Negativa trenden består

Concentrics aktieägare är i händerna på den svaga globala fordonsmarknaden. Med en relativt hög värdering är det säkrast att vänta.

Vänta. När Affärsvärlden i maj (nr 18/2016) köprekommenderade motor- och hydraulikbolaget Concentric var det som ett ”motvalls”-case.

Aktiemarknaden kände ­myck­­et väl till den svaga amerikanska lastbilsmarknaden – Concentrics viktigaste intäktskälla. Men med värderingen på ev/ebit 11 samt fcf-yield på 8 procent framstod aktien ändå som attraktiv.

När sedan den värsta oron släppte i slutet av maj passerade aktien vår riktkurs på 105 kronor med marginal. Men efter förra veckans svaga tredjekvartalsrapport, där ett valutajusterat försäljningstapp om 7 procent presenterades, trillade aktien ned ett par procent. Den förmodade vändningen var ännu inte kommen.

I stället hade försäljningen av tunga lastbilar, en av koncernens viktigaste kundgrupper, minskat med 30 procent sedan årsskiftet. Bolagets världsledande miljöeffektiva pumpar för dieselmotorer, som efterfrågas av lastbilstillverkare som Volvo och Daimler, men även anläggningsmaskintillverkare som Caterpillar, lider fortfarande av en betydande justering av lagernivåerna sedan toppen på uppgraderingscykeln i fjol.

Och när konjunkturen viker finns det inte mycket att göra. Concentrics intäkter följer marknaden. Så när även den europeiska lastbilsmarknaden försvagades under tredje kvartalet, följt av normaliserad efterfrågan i Sydeuropa, tvingades bolaget revidera ned sina prognoser ytterligare. Inte minst då svaga råvarupriser fortsätter att dämpa efterfrågan på lantbruksmaskiner och industriapplikationer, särskilt inom olje- och gasindustrin. För helåret spår ledningen nu ett intäktstapp om 8 procent.

De korta cyklerna fluktuerar kring en trendlinje som stärks av ökade landbaserade transporter. Så tids nog kommer Concentric att återhämta sig. Tills vidare kan aktieägare glädjas åt att koncernens höga teknik­innehåll gjort att marginalerna försvarats på ett föredömligt vis.

Sedan avknoppningen 2008 har rörelsemarginalen pendlat mellan 12 och 17 procent. Och för niomånadersperioden var samma siffra 16,5 procent – vilket innebär en rörelsevinst över 300 miljoner för helåret.

Kring 300 miljoner lär också det fria kassaflödet bli i år. Och med den kapitalsnåla strukturen, speglat i en avkastning på eget kapital över 30 procent sedan årsskiftet, så kan överskottskapitalet berika aktie­ägare trots en svag marknad. Exempelvis om två tredjedelar av kassaflödet används till aktieåterköp kan vinsten per aktie öka med 5 procent – allt annat lika. De senaste åren har 3 procent av aktierna årligen makulerats genom återköp. Om överflödigt kassaflöde i stället delas ut till aktieägarna landar direktavkastningen på ungefär 5–6 procent – inte tokigt i väntan på att marknaden ska vända.

Därtill finns det – givet nuvarande nettoskuld/ebitda på 0,6 – utrymme att låna upp åtminstone 500 miljoner till förvärv. Med en prislapp på objektet i paritet med försäljningen, och med 10 procents vinstmarginal, så kan ungefär 1,9 vinstkronor per aktie adderas till koncernen.

Concentric är alltså ett hög­kvalitativt verkstadsbolag med flera potentiella ess i rockärmen.

Men av historiken att döma lär inte mycket hända inom vårt ettårsperspektiv. Och i status quo framstår p/e-talet på 19 väl dyrt för ett bolag utan tillväxt. Risken finns också att marginalerna, som åtnjutit hävstång på de fasta kostnaderna, tar stryk om volymerna fortsätter att sjunka.

Med Lannebo Fonder som största ägare med 13 procent av aktierna kan ett uppköp dock inte uteslutas. Men det är inte tillräckligt att hänga upp ett case på. Rekommendationen blir därför att vänta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.