NCC rusar på rapport – VD: ”Svagt positiva signaler”

Byggbolaget NCC slog förväntningarna med sin kvartalsrapport och levererade 23% starkare rörelseresultat i andra kvartalet jämfört med samma period ifjol. Enligt VD Tomas Carlsson finns det nu signaler på att marknaden vänder.
NCC rusar på rapport – VD: ”Svagt positiva signaler” - ncc vd
Byggbolaget NCC:s VD Tomas Carlsson. Foto: Pressbild

Byggbolaget NCC:s rapport för andra kvartalet slog analytikernas förväntningar. Nettoomsättningen landade på 15,5 mdr kr, en ökning från samma period förra året som var 14,8 mdr kr. Rörelseresultatet blev 623 Mkr, också det en ökning från andra kvartalet i fjol som kom in på 503 Mkr.

NCC:s VD och koncernchef Tomas Carlsson berättar att bolaget har stabilitet i verksamheten.

”Det är en bra rapport, vi har ett ökat resultat och en bra orderingång. Infrastruktur-segmentet går verkligen bra nu”, säger han till Affärsvärlden.

Börsen reagerade positivt på rapporten och är i skrivande stund upp 9%.

VD: “Håller hög grad av disciplin”

NCC:s orderingång minskade något jämfört med föregående år och landade på 14,6 mdr kr. Minskningen är hänförlig till affärsområdena Building Nordics och Building Sweden.

”Vi håller orderstocken. Detta trots att vi försöker hålla en hög grad av disciplin i termer av vilka projekt vi ger oss in i”, säger Tomas Carlsson och fortsätter:

”Det finns ingenting enklare i en byggverksamhet än att kraftigt öka orderstocken. Det svåra är att hålla en orderstock där man jobbar med marginalen och villkoren. Och det gör vi”, säger han och lyfter fram att infrastruktursegmentetet har en bra orderingång. Orderstocken i Danmark är stark medan Finland är den tuffaste marknaden.

”Vissa företag ger sig in på en lågpriskonkurrens. Där vill vi inte vara”, säger Tomas Carlsson.

Räntorna stor utmaning

Under det andra kvartalet har NCC inte sålt eller startat några nya fastighetsutvecklingsprojekt. Marknaden för fastighetstransaktioner är fortsatt svag. På frågan om det finns några signaler på en vändning svarar Carlsson:

”Det är räntorna. Vi har fått en första sänkning i Sverige och det ser ut att bli fler i höst. Men fastighetsmarknaden är beroende av sänkningar i Europa och USA också, då kommer marknaden att komma igång på riktigt. Så svagt positiva signaler, men vi ser inte riktigt att det förvandlats till en ändring på marknaden ännu.”

NCC är exponerat mot projekt inom kommersiella fastigheter. Att få sina planerade kontorsprojekt uthyrda till hyresgäster är viktigt för att kunna nå byggstart.

Hur är trycket på uthyrningen och efterfrågan på nya lokaler?

”Efterfrågan på nya lokaler är avvaktande. Jag tror företag funderar på hur de ska använda sina kontorslokaler framöver, i och med datt distansarbetet blivit alltmer populärt. Både de företag som är kontorshyresgäster och företag som har kontor till uthyrning funderar väldigt mycket över se vad som händer”, säger Tomas Carlsson.

Välkomnar granskning

Tidigare i juni blev det känt att Trafikverket kallat in extra revisorer för att gå igenom fakturering kring stora projekt som Västlänken i Göteborg och Förbifart Stockholm. NCC är ett av bolagen som myndigheten granskar.

”Vi välkomnar att man gör det. Vi tycker det är viktigt att allting går riktigt till och vi är ganska trygga med att vi har ett bra system på plats”, säger Tomas Carlsson.

Satsar i norr

Förra månaden kom nyheten om att NCC tecknat avtal med statliga LKAB för ett samarbete att starta koldioxidfri järnsvampstillverkning i Malmfälten.

Hur påverkar det här avtalet er lönsamhet framöver?

”Vi jobbar tillsammans med LKAB för att utreda hur man ska bygga de här järnsvampsanläggningarna så effektivt som möjligt. Det arbetet är påbörjat. Den gröna industriomvandlingen som sker kräver ett speciellt fokus för oss som entreprenadbolag. Det är stora projekt som ska göras snabbt tillsammans med industrin och det finns en mängd med utvecklingsarbete i det”, säger Tomas Carlsson och fortsätter:

”Vi ser att det finns stora möjligheter men det måste ju naturligtvis vara rätt förutsättningar.”

Han menar även att det kan finnas möjligheter framöver med kärnkraftsutbyggnad, koldioxidfångare och andra liknande projekt i hela Norden.

NCC, Mkr Q2-2024 Konsensus Förändring mot konsensus Q2-2023 Förändring
Orderingång 14 664 14 691 -0,2%
Nettoomsättning 15 448 14 257 8,4% 14 854 4,0%
Rörelseresultat 623 537 16,0% 503 23,9%
Rörelsemarginal 4,0% 3,8% 3,4%
Resultat före skatt 589 493 19,5%
Nettoresultat 472 407 16,0%
Resultat per aktie, kronor 4,83 4,17 15,8%
Kassaflöde från löpande verksamhet -289 -1 009

Konsensusdata från Modular Finance

  • Skribent äger aktier i bolaget
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.