Neox
”Neox har slagit index”
Investeraren, som kom i kontakt med Neox:s grundare Peter Sjöholm via kontakter i Luxemburg, vill vara anonym. Men till Affärsvärlden säger han att hans Neox-portfölj haft en bättre avkastning än index.
”Jag har inte räknat exakt, men den graf Neox skickat till mig stämmer med min bild av hur portföljen har gått. Jag tror att den gick upp ungefär 80 procent från mars 2015 fram till tredje kvartalet 2018. Det är bruttoavkastningen. Han hade en årlig avgift på mellan 0,6 och 0,8 procent av kapitalet och sedan en prestationsbaserad avgift på 12 procent av överavkastningen jämfört med Euro Stoxx 50 index. Så den verkliga avkastningen är något lägre än Neox:s bruttouppgifter.”
Enligt uppgifter från Neox har investerarens portfölj avkastat 97 procent mellan mars 2015 och september 2019 samtidigt som index gett en avkastning på 0,38 procent.
Hur fungerade rådgivningsupplägget?
”Jag skrev ett avtal med honom och så fick jag information om en portfölj som jag skulle köpa själv. Jag valde en europeisk strategi med europeiska aktier. Det var ungefär 15 aktier i portföljen och omsättningstakten var låg.”
Vad var det som lockade med Neox:s strategi?
”Sjöholm berättade om det analysprogram som han utvecklat och som baseras på publik data och börsinformation. Jag tittade på detta och på vilka bolag som fanns på hans 100-i-topp-lista – hur han rankade aktier. Och jag gillade flera av dessa bolag, hade själv investerat i några av dem, och tyckte att hans lista av bolag var ganska vettig.”
När Peter Sjöholm startade Europafonden som nu återförsäljs av Nordnet och Avanza valde investeraren denna framför rådgivningsupplägget.
”Jag gick in i aktiefonden för att själv slippa köpa och sälja aktier. En UCIT-fond har hög säkerhet och Neox kommer att fokusera på bra avkastning och diversifiering. Det sparar också administration för min egen del.”
Läs även:
“Det ringer en massa varningsklockor”.
Oklarheter kring Hembergs nya fond.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.