Juridik
Näringsminstern är nöjd med den svenska läkemedelsindustrin
– En del kommer få mer och en del kommer få mindre. Så ser det ut, sa Maud Olofsson i fredags till de tre opositionella ledamöterna som ställt frågor till näringsministern.
Bakgrunden till utfrågningen var att det den 2 mars 2010 blev känt att Astra Zeneca avser att lägga ned hela sin forskningsverksamhet i Lund. Till följd av nedläggningen försvinner 900 jobb.
Astra Zeneca spelar en nyckelroll för det så kallade Medicon Valley-samarbetet, det vill säga samarbetet mellan ett antal företag inom medicin och bioteknik i Öresundsområdet som var tänkt att bli en av regionens viktigaste näringsgrenar.
Under den socialdemokratiska regeringen startade under förra mandatperioden ett särskilt branschprogram för bioteknik- och läkemedelsföretagen. Syftet med programmet var att stärka konkurrenskraften för denna sektor, med bland annat särskilda forskningsinsatser, samverkan med sjukvården och exportstöd. Programmet har varit mycket uppskattat av branschen.
Den borgerliga regeringen har nu beslutat att lägga ned detta stimulansprogram. Då Lunds läkemedelsindustri lider stora förluster är det många som ifrågasätter beslutet. Av den anledningen fick näringsministern möjlighet att förklara sig i riksdagen.
Men näringsministern svar låg långt från frågorna. Hon menade att det aldrig skett så stora satsningar på forskning och innovation som det gör nu då regeringen ökat dessa anslag med fem miljarder kronor.
– De ytterligare fem miljarderna är ju ett tillskott. Det är klart att man i olika forskningsmiljöer kommer att säga: Vi fick inte del av de tillskotten. Nej, därför att vi också ökar kraven när vi fördelar resurserna. Det är en tuffare konkurrens, sa Maud Olofsson i riksdagens kammare.
Men näringsministerns svar mottogs inte som tillfredställande.
– Jag blir frustrerad och besviken över att statsrådet är nöjd, och framför allt är jag starkt oroad över att vi inte ser att regeringen har någon som helst strategi för hur vi ska möta de kommande omstruktureringarna i läkemedelsbranschen som kommer att ske när patent går ut. Det behövs ett life science-program nu, sa Thomas Eneroth (s).
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.