Nätets nya gränser
Förra veckans branschöverskridande internetaffärer i Europa fick på måndagen sin alldeles egna skandinaviska variant när det amerikanska finansföretaget Global Net tecknade ett avtal med det norska portalföretaget Scandinavia Online (SOL).
Genom affären får Scandinavia Online en kombination av kontanter och aktier i amerikanska Global Net till ett värde av motsvarande 150 miljoner kronor. Affären sägs vara den största i Norden i sitt slag.
Heltäckande i Norden
Den amerikanska finansportalen köper därmed en plats på den skandinaviska marknaden för finanstjänster på internet. Global Net planerar att bli en heltäckande nordisk finansleverantör. Enligt företagets planer ska bolaget inom kort konkurrera med inte minst svenska finansföretag och erbjuda allt från aktiehandel, försäkringar och försäljning av valutor på internet. Skandinavia Online å sin sida får förutom pengar och aktier, även ett utökat utbud av tjänster på sina internetsidor. Tjänster som i förlängningen kan locka ännu fler internetbesökare.
Affären är extra spännande eftersom den är av en lite annorlunda variant än de som tidigare under året har skett i Europa. Hittills är det mest banker som gått samman med teleoperatörer (se Affärsvärlden nr 8/2000). Goda exempel på denna typ av affär var när den brittiska banken Lloyds Bank och det före detta statliga telebolaget British Telecom tecknade ett samarbetsavtal om att skapa en gemensam paneuropeisk internetbank.
I Tyskland skedde motsvarande affär när Commerzbank och Deutsche Telekom bildade en allians med ömsesidigt korsägande. De båda tyska bolagens planer är att erbjuda kunderna aktiehandel på nätet.
I Spanien var det Banco Bilbao Vizcaya Argentaria och den före detta statliga teleoperatören Telefoníca som började samarbeta kring finans- och e-handelstjänster.
Bred internetportal
Vid måndagens affär mellan Scandinavia Online och Global Net är det istället en bred internetportal som allierar sig med ett företag med fötterna i finansvärlden.
Affären skiljer sig också på vilket sätt amerikanska finansiella internetföretag tidigare har satsat på Norden. När E-trade, som är en av USA:s ledande internetmäklare, gick in på den svenska marknaden valde bolaget att bygga en egen hemsida från grunden, och inte likt Global Net köpa närheten till kunden.
Måndagens affär kommer med säkerhet inom kort att få flera efterföljare. Den är nämligen ett tydligt tecken på den alltmer tilltagande kampen mellan de största internetsajterna i Sverige.
Idag toppas listan över Sveriges största internetsidor med sajter som antingen ägs av teleoperatörerna, portalföretagen eller av stora bolag med fötterna i den gamla ekonomin, som till exempel Aftonbladet.
Global Net hade lika gärna kunnat valt någon annan av de tio största internetsajterna i Sverige som samarbetspartner. Till exempel ett teleoperatörsföretag som Tele2, Telia eller Telenordia. Bolagets enda ambition var ju egentligen att hitta en samarbetspartner som omedelbart gav tillgång till en stor kundkrets.
Få byter sida
Teleoperatörernas hemsidor har idag en stark ställning på internetmarknaden. Enligt Sifo:s månadsvisa mätningar återfinns tre teleoperatörer bland de tio mest besökta internetsajterna. Förklaringen är enkel. De används nämligen som startsida när internetsurfaren klickar på sitt modem.
Internetanvändaren kan enkelt byta startsida. Men det har visat sig vara få användare som utnyttjar denna möjlighet. Förklaringen till att man inte aktivt väljer startsida, är säkert så enkel som att det har blivit en vana att börja med en viss sida. Vanans makt tycks i det här fallet vara större än möjligheten att byta till sin favoritsida. Detta kan ändra sig när internetanvändarna blir mer erfarna användare. För att teleoperatörerna även i framtiden ska behålla sin höga internettrafik är det allt viktigare att dessa kan erbjuda kunderna attraktiva tjänster. Det leder kanske till att nästa branschöverskridande affär också i Norden blir när ett teleoperatörsföretag blir delägare i ett aktiemäkleri.
Branscher och bolag som tidigare framstod som helt väsensskilda kan i dagens internetvärld gå samman över en dag. En bidragande orsak till att alla möjliga konstellationer är möjliga är att det idag inte är någon som vet vilka vägar internettrafiken tar i morgon.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.