Nätmäklare kommer igen
Sedan de båda nätmäklarna Avanza och Nordnet noterade toppkurser i maj 2006 har kursutvecklingen varit dyster. Bolagen har gått klart sämre än index och hoten mot en fortsatt tillväxt är många. Det största just nu är givetvis det tråkiga börsklimatet med en sämre kundaktivitet som följd. Kunderna har också börjat bli dyrare att värva, samtidigt som de stora bankerna i allt större uträckning bekämpar den nagel i öga som nätmäklarna fortfarande utgör.
Intäkterna är dock så betydande att storbankerna fortfarande har en hel del att vinna på att låtsas som det regnar och försöka behålla kunderna i en många gånger betydligt dyrare avgiftsstruktur. Trenden att alltmer sparande sker över nätet kommer att fortsätta att gynna nätmäklarna under ett antal år framöver.
En tråkig aktiemarknad kan varken Nordnet eller Avanza göra något åt, men bolagen har kontinuerligt jobbat med att minska sitt beroende av de rörliga courtageintäkterna. Längst har Avanza kommit som numera har lägre rörelsekostnader än de courtagerelaterade intäkterna. Nordnet har en bit kvar och courtaget täckte 81 procent av rörelsekostnaderna under 2007.
En viktig intäktskälla för de båda bolagen är också räntenettot från in- och utlåning. I Avanzas fall svarar det för bortåt en tredjedel av de totala intäkterna. Därtill kommer mer stabila intäkter från fond- och pensionssparade.
Aktiviteten på börsen har hittills inte varit något att klaga på. Omsättningen har fortsatt att vara god även under 2008, och under årets tre första månader noterades nästan 50 000 affärer per dag bland privatpersoner. Nätmäklarnas kunder står numera för 10 procent av den totala omsättningen på Stockholmsbörsen. En orsak uppges vara att kunderna numera är mer vana vid att hantera börsoro och helt enkelt agerar mer rationellt.
Oavsett vad man tror om den saken kan man konstatera att nätmäklarna är här för att stanna, och de nöjer sig inte längre med att enbart exekvera affärer. De kommer successivt att kapa åt sig marknadsandelar och överföra sin lågprisstrategi på en rad andra segment som har med sparande och göra. I det scenariot borde det i ett första steg finnas två vinnare: konsumenterna och aktieägarna i Avanza och Nordnet. Nu har värderingarna nått hyfsade nivåer och bolagen ger en hygglig direktavkastning. Det kan vara skäl nog för den tålmodiga att köpa in sig och börja vänta på en ny börsuppgång.
_____________________
ANALYS NORDNET: KÖP
Operation städning
Carl-Viggo Östlunds första uppgift som ny vd, han tillträdde i november i fjol, var att göra en översyn av verksamhetens strategi. Bolaget tror sig kunna dubbla intäkterna inom tre till fem år. Men under den närmaste tiden handlar det mest om att få ordning på en något oklar utländsk expansion. Norden ses som bolagets hemmamarknad och företaget kommer att etablera säljkontor i såväl Helsingfors som Köpenhamn under 2008. Förhoppningen är att Finland, som är minst omsättningsmässigt, ska kunna vända sitt negativa resultat under året. För Tyskland handlar det mest om att stoppa blodflödet, och gissningsvis kommer Nordnet att vara lite försiktigare med att gasa, så länge man inte känner sig tillräckligt stark på hemmaplan.
Nordnet är något billigare än Avanza med ett p/e-tal på 12 för innevarande år. Det känns helt naturligt med tanke på att bolaget måste se över sin verksamhet och under en period kanske inte kan vara fullt lika aggressivt som förut.under en period.
Men på lite sikt borde ledningen visa upp ett förbättrat resultat. Därför känns Nordnet trots ovan nämnda problem ändå som den aktie som har störst potential. Finansiella tjänster på nätet är en bransch med stora skalfördelar och ur det perspektivet ska det förr eller senare vara mer lönsamt att vara stor i Norden än enbart
i Sverige. Under tiden får man trösta sig med utdelningen
på 50 öre som motsvarar knappa 3 procent i direktavkastning.
______________________
ANALYS AVANZA: KÖP
Satsar på pensioner
Avanza har klarat sig bättre kursmässigt än ärkefienden Nordnet under 2008.
Skälen är förståeliga. Medan Nordnet kom med en surdeg till rapport för det fjärde kvartalet, fortsatte Avanza i allt väsentligt att visa bra siffror. Men nettosparandet under 2007 blev cirka en miljard lägre än föregående år. Det beror till stor del på ett rejält tapp under fjärde kvartalet, som går att hänföra till avskaffandet av förmögenhetsskatten.
Inledningen av 2008 var betydligt starkare. Nettosparandet uppgick till 2,8 miljarder kronor, upp från 1,8 miljarder första kvartalet i fjol. Förvärv av konton från Ikanobanken stod för nästan 0,5 miljarder kronor.
En rad produktlanseringar, bland annat inom kapital-förvaltning, väntas också bidra till ett bättre inflöde av kapital. Avanza hoppas också mycket på tillväxt inom private banking och pensioner.
Värderingsmässigt handlas Avanza på p/e 13 för innevarande år. Det kanske inte framstår som jättebilligt. Men då ska man komma ihåg att Avanza numera ger en utdelning som motsvarar en direktavkastning på drygt 4 procent, samtidigt som bolaget har en målsättning om långsiktig vinsttillväxt på 15 till 25 procent.
Visst, konkurrensen om kunderna kommer att hårdna allt eftersom. Men ett fortsatt ökat sparande på nätet i kombination med ett ökat produktutbud, och att fler nischer öppnas, borde säkra vinsttillväxten några år till.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.