NFT-investerare köpte Dune-kopia för nära 30 miljoner – var det en miss?

En grupp kryptoinvesterare köpte en sällsynt kopia av boken Dune för att skapa NFT:s. Många menar att detta pekar på att de missat att de inte köpte loss rättigheterna till boken.
NFT-investerare köpte Dune-kopia för nära 30 miljoner – var det en miss? - auktion klubba 1200
Foto: Unsplash

En NFT förklaras av sajten Ny Teknik som ”blockkedjans version av det vi vanligtvis kallar samlarkort”. Varje token motsvarar en unik del i kryptokedja och gör att digitala konstverks originalitet och autenticitet kan verifieras.

Krypto-investerarna, som går under namnet Spice DAO, lade ett vinnande bud på en sällsynt kopia av Alejandro Jodorowskys science fiction-bok Dune. Det vinnande budet landade på 2,66 miljoner euro – långt över det väntade priset på 250 000 euro.

Spice DAO köpte boken för att göra både en animerad serie och NFT:er, non-fungible tokens, enligt flera medier.

Sajten IFLScience skriver att Spice DAO hade som avsikt att göra om varje sida av boken, som det endast finns högst tjugo kopior av, till en NFT för att sedan bränna boken. Det fanns även planer på att göra en NFT av filmen där de bränner boken.

Det verkar således som att köpet gjordes under den felaktiga föreställningen att de köpt rättigheterna till boken, något som flera medier uppmärksammat.

Bland annat skriver sajten Thenextweb om att Spice DAO felaktigt trott att de köpt rättigheterna till boken. The Verge skriver dock att Spice DAO uttalat sig om att de förstår att det inte är detta de köpt. Exempelvis menar de att serien de vill göra är endast är inspirerad av Dune. Det är dock noterbart att gruppen inte hade behövt köpa en kopia av boken för att göra en egen serie inspirerad av den.

”Medan vi inte äger de immateriella rättigheterna till Frank Herberts mästerverk är vi i en unik position att skapa vårt egna tillskott till genren som ett homage till giganterna som kom innan oss”, skriver de.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET