Nasdaq kommer till Europa
Det blir sällan bra när politiker blandar sig i var börshandelnska ske. Myndigheter och regeringar tenderar att värnabefintliga strukturer och att inte inse att effektiv handelförutsätter internationella lösningar. De frenetiska finskaförsöken att hålla OM borta från handeln i Nokiaaktier är ettexempel. Ett annat är den franska regeringens (misslyckade)kampanj att göra Paris och inte Frankfurt till centrum förhandeln i euro. Men ibland kan politiker spela en klart konstruktiv roll.Som förra veckan, då den brittiske finansministern Gordon Brown gickhelt på tvärs med Londonbörsens intressen genom att uppmuntraamerikanska Nasdaq att etablera en konkurrerande marknadsplats iLondon. På sikt är tanken att skapa en världsomspännandeelektronisk börs. Nasdaq Europe vill locka till sig en mängd europeiskaföretag, framför allt i tillväxtbranscher. Dessa aktier ska sedan kunnahandlas, oavsett nationalitet, i ett och samma transaktionsflödemed ett minimum av administrativt krångel. I dag tyckeråtskiliga internationella – framför allt amerikanska -förvaltare att det är jobbigt att placera i europeiska pappereftersom det finns olika nationella regler för likvidhantering,depåförvaring, med mera.
Revirstrid
De europeiska börsledningarna vet att detta är ett problem.Därför lanserade London, Frankfurt och ett par andrakontinentala börser i fjol en gemensam marknadsplats, kalladEurex. Men revirstrider och gräl om makten har fått projektetatt köra fast. Det enda fungerande börssamarbetet är detsvensk-danska (snart svensk-dansk-norska) Norex.I stället kommer alltså andra lösningar. Nasdaq är en sådan. Enannan är elektroniska tradingnätverk, som knyter ihop kunder ocherbjuder billiga transaktioner och inbördes ordermatchning.Nätverken växer snabbt i betydelse. De mest kända är amerikanskaIsland och Archipelago och brittiska Instinet och Tradepoint.Även i obligationshandeln lanseras nya projekt, som i förraveckan av OM och amerikanska State Street. De båda företagenstartar ett paneuropeiskt tradingsystem, kallat Bond ConnectEurope, som är tänkt att göra det lättare att handla i mångaeuropeiska räntepapper samtidigt.
Intressekonflikter
Men den här utvecklingen är inte enbart av godo. Det poängterarSEC, USA:s finansinspektion. SEC-chefen Arthur Levitt tog upp denya börsstrukturerna i ett tal i Florida i helgen och hanssynpunkter är av stort intresse. Levitt varnade för att det kanuppstå intressekonflikter när tradingnätverk ägs av finansiellaföretag som själva är verksamma inom värdepappershandel. NasdaqEurope har till exempel bland sina samarbetspartners franskakonglomeratet Vivendi och japanska riskkapitalfirman Softbank.Risken med sådana ägarsamband gäller inte så mycketinsiderhandel. Snarare handlar det om att mäklarfirmor ellertradingnätverk kan frestas att kanalisera orderflöden via sinanärstående bolag. Än så länge intar SEC en avvaktande attityd.Men Arthur Levitt varnade den amerikanska finansbranschen förföljderna om firmorna visar tecken på att avvika från principenom best execution, alltså det orderutförande som är bäst förkunden.
BILDTEXT: SEC:s Arthur Levitt varnar för intressekonflikter i tradingnätverken.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.