NCC:s VD tror Nato-inträdet kommer ge fler ordrar

Byggbolaget NCC belönas av börsen med en uppgång på 4% efter att ha redovisat ett rörelseresultat som var klart högre än väntat och en orderingång som slog konsensus med 10%. "Det som kommit som en bubblare på slutet är försvarsindustrin och försvaret", säger VD Tomas Carlsson till Affärsvärlden.
NCC:s VD tror Nato-inträdet kommer ge fler ordrar - Tomas Carlsson
VD Tomas Carlsson lyfter fram att efterfrågan av NCC:s tjänster är hög, men att man förlorat 1 miljard i orderingång i Finland jämfört med föregående år. Foto: Tobias Ohls

NCC:s orderingång för det tredje kvartalet var drygt 13 mdr kr och förklaras främst av förbättringar i Infrastructure och Building Sweden. VD Tomas Carlsson nämner att efterfrågan kommer ifrån infrastruktur av alla slag: vägar, järnvägar, eldistribution och vattenbehandling för att nämna några.

“Det som kommit som en bubblare på slutet är försvarsindustrin och försvaret”, säger VD Tomas Carlsson till Affärsvärlden.

Bland annat har byggbolaget under kvartalet som gått fått en order från BAE Systems Hägglunds värd 560 miljoner.

Märker ni en ökad efterfrågan från försvarsbolag?

“Ja, det gör vi. Vi tror både försvarsindustrin men också att NATO-inträdet kommer att innebära saker i Sverige, Norge och Finland. Kanske Danmark också.”

FÖRSVARSPROJEKT ÖKAR FÖR BYGGBOLAGEN

Tomas Carlsson pratar om att det behövs en grundupprustning med krav på fungerande infrastruktur som järnvägar och ökad reservkapacitet för sjukvård.

“Vi har bara sett början på det än men det är vi ganska optimistiska på.”

Ser ni ett NATO-lyft för NCCs del?

“Ja, det är lite för bra rubrik nästan att säga ett NATO-lyft, men vi tror att det finns en marknad där. Du kan se på öst-västliga förbindelser och Norge bort mot Finland går alla över Sverige. Sjukvården kommer få nya krav. När och hur det blir vet vi inte ännu men vi ser lite grann än så länge.”

Även byggbolaget PEAB märker av ett ökat antal projekt kopplade till försvar och ser att de kommit gradvis.

“Vi har sett en ökning lite grann i glidande skala. Det började innan NATO-inträdet, i takt med att världen har blivit oroligare med Ukraina-krig och annat hemskt. Men absolut, det där är en trend som vi ser och som vi tror kommer att fortsätta”, säger PEAB:s vd Jesper Göransson till Affärsvärlden.

UTMANANDE MARGINALER I SVERIGE

NCC:s rörelsemarginal var 4,7% i kvartalet och överträffade marknadens förväntan. Samtidigt hänger de snabba prishöjningarna från coronapandemin kvar.

“Generellt sett har vi en förbättrad marginal i orderstocken men vi ser en viss utmaning i framförallt Sverige och Finland på marginalen som kommer ifrån de prishöjningarna som kom för två år sedan”, säger Tomas Carlsson.

Byggbolaget ser att det finns mer projekt att engagera sig i.

“Det finns mycket intressanta projekt. Jag engagerar mig i de stora projekten och det är mer stora projekt än vad vi har sett tidigare.”, säger Tomas Carlsson.

POSITIVA TECKEN FÖR FASTIGHETSFÖRSÄLJNINGAR

I Affärsområdet Property Development är det fortsatt stiltje och en sval marknad för fastighetstransaktioner. NCC har inte startat eller sålt något projekt i kvartalet.

“De sjunkande räntorna är positiva signaler. Vi har hela tiden aktivt haft dialoger på marknaden och vi ser ju att det börjar finnas mer allvar och mer seriösitet att faktiskt komma till avslut i dem. Så vi ser att det finns positiva tecken.”

NCC, Mkr Q3-2024 Konsensus Förändring mot konsensus Q3-2023 Förändring
Orderingång 13 264 12 053 10,0% 9 681 37,0%
Nettoomsättning 14 277 13 976 2,2% 14 022 1,8%
Rörelseresultat 665 591 12,5% 789 -15,7%
Rörelsemarginal 4,7% 4,2% 5,6%
Resultat före skatt 612 771 -20,6%
Nettoresultat 472 621 -24,0%
Resultat per aktie, kronor 4,83 6,36 -24,1%

Konsensusdata från Modular Finance.

Läs mer: NCC:s rörelseresultat högre än väntat – ”Byggmarknaden visar en fortsatt tudelad bild”

Läs mer: NCC får order från Hägglunds värd 560 miljoner

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från ABG Sundal Collier
Annons från Mangold