Nibe-analytikern räknar med fortsatt kursfall: ”Då tror jag aktien vänder”

Nibe är tillbaka på 2020-nivåer på börsen. Det senaste raset tilltog efter en analys från Nordea. Analytikern Carl Ragnerstam menar att Nibe hamnat i "en perfekt storm" och ser risk för ytterligare nedsida på 15%. "När det är som mörkast kan det skapa ett rätt bra inträdesläge i en fantastisk långsiktig story", säger han till Afv. Han ger också sin syn på:
✓ Lagernivåerna: "För mycket produkter i hela värdekedjan"
✓ Konkurrenterna: "Inte Aira som jag primärt är orolig för"
✓ Kvartalet som det vänder: "Lär innebära en klart bättre tillväxtprofil"
Nibe-analytikern räknar med fortsatt kursfall: ”Då tror jag aktien vänder” - Namnlös design (45)
Carl Ragnerstam bevakar Nibe för Nordea. Foto: Bildbyrån och Nordea

Nibe har inlett året i utförsbacke. På onsdagen stängde aktien på 58,70 kr, vilket är den lägsta stängningskursen sedan november 2020. Under torsdagen lyfte aktien upp igen över 60 kr.

Ett bidrag till det senaste kurstappet stod Nordea för som kom ut med en ny analys i tisdags. Trots att banken behöll sitt köpråd och skrev att investeringscaset är “mycket attraktivt”. Men Nordea sänker sin riktkurs från 98 till 90 kr.

“Perfekt storm”

Aktieanalytikern Carl Ragnerstam, som följer Markarydsbolaget åt storbanken, säger att Nibe hamnat i “en perfekt storm”.

“Kortsiktigt är det onekligen utmanande”, säger han när Affärsvärlden når honom efter ett företagsbesök i Skinnskatteberg hos ett annat bolag han följer, Systemair.

Han ser framför allt fyra skäl till Nibes kraftiga utförslöpa på börsen:

  1. Tuffa jämförelsekvartal, där Nibe växte tvåsiffrigt organiskt året innan.
  2. Förändringar i subventionsprogram i en rad länder, som Tyskland, Polen, Danmark och Italien.
  3. Distributörernas lagerneddragningar.
  4. Och till sist centralbankernas räntehöjningar.

“En värmepump kostar många tiotusen kronor, då tar man ett lån på huset eller ett konsumtionslån. Och om finansieringen är väldigt dyr, då håller man på inköpet”, säger Carl Ragnerstam.

Då kommer vändningen

Lagerproblemen har hopat sig för bolaget, vilket får fortsatta konsekvenser under det fjärde kvartalet, menar han.

“Det vi räknar med under Q4 är att distributörer, återförsäljare, och kanske till viss del även installatörer, fortsätter minska sina lager. Man har suttit med för mycket produkter i hela värdekedjan egentligen”, säger Carl Ragnerstam.

I förlängningen blir konsekvensen fallande marginaler och Nordeas analytiker tror att neddragningen i lagernivåer fortsätter under det första kvartalet, som han räknar med blir i nivå med Q4 2023 “eller lite sämre”.

Vändningen tror han kommer till slutet av årets andra kvartal.

“För Q2 lär det innebära en klart bättre tillväxtprofil”, säger han.

Gerteric Lindquist är Nibes största ägare och bolagets VD sedan 1989. Foto: Jonas Ljungdahl / BILDBYRÅN

Risk för 15-procentig nedsida

Men även om Nordea upprepar sitt köpråd på aktien, tror Carl Ragnerstam att det kan komma bättre köplägen.

“Om man ska köpa idag? Det tror vi kanske inte. Vi ser en hygglig nedsida fortfarande till konsensus, på ungefär 15% in i Q4. Men efter Q4 tror vi att det mesta är bakom oss”, säger han.

Några som också ser mer nedsida är blankarna. Häromdagen passerade andelen blankat kapital 6%, vilket kan jämföras med 2% i augusti förra året. Utländska investerare har också en betydligt mer pessimistisk syn på Nibe, menar Nordeas analytiker.

“När vi pratar med utländska investerare, som hedgefonder i London, så ligger de betydligt lägre i sina förväntningar än det konsensus som vi tittar på.”

Den senaste sänkningen av riktkursen är inte den första från Nordea. I början av augusti låg riktkursen på 147 kronor med köpråd.

Hur har din syn förändrats under den här tiden?

“Det har gått väldigt snabbt måste jag säga. Vi har väl underskattat den effekt som energikrisen hade, som onekligen ledde till ett avbrott i hela värdekedjan.”

“Sen tror vi att utmaningen är kortsiktig. Paybacken på en värmepump ser vi fortfarande som attraktiv, och vi tror inte framtiden ligger i vare sig olje- eller gassystem, varken i Europa eller USA.”

Inte orolig för Harald Mix-utmanaren

Harald Mix “Nibe-dödare” Aira tog precis in 1,6 mdr kr i nytt kapital. Hur orolig är du för konkurrensen? 

“De har ju höga tillväxtambitioner, men det är inte Aira som jag primärt är orolig för om vi ser till konkurrensen.”

“Jag tror inte rörligheten är så stor hos installatörerna och det är svårt att ta nya marknadsdelar. Aira gör det på ett nytt och innovativt sätt som kanske funkar, men idag har de inte någon produktion igång, så det är väl mer upp till bevis.”

Han tror snarare den hårda konkurrensen för Nibe framöver kommer komma från japanska jättar som Daikin, Mitsubishi eller Panasonic, eller tyska diton som Stiebel Eltron, Viessmann och Vailant.

“Där har du det stora klustret som jag skulle vara mer oroad för, som är välrenommerade, har bra produkter och kommer med mycket kapacitet. De är i mångt och mycket lika Nibe”, säger han och fortsätter:

“Några kommer från gashållet och har blivit tvingade att ställa om, vilket innebär att de har en väldigt god relation med installatörerna. Bekymret där blir väl kanske snarare att få ut produktkunskapen och utbilda installatörerna i det nya utbudet.”

“Rätt bra inträdesläge”

För den långsiktige tror Carl Ragnerstam att det kan komma bra köplägen i närtid.

“Som jag ser det är Nibe ett kvalitetsbolag som gjort väldigt bra ifrån sig under väldigt lång tid. Och vi vet vad som behöver hända i Europa när det kommer till utfasning av fossila uppvärmningssystem.”

“När det är som mörkast – som det är nu – kan det också skapa ett rätt bra inträdesläge i en fantastisk långsiktig story.”

Vad håller du utkik efter när Q4-rapporten släpps den 16 februari? 

“Mest intressanta av allt är när lagersituationen släpper. När vi ser en positiv tangent i den riktningen, då tror jag aktien kommer vända.”

Läs också:

Miljardären slutar som IR-chef på Nibe – efter 45 år: ”Ska vara mormor”

Nibe: Hållbara marginaler?

Kinneviks ordförande: ”Vår portfölj ska bli mer koncentrerad till vinnarna”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Spotlight Group