Naturliga möten

Samtal under en ek i stället för i ett konferensrum. Lägereld i stället för powerpoint-presentationer. Affärsmöten i vild natur kan få höga chefer att fatta bättre beslut.

Det är lätt att föreställa sig hur en vacker omgivning och frisk luft kan få fart på både idéer och samtal. Men förklaringen till att naturen används som mötesplats för exempelvis ledningsgrupper och styrelser ligger mycket djupare än så, förklarar Mats Ottosson, naturexpert och författare till boken Lugn av naturen.

– Vi är i biologisk bemärkelse gjorda för att vistas i naturen, att lösa problem i naturen. Det har vi gjort i miljontals år, våra kroppar och hjärnor känner igen sig i det. Att sitta inne på ett kontor är egentligen det som är konstigt.

I naturen kan folk känna att de är sig själva, och för dem som samtalar på en fjälltopp blir konventioner och hierarkier genast mindre viktiga.

– När vi lämnar våra vardagliga roller och inte lägger så mycket energi på att tänka på vem som får komma med idéer, blir det mer fokus på det som är viktigt; att lösa problem och tänka kreativt, säger Mats Ottosson.

I naturen får man känslan av att man är i sällskap med något större. Enligt Mats Ottosson är det en av anledningarna till att fredsavtal och andra viktigta beslut historiskt har fattats under gamla träd, oftast ekar, så kallade treaty oaks.

Göran Gennvi, ledarskapsutvecklare och vägvisare på Naturakademin, är inne på samma linje.

– Jag var 17 år och hjälpte till på en vandring. Efter en lång och tuff dag hade gruppen nått till platsen där vi skulle stanna över natten. En av deltagarna, en koncernchef med 10 000-tals anställda, tittade ut över fjällen och sa: Det är så här man borde må när man fattar beslut som berör så många.

Fredrik Broman driver Aurora Safari Camp som ligger åtta mil utanför Luleå. De sista kilometrarna finns ingen bilväg, det är helikopter eller snöskoter som gäller. Svenska ledningsgrupper, säljavdelningar och kickoff-grupper, men också en hel del utländska företagsbesökare, åker dit för att bo i en savvu (samiskt ord för kåta) och ha möten i en snösoffa i fackelsken (ingen artificiell belysning finns). Alla söker det exotiska, en helt annorlunda miljö, berättar Fredrik Broman, men det hindrar inte att flera av gästerna har svårt att anpassa sig.

– Hit får vi hyfsat välbärgade människor som inte kan gå på annat än platt mark. Det gör att de första dagarna kan vara lite jobbiga för en del, säger Fredrik Broman.

Företagskunder är alltid noga med att boka upp mycket aktiviteter: snöspann, isfiske, kajakfärder. Men Fredrik Broman har märkt att det är när gruppen inte har något bestämt som samtalen kommer i gång på riktigt.

– Jag tror nästan att den bästa aktiviteten är att inte göra någonting. När de får lite ledigt väljer många att sitta vid läger­elden och titta ut över den frusna sjön och skogarna.

Christer Magnusson har en bakgrund som vd på bland annat Vingresor, Linjeflyg och Stockholm Saltsjön. I dag har han styrelseuppdrag i några mindre bolag. Sedan många år använder han olika platser ute i naturen för viktiga affärsmöten och för att utvecklas som ledare och affärsman.

– Jag tycker att jag hittar mig själv lättare i naturen. Barndom och människans ursprung gör sig påminda i en skog eller vid vatten. Det gör att jag blir mer mottaglig för nya tankar.

– Naturen är otroligt stimulerande. Samhörigheten med växter, djur och moder jord ger mycket. Men jag tror inte att alla vågar ta den chansen, säger han och syftar på personer i det svenska näringslivet.

Christer Magnusson är ibland ute på egen hand och kan då upptäcka nya, vilda områden i sällskap med andra. Han har bland annat tillbringat tid med Göran Gennvi på Naturakademin, Chief Oren Lyon, professor och indianhövding, och John P Milton, ekolog och tidigare livvakt åt Dalai lama.

– För mig har det känts väldigt viktigt att träffa och inspireras av människor som haft tid att reflektera över sig själva och som inte tillhör företagsvärlden.

