Nasdaq sänkte Stockholmsbörsen

De amerikanska börserna stoppade upp återhämtningen på Stockholmsbörsen. Ett Nasdaq som backade med 1,6 procent, bland annat på oro för nya redovisningstricks, kunde inte aktierna i Stockholm stå emot. SAX-index föll med 0,4 procent.

Förväntningarna på framträdandet av Ericssons VD, Kurt Hellström, hos Finansanalytikerna var högt ställda med satte inte aktien i rörelse. På en nyhetsfattig tillställning sade Hellström att 3G utvecklas i stort sett enligt Ericssons första prognoser och att ingen hade trott att det skulle ske på en gång. Han erkände även att Ericsson, liksom övriga i branschen, varit lite för optimistiska när det gällde GPRS. Aktien hängde med Nasdaq ned och föll 1 procent till 44,60 kronor. Nokia backade lika mycket och kunde inhandlas för 248,50 kronor.

Underleverantören Nolato stämde in i körsången om ett svagt första halvår, men ökad aktivitet inom telekomsektorn under andra halvåret. Ledningen för Torekovbolaget tror på ett väsentligt bättre resultat än de 32 Mkr exklusive extraordinära poster bolaget tjänade före skatt. De gillade marknaden och aktien lyfte 4 procent till 60 kronor jämt.

Den svenska byggbranschen är inne i en period då de får mycket spott och spe efter NCCs kartellerkännande. Aktieägarna tycker inte heller om bolagen för tillfället. NCC föll tillbaka med 4 procent till 65 kronor. Peab sjönk med 1 procent till 33,80 kronor. Skanska har passat på att sälja sina aktier i hotellfastighetsbolaget Pandox. Skanska-aktien föll med 1 procent till 67 kronor. Song Network tillhör de mer riskabla teleoperatörsaktierna. Aktien har fladdrat ordentligt när vindarna och hotet av finansiella problem snurrat runt världen efter konkurshotet i Global Crossing. Aktien backade med 10 procent till 6,95 kronor på måndagen. Utfors noterades till 10,30 kronor, 7 procent lägre.

Oron har även smittat av sig på Telia och Tele2. Telia rapporterar på fredag och noterades till 40,10 kronor, 3 procent ned. Tele 2 tappade 4 procent av sitt värde och handlades till 306,50 kronor.

Hiqs bokslut fick aktien på svaj. Vinsten var något lägre än analytikerna enligt SME hade förväntat sig. IT-konsulten förlorade 8 procent av sitt värde och handlades till 19,10 kronor. Konkurrenten AU-System föll till 10,60 kronor, 5 procent ned. Konsultjätten WM-data backade 4 procent till 22,60 kronor. Net Insight gjorde en förlust på 46,5 Mkr och föll tillbaka med 4 procent till 5,90 kronor.

Det fanns ljuspunkter också. Ljusarmaturstillverkaren Fagerhults bokslut slutade på 138 Mkr efter finansnetto. Klart bättre än de 116 Mkr bolaget tjänade i fjol. Armaturaktien steg 1 procent till 100 kronor.

Även skogsbolagen fick ägarnas kapital att växa. SCA klättrade 1 procent till 310 kronor. Stora Enso fick gehör hos placerarna och kursen steg till 140 kronor, 2 procent upp.

Profilgruppen redovisade inte bara en kraftig försämring av resultatet till drygt 7 Mkr utan också en ny VD i Nils Artur. Aktien gäspade och lämnade aktien oförändrad på 43,50 kronor.

SKF har vunnit stor respekt det senaste året med resultat som stått emot konjunkturnedgången på marknaden. Några som imponerats är ABN Amro/Alfred Berg. Firman har höjt sin rekommendation för aktien från öka till köp. Bolagets strategi talar för högre marginaler när konjunkturen vänder skriver investmentbanken och tycker att 260 kronor är ett korrekt värde. Aktiemarknaden tyckte att kullagertillverkaren var värd 233,50 kronor på måndagen.

Bland IT-bolagen var det bra drag i C Techs aktie. Kursen rusade iväg med 7 procent till 35 kronor. Även mjukvaruföretaget Orc Software hade stora framgångar och steg med 8 procent till 211 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.