Nätmäklare vinnare på börsoro
Många aktie- och fondsparare har förlorat stora summor på grund av senaste tidens börsfall. Men mäklarna jublar över oron då den ökar omsättningen på börsen markant.
Såväl i maj som i juni har omsättningen på börsen varit hög, uppger Nordnet. Jessica Gertun, informationschef på nätmäklaren menar på att det var sviterna av börskaoset som höll aktiviteten uppe även i juni. Annars brukar juni, av säsongsbetonade skäl, vara en lugnare månad. Jämfört med samma månad föregående år ökade antalet avslut med 41 procent.
Samma tendens ser konkurrenten Avanza. Under maj och juni har antalet affärer ökat kraftigt.
– Det har varit tre fartfyllda månader. Redan i april skedde det ovanligt mycket affärer. Både i april och maj ökade antalet affärer mellan 80 och 90 procent jämfört med föregående år. Mellan april och maj ökade antalet affärer med 32 procent. I juni har det ändå varit lite lugnare och omsättningen har enbart ökat med runt 30 procent jämfört med föregående år. Men det är ändå väldigt mycket, säger informationschef Claes Hemberg.
Normalt sett brukar affärerna på börsen vara flera under det första kvartalet jämfört med det andra. Men i år har det varit tvärtom. Det skiljer tio procent till det andra kvartalets fördel. Hos Skandiabanken, Avanza, E-trade och Nordnet tillsammans gjordes det i snitt 42 000 affärer per dag under det andra kvartalet, att jämföra med 38 000 affärer per dag under det första kvartalet. Bankernas statistik är dessvärre inte inräknade i siffrorna, men i sammanhanget betyder det inte så mycket då de fyra storbankerna tillsammans enbart når upp i 10 000 affärer per dag.
– På grund av – eller tack vare – börsoron har vi i år nått upp i handelsnivåer vi aldrig tidigare skådat, säger Avanzas informationschef, Claes Hemberg.
Hur förklarar man beteendet?
– Många placerare som har varit med under de senaste årens kraftiga uppgång verkar ha velat lämna skeppet under våren. Ett tydligt tecken är att 15 procent av spararnas pengar ligger på konto. Det rör sig om en hel del likvida medel och normalt sett brukar inte siffrorna vara så höga. Sparare som sätter in pengar hos oss gör det vanligtvis för att placera dem i aktier eller fonder, säger Hemberg.
Försiktigheten märks också av vid valet av placeringar.
– Fondsparare flyttar sina pengar från Rysslands- och Sverigefonder till säkrare placeringar såsom ränte-, index och hedgefonder, säger Claes Hemberg.
Även på aktiemarknaden har tendensen varit klar. Under våren var omsättningen enorm i råvarurelaterade aktier som Boliden, Lundin Petroleum och Vostok Nafta. Omsättningen i Boliden har tidvis nått upp i Ericssons nivå. Men under raset ändrades mönstret:
– När det var oroligt under maj valde många placerare att sälja dessa råvarurelaterade aktier och istället placera i tryggare alternativ, exempelvis Atlas Copco, Volvo, Sandvik och SKF. Nu när turbulensen minskat har våra kunder gått över till att placera i råvarubolag igen, säger Jessica Gertun.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.