I sällskap med John P Milton hade Christer Magnusson en av sina mest spektakulära upplevelser i naturen.

– Vi hade en egen ö i skärgården och där gick vi omkring nakna hela tiden. Det var naturligtvis en extrem sak, så långt behöver man inte gå, säger han och tillägger att just denna ö-retreat inte var arbetsrelaterad utan fokuserade på personlig utveckling i stort.

Det är avkopplingen och ett mer prestigelöst sätt att förhålla sig till sig själv och andra som gör att naturen hjälpt honom att fatta klokare beslut än han hade gjort i ett vanligt mötesrum, tror Christer Magnusson.

Innan allvaret drar i gång brukar han och kollegerna ha någon form av fysisk aktivitet. En av Christer Magnussons favoriter är islandshästridning i fjällen.

– Vi rider många timmar tillsammans innan vi har konferens. Då har man fått koncentrera sig på att över huvud taget sitta kvar på hästen. Efter det är man helt öppen för allt.

Möten i naturen har en speciell typ av agenda. Det är inte i första hand balansräkningen som avhandlas.

– Det brukar handla om att sätta i gång något nytt, där det är fokus på det kreativa.

Kan du minnas något speciellt som ni diskuterat, eller löst, under ett möte i naturen?

– På Vingresor bestämde vi oss under en vistelse i fjällen för att helt ändra vår marknadsstrategi. Vi kom fram till att vi skulle börja med att lansera ett nytt resekoncept varje säsong. Det visade sig vara en jättebra idé.

– Ett annat exempel gäller oljeprishöjningar som ständigt påverkar reseindustrin. Vi i ledningsgruppen befann oss på en båt till havs, när vi hittade en formel som var bra för att hantera dem, säger Christer Magnusson.

Fyra favoriter

Utbudet av konferenser i naturen har ökat under de senaste fem-tio åren, delvis som en följd av ett ökat regionalt stöd till närings-idkarna. Här är ett urval av Sveriges bästa och mest kompletta arrangörer.

Geunja Samisk Fjällgård, Ammarnäs, Lappland Utedass och ingen el, däremot finns renskinn, handsmidda spikar, hand­bilade timmerstockar, torvtak och väggar som tätats med mossa. Sov på renskinn i kåtan eller i stugor med braskamin. Björkvedseldad bastu vid sjön. Mellan mötena går det bra att flugfiska eller pimpla röding och halstra den nyfångade fisken över öppen eld, åka hundspann eller paddla kanot vid Vindelälvens källflöden i Ammarnäsfjällen.

Dalagård, Fors, Dalarna. Ligger intill en egen fiskesjö, omgiven av skog, mitt i det av Unesco utsedda biosfär­området Älvlandskapet Nedre Dalälven. Konferenslokalen är belägen i en ängslada. Efter mötena kan de gäster som vill laga middag själva i gårdens vedeldade bak- och pizzaugn, fiska kräftor, plocka bär, bada, cykla eller jaga.

Aurora Safari Camp, Lassbyn, Lappland. Campen har en stark eko­prägel, vilket till exempel gör att den har solceller. Kåtorna, där gästerna övernattar, värms upp av järnkaminer. Här kan man fiska, vandra och åka kajak men också göra isskulpturer och gå fotokurs.

Urnatur, Ödeshög, Östergötland. Erbjuder gröna möten i ett skogserimitage där maten till stora delar kommer från gården eller skogarna intill. Elen från en mindre solpanel räcker till att värma vatten och två glödlampor. Boende i enkla stugor eller trädhus (hus byggda högt uppe i ett träd). Här kan man baka barkbröd eller pröva på att utöva gamla hantverk.

Lyckas med Naturmöten

Rätt kläder. Hur vacker och rogivande naturen än är; den person som fryser och är blöt är ingen bra samtalspartner.

Planera – men inte för mycket. Aktiviteter som forsränning eller fiske är skoj och bra för att stärka sammanhållningen i gruppen inför mötet. Men ha många fikapauser och avsätt tid för reflektion och samtal. Det är i de fria stunderna som idéerna kommer och problem blir lösta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.