Stockholmsbörsen
Nedgång väntas på börsen trots uppgångar i USA
En bidragande faktor till det muntrare humöret kan spåras till ett offentliggörande från USA:s finansminister Steven Mnuchin att Trump-administrationen avser spendera ytterligare 1 biljon dollar i ett stimulanspaket. På morgonen svenskt tid står dock USA terminerna mellan 3-5 procent lägre.
Klockan 8.25 hade terminerna för tyska DAX och brittiska FTSE100 backat 4,3 procent. Enligt förhandeln på IG Markets såg Stockholmsbörsens OMXS30-index ut att öpnna ned 3,5 procent.
Marknadens fokus väntas fortsatt ligga på corona och på stimulanser för att motverka de negativa konsekvenser som coronavirusspridningen för med sig. Riksbanken meddelade sent på tisdagseftermiddagen att den kommer att inleda de köp av värdepapper, som annonserades på måndagskvällen, på onsdagen då statsobligationer för 2,5 miljarder kronor ska köpas.
Under EU-toppmötet på tisdagskvällen togs beslut om att stänga gränserna för icke-nödvändiga inresor. Förbudet gäller från 19 mars och 30 dagar framåt.
H&M har beslutat att tillfälligt stänga samtliga butiker i Tyskland från och med onsdagen med anledning av coroanviruset. Butiker i USA, Kanada, Portugal och Beligen stänger även med omedelbar verkan i två veckor. Därmed är nu drygt 50 procent av H&M:s butiker stängda, motsvarande cirka 2.600 stycken. Inditex kom på morgonen med liknande besked.
Flygbolagets SAS, vars aktie nästan halverats i värde sedan årsskiftet, får statliga garantier om 3 miljarder kronor från både Sverige och Danmark som är största enskilda ägare i bolaget.
“Efterfrågan på flygresor har på mycket kort tid i princip upphört. Flera flygföretag befinner sig i en akut ekonomisk situation och har svårt att erhålla lån på kapitalmarknaden”, skriver finansdepartementet. Från Danmarks sida konstateras det att SAS har stor betydelse för både Skandinaviens och Danmarks tillgänglighet och att bolaget i hög grad berör arbetsplatser, verksamheter och hela ekonomin.
Klädbolaget MQ redovisade en lägre nettoomsättning för det andra kvartalet, i bolagets brutna räkneskapsår, än under motsvarande kvartal i fjol. Styrelsen har beslutat om en företrädesemission på cirka 250 miljoner kronor. MQ:s dotterbolag Joy ansöker om konkurs där moderbolaget tar engångskostnader om 192 miljoner kronor, vilket inkluderar nedskrivningen av det bokförda värdet på Joy.
Under veckans gång har en handfull bolag dragit in sin utdelning som en konsekvens av coronaviruset. På onsdagsmorgonen var det även dags för brandsäkerhetsföretaget Firefly att ta beslutet. En tidigare föreslagen utdelning om 2:10 kronor per aktie föreslås nu att ställas in.
På rekommendationsfronten har SEB sänkt rekommendationen för bostadsutvecklingsbolaget JM till behåll från sälj. Riktkursen sänks till 199 från 240 kronor.
Nordea har sänkt riktkursen för hotellfastighetsbolaget Pandox till 145 från 207 kronor. Rekommendationen köp upprepas.
Handelsbanken höjer sin rekommendationen för medicinteknikbolaget Getinge till köp från sälj medan riktkursen höjs till 200 från 140 kronor.
Insynsköpen fortsätter på bred front. Sandviks nytillträda vd Stefan Widing har köpt 10.000 aktier i bolaget för 123 kronor styck, eller totalt drygt 1,2 miljoner kronor. I Storytel, Fortnox och Nyfosa har även en handfull insynsköp gjorts av styrelseordföranden och vd:ar.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.