Stockholmsbörsen
Nasdaq-chef om insiderhärvan: ”Har gjort vissa förstärkningar”
Ett drygt år har gått sedan Ekobrottsmyndigheten genomförde en razzia i Nasdaqs lokaler, i Frihamnen i Stockholm. Samma dag häktades en av börsoperatörens övervakningsspecialister. Misstanken? Grovt insiderbrott.
Totalt häktades tre personer för grova insiderbrott vid transaktioner som misstänks ha ägt rum mellan oktober 2021 och maj 2022. Några veckor senare hade alla förhörts och släppts från häktet. Därefter har kammaråklagare Pontus Hamilton på EBM fortsatt leda utredningen, som pågått sedan 2021.
Nu är den i sitt sista stadium.
“Det arbetas med protokollet”, skriver Pontus Hamilton till Affärsvärlden och syftar på förundersökningsprotokollet.
Håller inte med Finansinspektionen
Efter razzian inledde Finansinspektionen en internutredning som i juni i år mynnade ut i att Nasdaq fick en anmärkning och sanktionsavgift om 100 Mkr. FI konstaterade att börsens handelsövervakning brast, som ska förhindra, upptäcka och rapportera insiderhandel.
Detta vid fyra stora bolagshändelser 2021 och 2022 då Nasdaq borde ha reagerat och anmält vissa transaktioner som genomfördes i samband med buden på ICA, Lundin Energy, Swedish Match och Haldex.
Men Elisabeth Salmgren von Schantz håller inte med. Hon är chef för hela Nasdaqs europeiska övervakning och Affärsvärlden träffar henne i Frihamnen.
“Vi tycker att vi hanterade transaktionerna rätt vid den tidpunkten”, säger hon om FI:s anmärkning.
Men ändå betalade Nasdaq sanktionsavgiften på hundra miljoner kronor utan protest, vilket Di rapporterade i början av september.
Om ni anser att handelsövervakningen var tillräcklig, varför betalade ni sanktionsavgiften?
“Angående de frågor som FI ställde och myndighetens förfarande, så har vi gjort bedömningen att vi vill fokusera på den bästa vägen framåt vilket helt enkelt är att etablera en samsyn tillsammans med FI och övriga marknadsaktörer”, säger Salmgren von Schantz.
“Detta för att säkerställa att vi tillsammans med övriga aktörer har ett effektivt system för marknadsövervakning och en samsyn i hur det ska gå till”, säger hon.
Nasdaq har gjort vissa förstärkningar
Hur ser samspelet ut i dag?
“Det finns redan ett väletablerat samarbete mellan de olika aktörerna, men det handlar om att ha en samsyn på hur man bäst tillämpar det. Det är en dialog vi för på det här fallet.”
Salmgren von Schantz var inte anställd på Nasdaq under tiden som de misstänkta insiderbrotten ska ha ägt rum. Hon anställdes 2023 som chef för bolagsövervakningen och utsågs i början av 2024 som chef för hela den europeiska övervakningsfunktionen, i samband med att den funktionen skapades.
Tycker du att övervakningen var bristfällig på något sätt innan du tillträdde?
“Jag är övertygad om att vi har och har haft robusta processer och procedurer. Men i och med att man alltid strävar efter att bli bättre, så är det klart att det blir extra fokus på övervakningen när sådana här saker dyker upp”, säger hon.
“Så det innebär att vi har gjort vissa förstärkningar, inom ramen för vårt löpande förbättringsarbete. Det sker jämt men nu har det varit lite extra mycket ögon på det.”
Nasdaq har sett över organisationen för övervakning, och integrerat sin europeiska övervakningsfunktion som en del av den globala.
Läs mer:
Stockholmsbörsens nya VD om turbulensen: ”Vi ska komma ur det starkare”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.