Nedgång väntas på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen ser ut att inleda fredagens handel på minus efter att ha stängt uppåt tre dagar i rad.
Nedgång väntas på Stockholmsbörsen - omx-borsen-700_binary_6991488.jpg

Förhandeln i Stockholm hos IG indikerade vid 8.30-tiden en öppning på minus 0,9 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index. Terminerna för tyska DAX-index och Parisbörsens CAC40 visade samtidigt nedgångar på 1,5 respektive 1,7 procent. Även för USA-börserna noterades terminerna på minus svensk morgontid.

På torsdagen fortsatte de amerikanska börserna att tuffa på uppåt, trots att rekordhöga arbetslöshetssiffror redovisades före öppning. Börsoptimismen kunde tillskrivas senatens godkännande av det stora stimulanspaketet. De ledande börsindexen steg runt 6 procent.

USA har nu flest coronafall i världen, rapporterar internationella medier.

Börserna i Asien och Stillahavsområdet utvecklades på fredagen blandat. Australienbörsen gick mycket svagt med en nedgång på över 5 procent, medan flera andra börser steg. Tokyo handlades högre liksom Kina.

På svensk nyhetsfront har Sinch, som levererar molnbaserade kommunikationstjänster, meddelat att covid-19 i nuläget har “en begränsad finansiell effekt på bolaget som helhet och meddelandevolymerna utvecklas som förväntat”. Den riktade emission som bolaget aviserade på torsdagskvällen, samtidigt som ett stort förvärv i Brasilien offentliggjordes, genomfördes till kurs 300 kronor, en rabatt på 2,1 procent jämfört med senast betalt på torsdagens börs. Sinch flaggar också för fler förvärv.

Gränges och Multiq gick på torsdagskvällen ut med tillbakadragna utdelningsförslag. Bland andra färska bolagsbesked kring coronapandemins effekter har Tieto Evry dragit tillbaka sin prognos, liksom Huhtamäki, Konecranes och Nokian Renkaat. Den senare halverar också sitt utdelningsförslag. Investors styrelse har beslutat att skjuta upp årsstämman i rådande läge. Beslutet görs för att ha mer tid att utvärdera situationen och om den påverkar styrelsens förslag till stämman, så som till exempel förslaget till utdelning, heter det.

Fastighetsbolaget Corem Property pekar på att den rådande pandemin kan leda till att kunder får betalningssvårigheter på grund av likviditetsproblem och att det finns en risk att pågående projekt inte kan färdigställas i tid. Risken för Corems finansiella ställning som helhet bedöms dock som hanterbar. Tidigare utdelningsförslag ligger kvar.

Bland aktier som handlas utan rätt till utdelning från och med fredagen finns JM (6:25 kronor) och SKF (3:00 kronor). Båda har sänkt sin utdelning.

Oasmia Pharmaceuticals rörelseresultat blev -57,7 miljoner kronor (-26,2) under kvartalet november-januari och nettoomsättningen 0,1 miljoner kronor (1,4). Bolaget erfar en avmattning av sina lanseringsaktiviteter kring läkemedlet Apealea i Sverige, Danmark och Finland på grund av situationen med covid-19-viruset, skriver vd i rapporten. Tidigare i veckan har Oasmiaaktien klättrat på börsen efter beskedet om ett globalt samarbetsavtal.

Rekommendationer

* Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för Ericsson till köp från behåll. Riktkursen ökas till 90 från 87 kronor.

* För Dustin sänker Handelsbanken Capital Markets sin rekommendation till behåll från köp. Riktkursen dras ned till 50 från 87 kronor.

* Handelsbanken Capital Markets höjer sin rekommendation för Bravida till köp från behåll. Riktkursen sänks till 80 från 105 kronor.

Makrodata

* Frankrike: hushållens konfidensindikator mars kl 8.45

* SCB: detaljhandel februari ca kl 9.30

* USA: privatkonsumtion och inflation (PCE) februari kl 13.30

* USA: Michiganindex (def) mars kl 15.00

Det amerikanska stimulanspaketet som godkändes enhälligt i senaten under natten till torsdag, svensk tid, måste även klubbas igenom i representanthuset, vilket väntas ske på fredagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase