När du får oväntat besök
Vindkraftsverktillverkaren Vestas ordförande, den tidigare Ericssontoppen Bert Nordberg, var inte nådig när han för ett par veckor sedan gav sin syn på aktieaktivister i danska dagstidningen Berlingske. Aktivistfonden Cevians grundare Christer Gardell beskrev han som ”en förbannad förrädare”, för att ha sålt posten i tunga fordon-koncernen AB Volvo till kinesiska biltillverkaren Geely. Om aktivistfonder i största allmänhet sa Bert Nordberg:
– Jag anser att det är den värsta skiten som finns i samhället.
Bert Nordbergs mångåriga arbete som styrelseledamot i det svenska övervakningskameraföretaget Axis bidrar säkert till hans negativa syn. Där köpte den amerikanska aktivistfonden Elliott drygt 10 procent av aktierna, efter att den japanska elektronikkoncernen Canon lagt bud. Elliotts syfte var att trycka upp priset. Budet har, efter tre år, fortfarande inte gått igenom. I stället har det bråkats, utan att någon gett vika.
Bert Nordberg är inte ensam om sin kritik. Aktivistfonder beskrivs på sina håll som ointresserade av målbolagens välmående på längre sikt, så länge de får sina snabba cash. Företagsledare och styrelsemedlemmar känner sig ibland hotade av aktivisternas hårda krav och vill – såklart – hellre bli lämnade ifred än uppläxade av gäster på oväntat besök.
Det går dock att ana en förändring i attityden. Flera av de aktivister som Affärsvärlden varit i kontakt med säger att de får ett mer positivt bemötande i dag än för några år sedan.
– Det finns en insikt i att index fördummar marknaden. Aktivisterna är de som står kvar och jobbar, säger Christer Gardell.
Och aktivistfondernas inflytande över näringslivet växer. Det som länge sågs som en amerikansk företeelse har fått starkt fäste i Europa. För såväl ägare som företagsledare på börsen är det bäst att både förbereda sig och vänja sig.
Läs hela artikeln här.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.