Nibe faller till lägsta nivån sedan våren 2021

Värmeteknikbolaget Nibe fortsätter att handlas svagt på börsen och faller över 5 procent under torsdagen.
Gerteric Lindquist, VD på Nibe.
Nibes VD Gerteric Lindquist. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

De senaste två veckorna har det varit ett tydligt säljtryck i aktien.

I nyhetsflödet på sistone märks att Tyskland för ett tag sedan röstade igenom en ny lag som väntas öka investeringarna i värmepumpar i landet, något som i sin tur kan gynna Nibe. Men den här veckan kom uppgifter från Storbritannien där vissa klimatmål sänks eller skjuts fram, något som istället delvis kan påverka Nibe negativt.

Storbritanniens premiärminister har meddelat att utfasningen av gaspannor kan fortsätta under en längre tid. Istället för en fullständig utfasning till 2035 är siktet istället på en utfasning på 80 procent. Samtidigt höjs dock bidragen för att uppgradera till värmepanna med 50 procent till 7 500 pund.

Under torsdagen märks även att Morgan Stanley sänkt riktkursen för Nibe till 68 kronor, från tidigare 77, med en fortsatt rekommendation undervikt.

Aktien var vid 12.24-tiden ner 5,5 procent till 68,24 kronor. Aktien har i dag handlats till 68,22 kronor som lägst, vilket är den lägsta kursen sedan måndagen den 1 april 2021 då aktien handlades till 67,625 kronor.

Sedan årsskiftet är aktien ned 29,7 procent och sedan ett år tillbaka ligger förändringen på minus 34,8 procent.

Aktiens 52 veckorshögsta ligger på 126,15 kronor, medan 52 veckorslägsta är 68,22 kronor.

“FRUSTRERANDE SOM AKTIEÄGARE”

Carnegies aktiemäklare Henrik Saläng kommenterade Nibe-aktien i en intervju med Affärsvärlden förra veckan:

”Ett sånt fint bolag, välskött med bra potential. Men värderingen av aktien blev alldeles för hög, vi prissatte den på mellan 50 och 60 gånger vinsten. Trots att bolaget levererat har aktien halverats. Det är frustrerande som aktieägare och jag tror att det kommer fortsätta”, säger Henrik Saläng.

I början av september berättade Afv också att blankningen i Nibe nått rekordhöga nivåer. Men att aktien gått dåligt på slutet, verkar inte förstöra stämningen nere i Småland. I augusti frågade Affärsvärlden bolagets VD Gerteric Lindquist om det märks på företaget att aktien pressats.

”Nej, nej. Vi är ju väldigt lyckligt lottade. Inte minst vi som har varit med från början. Jag känner ingen som lever extraordinärt. Med det sagt så är det ju roligare och trevligare när aktien går upp, det är en uppskattning från aktieägare. Som tävlingsmänniska är det mycket roligare när kursen går upp”, säger han och avslutar:

”Men det här med att aktien går ner och att någon skulle sitta hemma och gråta, det är vi fjärran ifrån.”

Nibe
Senast betalt 68,22
Kursförändring i dag -5,5%
Högst i dag 70,80
Lägst i dag 68,22
Kursförändring YTD -29,7%
Kursförändring 1 vecka -7,8%
Kursförändring 1 mån -12,1%
Kursförändring 3 mån -33,0%
Kursförändring 1 år -34,8%
52 veckorshögsta 126,15
52 veckorslägsta 68,22
Källa: Factset

På Affärsvärldens sida Börsen idag hittar du dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.