Nationalekonom: Ett svårt halvår väntar – räntan kan sänkas redan till sommaren

Nationalekonomen Klas Eklund anser att Riksbanken gör klokt i att lämna räntan oförändrad. Samtidigt menar han att vi kan komma att se sänkningar av räntan redan 2024. "Räntekänsliga hushåll kläms ju väldigt hårt eftersom de tidigare höjningarna inte har slagit igenom ännu på lånekostnaderna", säger Klas Eklund till Affärsvärlden.
Nationalekonom: Ett svårt halvår väntar – räntan kan sänkas redan till sommaren - Klas Eklund Riksbanken, ränta
Nationalekonom Klas Eklund tycker Riksbanken gör klokt som inte höjer räntan. Samtidigt menar han att det kommer bli en tuff vinter för hushållen.

Under torsdagsmorgonen beslutade Riksbanken att lämna styrräntan oförändrad. Ett beslut som gillas av nationalekonomen Klas Eklund som arbetar som senior ekonom på Mannheimer Swartling. Enligt Eklund var det “klokt att stanna här”.

“Skälen till att man stannar är att inflationen har fallit och kommer att falla ytterligare. Det kan vi vara ganska säkra på eftersom de uppmätta inflationstalen i så hög grad beror på tidigare kostnadsstegringar på grund av pandemi och krig”, säger Eklund till Affärsvärlden.

Han menar att om man exkluderar dessa kostnadsstegringar ur talen så faller inflationen automatiskt.

Nationalekonom Klas Eklund tror inte att Riksbanken kommer ligga kvar på den höga räntenivå som centralbanken prognosticerar för  2024. Han ser framför sig att en sänkning av räntan kommer ske sommaren eller hösten nästa år. Foto: Claudio Bresciani / TT /

“Vi är flera ekonomer som har påpekat det ett bra tag nu. Jag ser att Riksbanken i den här rapporten faktiskt har tagit ett steg i riktning mot den analysen. Eftersom de också redovisar tremånaderssiffror för inflationen. För att visa momentum”, säger han och fortsätter:

“Det andra skälet till att man stannar här är också att vi står inför en recession med försämrad arbetsmarknad, hushåll som kläms hårt, fastighetssektorn som kläms, bostadsbyggande som kraschat och så vidare. I det här läget hade det kostat mer än det smakat att fortsätta höja.”

Eklund: Räntan kan sänkas till sommaren

Klas Eklund tror inte på någon ny höjning under 2024, men betonar att man aldrig kan veta säkert och att Riksbanken nog gör rätt som betonar det osäkra läget. Han ser även framför sig en snar sänkning av räntan.

Riksbankschef Erik Thedéen. Centralbanken valde under torsdagen att lämna räntan oförändrad och vill bibehålla en stram penningpolitik. Foto: Stefan Jerrevång / TT

“Riksbanken säger att de ska ligga kvar på den här räntenivån en lång bit in i 2025. Det tror inte jag. När inflationen faller och lågkonjunkturen förvärras så kommer de att sänka tidigare, någon gång under sommaren eller i början av hösten. Men det är bara en gissning”, säger Eklund.

Nedan visas Riksbankens prognos för inflation, arbetslöshet och styrränta.

2022 2023 2024 2025 2026 2026 kv4
KPI 8,4 (8,4) 8,6 (8,6) 4,4 (4,6) 2,4 (2,4) 1,9 1,8
KPIF 7,7 (7,7) 6,0 (5,9) 2,3 (2,5) 1,7 (1,8) 2 2
BNP 2,8 (2,8) -0,7 (-0,8) -0,2 (-0,1) 1,9 (1,9) 2,8 2,6
Arbetslöshet (%) 7,5 (7,5) 7,7 (7,4) 8,6 (8,3) 8,5 (8,3) 8,2 8
Styrränta (%) 0,8 (0,8) 3,5 (3,5) 4,1 (4,1) 4,0 (4,0) 3,6 3,5

Så påverkas hushållen och kronan

Kronan föll initialt på räntebeskedet medan börsen steg. Klas Eklund tror inte att räntepausen har någon betydande långsiktig eller större effekt på den svenska kronkursen.

“Det som styr kronan är egentligen andra krafter, inte bara räntan. Jag är så pass gammal så jag kommer ihåg när Bretton Woods-systemet kollapsade, alltså systemet med fasta växelkurser som gällde fram till 1970-talet. Sedan dess har ju kronan försvagats nästan oavbrutet”, säger han och fortsätter:

“Den långa trenden har varit en kraftig försvagning av kronan. Och det har skett oavsett räntenivå. Det har skett oavsett valutaregim. Oavsett om det är en rörlig växelkurs eller ett försök med fast växelkurs. Oavsett om vi har haft högre ränta eller lägre ränta. En kvarting hit eller dit på räntan avgör inte valutans långsiktiga utveckling”.

Han lyfter i stället fram faktorer som ekonomin storlek, huruvida vi är ett mjuk- eller hårdvalutaland och förmågan till att ha en sund långsiktig tillväxt. Vad som däremot kommer att fortsätta påverkas är hushållen.

“Det blir ett svårt halvår. Reallönerna utvecklas väldigt svagt. Även om de långsamt kommer att bli bättre igen i takt med att inflationen faller. Räntekänsliga hushåll kläms ju väldigt hårt eftersom de tidigare höjningarna inte har slagit igenom ännu på lånekostnaderna. Alla projektioner tyder på att hushållen kommer att få betydligt högre räntekostnader under det kommande halvåret. Så det blir en tuff vinter.”

Splittrad marknad – enig direktion

Marknaden var splittrad inför torsdagens räntebesked, och förväntningarna gick ordentligt isär. Det var däremot inte direktionen på Riksbanken.

“Det fanns ju indikationer i det förra protokollet att direktionen inte var helt enig. Eller ja, man tog beslutet enighet men det fanns olika nyansskillnader mellan ledamöterna i direktionen. Därför var det intressant att de var eniga denna gång. Det ser jag som ytterligare ett belägg för att det här är toppen på räntebanan om inte något väldigt speciellt händer i omvärlden”, säger Klas Eklund.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SciBase