Nätmäklarna byter fot
”Rent onlinemäkleri är dött”, sade Josef Lambertini, som sitter i ledningen för Deutsche Bank, i höstas till tyska tidningen Handelsblatt.
En sak är i alla fall helt klar, allt fler aktörer utökar sin verksamhet till närliggande affärsområden.
Behovet av att skapa flera ben att stå på när botten plötsligt går ur marknaden under lång tid blev uppenbart. I Sverige har O-listenoterade Avanza och Nordnet valt två helt olika vägar. Nordnet ska erbjuda banktjänster medan Avanza börjat utveckla tjänster mot företag.
”Idag kommer 10 procent av våra intäkter från företagstjänster och det är vårt snabbast växande segment”, säger Niklas Storåkers, VD för Avanza.
“Det är uppdelat på två delar, institutionellt mäkleri och ´corporate services´. Vår ledstjärna är att producera standardtjänster som apportemissioner, nyemissioner och företrädesemissioner till låga priser. Det här är ett område där investmentbankerna fortfarande tar betalt som om det vore skräddarsydda tjänster när det i själva verket är standardprodukter. Förut var det här en sidoverksamhet, nu är det en del i vår strategi.”
Konkurrenten Nordnet äger 20 procent i den nätbaserade, anonyma investmentbanken Mangold, och känner därför inget behov av att gå in på företagsmarknaden.
”Vi har en del institutionella affärer, men har inget intresse av att aktivt gå in där”, säger Klas Danielsson, VD för Nordnet.
“Institutioner kräver ofta en traditionell och mer personalkrävande verksamhet än den vi bedriver mot privatpersoner. Men de institutioner som vill göra allting själva är välkomna. Vi ska växa på två sätt, dels genom att fortsätta ta kunder från bankerna, dels genom att öka avgifternas andel av intäkterna. För 1,5 år sedan hade vi inget avgiftsnetto, idag utgör det tio procent av intäkterna, den delen och även räntenettot ska öka framöver.”
Nordnet har sökt bankoktroj och hoppas få det före sommaren.
”Då kan vi utveckla tjänsteutbudet, och därmed intäktsbasen. Idag har vi en inlåning på 1,7 miljarder och en utlåning på bara 350 Mkr. Utlåningen är för liten, vi behöver utveckla olika typer av krediter. Det första vi ska göra när vi får oktroj är också att ge kunderna ett kort så att de lättare kan komma åt sina pengar i depån”, säger Klas Danielsson.
Efter ett tufft år med nedskärningar och fusionskostnader räknar nu både Avanza och Nordnet, med att göra ett positivt rörelseresultat under 2002. Europeiska och amerikanska aktörer har också gått igenom ett stålbad, och även de diversifierar verksamheten.
Den amerikanska nätmäklaren E-trade, som även äger svenska E-trade, har sedan en tid satsat hårt på att erbjuda kunderna banktjänster, som utlåning och betalkort. I november förra året köpte bolaget en stock på 33 000 kunder av investmentbanken JP Morgan Chase för att utveckla bankverksamheten. En annan jätte, Charles Schwab, skapar nu en ny division för företagskunder. Det handlar bland annat om att sälja pensionssparande till företag. Schwab fokuserar nu också mer på mer välbärgade kunder, avgiftsbaserade konton och rådgivning.
Samtidigt har många banker, som var med i den tidiga vågen, fått problem med sina nätmäklare och valt att sälja dem.
Fusionsdiskussionerna lär fortsätta i såväl Norden som övriga Europa. Samtliga tre återstående fristående svenska nätmäklare, E-trade, Avanza och Nordnet, säger att de vill delta i den fortsatta omstruktureringen.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.