Intervju Nasdaq
Nasdaqs VD om EU:s krokben för svenska noteringar: ”Tröskeln har blivit högre”
✔ Klarnas kommande notering i USA: "Jag är givetvis lite ledsen."
✔ Riskaptiten för mindre bolag.
✔ Nasdaq-härvan och det kommande åtalet. "Det har varit en jobbig fråga."
I början av året lovade Adam Kostyál att kämpa för att betaljätten Klarna skulle noteras på Nasdaq Stockholm. Då hade han jobbat som noteringschef för börsoperatören i nästan tolv år och det hade nyligen annonserats att han skulle ta klivet upp som VD.
Nu har det gått sex månader sedan han tillträdde i april och Klarna har tagit tydliga kliv mot en börsnotering — på Wall Street.
“Jag är inte orolig för den svenska marknaden per se men jag är givetvis lite ledsen, eller besviken kanske, att Klarna inte utvärderade den svenska marknaden mer ingående”, säger Adam Kostyál till Affärsvärlden.
”Vi hoppas att dom utvärderar en parallellnotering. Det finns flera investerare som skulle vilja investera i dem här.”
Men snart kommer nätapoteket Apotea att börsnoteras och utöver det finns en stor drös bolag som kommer introduceras under första halvåret 2025, berättar Adam Kostyál.
Något som enligt honom sticker ut är att ovanligt många av de kommande noteringarna är starkt entreprenörsdrivna företag, med profilerade ledare.
“Jag tycker alltid att det är lite extra spännande när man får in bolag med starka entreprenörer, som är synliga och som folk kan relatera och se upp till. Vi har många sådana bolag på väg”, säger Adam Kostyál.
“Tröskeln har blivit högre”
Börs-VD:n upplever dock att regleringar, både lokala men främst från EU-nivå, har gjort att fler företag avstår eller är tveksamma kring att börsintroduceras.
“Tröskeln har blivit högre.”
Då Sverige har många små och medelstora bolag noterade tror Adam Kostyál att svenska Nasdaq riskerar att påverkas mer av regleringarna, jämfört med andra europeiska börser.
“Vill man bibehålla en aktiv marknad och attrahera företag så måste man tänka på att inte överreglera den publika marknaden, och underreglera den onoterade. Därför är det viktigt att vi är pragmatiska och säkerställer att regleringarna skapar värde för hela ekosystemet när vi beslutar hur de ska implementeras”, säger han.
Det handlar bland annat om den skärpta hållbarhetsrapporteringen CSRD som nu implementeras som en del av den svenska årsredovisningslagen.
“Jag tror att man måste titta på hur man kan förenkla och förtydliga för bolagen så att det blir hanterbart för alla bolag oavsett dess storlek.”
Hade hoppats på större riskaptit
I våras sade VD:n till Affärsvärlden att han såg en tendens med ett ökat intresse för mindre och medelstora bolag.
Ser du fortfarande det?
“Vi ser en ökad handel bland de mindre och medelstora bolagen. Kapitaltransaktioner som sker både på företagsobligationssidan och på aktiesidan med nya emissioner, görs på bättre nivåer”, säger han.
“Men jag tror att vi hade hoppats på mer, att riskaptiten skulle ha varit större. Så överlag skulle jag säga att det inte har gått lika snabbt som vi hade hoppats på. Jag tror att många förespråkade en snabbare räntesättning än den vi har sett. Själv hade jag hoppats att räntan hade gått ned lite snabbare.”
Vill att svenska entreprenörer ska förstå
Men Adam Kostyál tycker, kanske föga förvånande som VD över den, att Stockholmsbörsen och den svenska marknaden sticker ut i positiv bemärkelse.
Han har nyss deltagit i börsens egna konferens om kapitalmarknaden. Under den pratade han med chefer från de amerikanska investmentbankerna Jefferies och Morgan Stanley om “hur unik den svenska marknaden är”.
“Jag tycker att svenska entreprenörer ska försöka att förstå hur djup den här marknaden är. Jag är till exempel övertygad om att Klarna hade fått samma värdering här som i USA, där det dessutom är betydligt dyrare att vara ett noterat bolag”, säger han.
“Sedan önskar jag att fler blir bättre på att marknadsföra Sverige, så att det inte bara är vi som börs som gör det.”
Nasdaq-härvan
Adam Kostyáls hittills korta tid på VD-stolen har präglats av den razzia som genomfördes mot Nasdaqs lokaler i Frihamnen i Stockholm förra hösten.
Razzian mynnade ut i en brottsutredning och böter från Finansinspektionen på 100 miljoner kronor, för tydliga brister i Nasdaqs handelsövervakning.
Förundersökningen har kommit så pass långt att slutdelgivningen skickades ut till de misstänkta tidigare i veckan.
Det är fyra personer som misstänkts för grovt insiderbrott, varav en var anställd på Nasdaqs marknadsövervakning. Kammaråklagaren planerar att väcka åtal i början av nästa år.
På grund av den pågående utredningen vill Adam Kostyál inte säga mycket.
“Han är inte längre anställd hos oss men givetvis har det varit en jobbig fråga för oss som bolag och för våra anställda.”
Läs även:
Insiderhärvan på Nasdaq utredd: ”Bevisläget har snarare förstärkts”
Brädspels-VD:n gör sig redo för börsen: ”Vi är både en tillväxt- och utdelningsaktie”
Stockholmsbörsens AI-maskin granskar finfluencers: ”Försökt haussa aktiepriset”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.