. Döttrarna till Melker Schörling, som dog i fjol, undviker helst media. Systrarana Schörling är goda för åtminstone 60,3 miljarder kronor vardera enligt affärsvärldens miljardärslista.

En betydligt större post än Nibe i Schörlingsystrarnas portfölj är i mätteknikbolaget Hexagon. Deras ägande där är värt drygt 68 miljarder kronor. Därutöver äger de även stora poster i AAKAssa Abloy, Hexpol och Securitas. De sitter även i styrelser som Hexagon och AAK.

Läs också: Hela listan: Sveriges rikaste – här är alla 43 dollarmiljardärer 

Läs också: Världens rikaste är rikare än någonsin – Taylor Swift ny dollarmiljardär

Läs också: Nibe: Uppumpade lagernivåer

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.