Nedskrivningar att vänta

Börsraset har satt ljuset på bolagen med stora goodwillposter i balansräkningen.

Börsraset innebär en monumental anpassning av värdena i näringslivet till en ny och magrare verklighet. Samma process behöver äga rum inom företagen. Och den är redan igång. Det handlar förstås om goodwill – som ju uppstår då man köper ett företag till ett högre pris än det bokförda värdet på företagets eget kapital. Frågan om hur goodwill ska värderas i balansr��kningen har blivit högaktuell.

– Vi märker en ökad uppmärksamhet kring det här och vi får allt fler frågor utifrån, säger Hans Hällefors, redovisningsspecialist på revisionsföretaget KPMG.

Det finns inget självklart samband mellan sämre konjunktur och ökad nedskrivningstakt. Ett företag kan ju köpa bolag billigt även i slutet av en högkonjunktur, något som till exempel Volvo gjorde med köpet av Samsungs grävmaskinsdivision i slutet av 1990-talet. Men för det mesta betalar man så dyrt att övervärden uppstår. Atlas Copcos förvärv av maskinuthyrningsfirmor i USA vid samma tid ledde till nedskrivningar på 7 miljarder kronor 2002. Ibland är nedskrivningarna motiverade av teknikskiften eller andra omvärldsförändringar som inte har med konjunkturen att göra. Några år efter förvärvet av internettelefoniplattformen Skype valde amerikanska Ebay att skriva ned värdet på verksamheten med motsvarande 10 miljarder kronor.

Nu, hösten 2008, är förhållandena delvis annorlunda än vid tidigare konjunkturnedgångar. 2005 trädde nämligen ett nytt regelverk i kraft för noterade bolag inom ramen för IFRS (International Financial Reporting Standards). Det innebär, i korthet, att företag inte längre behöver göra löpande avskrivningar av goodwill. Samtidigt finns ett krav att bolagen varje år ska pröva om det går att motivera övervärdena i balansräkningen. Förr behövde de bara göra sådana prövningar om det fanns “indikationer” på värdefall. Nu måste alltså företagens finansavdelningar genomföra den här prövningen oavsett om omvärldsbilden, den interna rapporteringen eller andra faktorer indikerar lägre värden.

– Det innebär att vi kan få se en hel del nedskrivningar framöver, och det är mycket möjligt att nedskrivningstakten blir högre än den varit i tidigare konjunkturnedgångar, säger Björn Gustafsson, ansvarig för företagsvärdering vid Ernst & Young.

Han tilläger dock att detta i viss mån kan kompenseras av en annan förändring som också trädde i kraft i och med de nya IFRS-reglerna.

– Den del av övervärdena som klassas som goodwill, och som därför måste skrivas ned, är inte längre lika stor. Enligt våra beräkningar var det i genomsnitt cirka 35 procent av de noterade bolagens övervärden under 2007 som inte klassades som goodwill, utan som kunde hänföras till identifierbara immateriella tillgångar, säger Björn Gustafsson.

Identifierbara immateriella tillgångar är för det mesta varumärken, kundrelationer och tekniklösningar. Till skillnad från goodwill skrivs dessa av löpande och behöver inte vara föremål för prövning av om de ska skrivas ned. Åtskilliga bolag redovisar inte i detalj vad tillgångarna består av.

Frågan är då vilka börsföretag som behöver göra nedskrivningar den närmaste tiden. En titt på tabellen här intill ger viss vägledning. Den visar goodwill som andel av eget kapital och bygger på finansanalytikernas prognoser för boksluten 2008. Listan toppas av förvärvsmaskiner som Getinge och Hexagon. Även Securitas, Meda och Husqvarna ligger, som vi ser, högt. I till exempel Husqvarnas fall är det köpet av Gardena som fått goodwillposten att skjuta i höjden. Däremot ligger SSAB relativt lågt. Det är signifikant med tanke på att köpet i fjol av Ipsco för 55 miljarder kronor medförde en betydande goodwillpost även efter att rörverksamheten sålts till ett ryskt företag. Det speglar det faktum att SSAB tidigare varit mycket återhållsamt med företagsköp. Det är också intressant att konstatera att Ericssons goodwill bara motsvarar 15 procent av eget kapital, trots en serie förvärv på senare år.

Samtidigt ska sägas att denna interna granskningsprocess är besvärlig. Det är en rejäl utmaning att värdera tillgångar i dagens kaotiska läge. Vilken riskfri ränta ska man till exempel använda? Under den senaste tiden har ju statspappersräntan studsat upp och ned på ett ofta helt oförutsägbart sätt i takt med att placerare flytt från alla tillgångar som förknippas med den minsta risk. Och hur ska man egentligen se på konjunkturläget? Aktier är i dag krisvärderade, vilket enligt traditionella spelregler bör tolkas som att aktiemarknaden förväntar sig en djup lågkonjunktur. Men det är verkligen inte självklart att man ska dra den slutsatsen. De börsvärderingar som vi har just nu indikerar ett visst mått av “overshooting” (överdriven reaktion).

Björn Gustafsson på Ernst & Young tror att goodwillnedskrivningarna i kvartalsboksluten trots allt blir rätt måttliga:

– Gissningsvis kommer vi att få se större nedskrivningar när vinsterna börjar falla. Men där är vi inte riktigt ännu. Konjunkturen verkar inte ha fått så stort genomslag ännu. De senaste månaderna har det faktiskt kommit ganska få vinstvarningar.

Om den bedömningen håller så kommer sannolikt den stora vågen av nedskrivningar att välla in först i början av nästa år. Det gör den inte mindre. Men anpassningsprocessen kan ske under relativt hanterliga former.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG