När blåser han MTG?
“CTC är den bästa investeringen vi har gjort i MTG:s historia”, säger MTG:s vd Hans-Holger Albrecht.
Stenbeckbolaget MTG:s investering i den ryska tv-kanalen CTC – se där en svensk investering i Ryssland att vara stolt över. MTG köpte sina första aktier i CTC för tre år sedan då företaget värderades till 60 miljoner dollar. Sedan dess har ägandet successivt ökat till dagens 43 procent, och hela företaget värderas till runt 800 miljoner dollar.
![]() |
ALFAHANNE: Michail Fridmans Alfa-grupp är näst största ägare i MTGs ryska investering CTC.
|
TV-kanalens utveckling i tittarsiffror, intäkter och resultatbidrag till MTG har nämligen varit fantastisk. Bara under årets första halvår ökade CTC:s omsättning med 50 procent, och MTG:s resultatandel ökade med över 120 procent till 96 miljoner kronor. Det motsvarar en femtedel av hela MTG-koncernens resultat, och med en så hög tillväxt utgör CTC-aktierna antagligen en ännu större del av MTG:s börsvärde.
Men ändå är det något som stör bilden. Och det är inte den politiska risken som finns i Ryssland, framför allt när det gäller tv-kanaler.
– De stora ryska tv-kanaler som visar nyheter och samhällsprogram är numera statligt kontrollerade alla tre. Men de flesta andra kanaler har väldigt lite nyheter och desto mer underhållning och reklam, och det är något som Vladimir Putin ser väldigt positivt på. I rent ekonomiska frågor så är han ju egentligen väldigt liberal, säger Ebba Sävborg, Rysslandskännare på Utrikespolitiska Institutet.
Nej, orosmomentet kring CTC är någonting annat. Näst störste ägare av CTC, med 32 procent av aktierna, är nämligen Alfa-gruppen, ett ryskt jättekonglomerat som kontrolleras av Michail Fridman. Han är en av de så kallade oligarkerna, som på ett eller annat sätt gjort sig alltmer kända även i väst. Är det inte för att de köper engelska fotbollslag så är det för att de under tveksamma former sätts i fängelse.
Eller för att de gör livet surt för skandinaviska telekomföretag. För nämn Alfa-gruppen och även den finaste sensommardag är förstörd för exempelvis Telia Soneras vd Anders Igel. Alfa-gruppen, som så sent som för två år sedan endast var minoritetsägare i en konkurrent till Telia Soneras eget ryska intresseföretag, utgör nu en central aktör i båda Telia Soneras stora problem – nämligen Turkiet och Ryssland. Dessa två länder var tänkta att stå för tillväxten i den svensk-finska telefonoperatör som på hemmaplan stöter på allt hårdare prispress.
Men tji fick Igel. I Ryssland handlar det om mobiloperatören Megafon, där Telia Sonera är störst ägare. Här slåss Alfa med investeringsfonden Ipoc om 25 procent av aktierna, och denna nu två år gamla strid har gjort att Telia Sonera fått överge sina planer på att konsolidera Megafon som ett helägt dotterbolag.
Men så i början av detta år svepte ett hoppets ljus över det ryska eländet. Telia Sonera fick till ett aktieägaravtal med övriga ägare i Megafon, med en börsnotering som mål och en utfrysning av Michail Fridmans Alfa-grupp som medel.
Men Michail Fridman – ung, hungrig och stenrik – låter sig inte mobbas som en finnig tjockis i mellanstadiet. Michail Fridman bryr sig inte ens om att slicka de sår Telia Sonera åsamkat honom, utan laddar direkt för motattack. Och det är ingen liten stöt Alfa-hannen tänker sätta in. Siktet ställs in på den senaste och allra största affären under Anders Igels tid som vd för Telia Sonera, nämligen köpet av 27 procent av aktierna i Turkcell för 22 miljarder kronor som blev klart i mars i år. Tillsammans med tidigare innehav gör affären att Telia Sonera kontrollerar nära två tredjedelar av det turkiska bolaget, och under en enda handelsdag stiger Telia Sonera-aktien mer än vad Björn Rosengren någonsin kunde drömma om.
Men tre månader efter det att köpekontraktet kablats ut visar det sig att turkarna hittat en annan köpare av aktieposten. Gissa vem? Michail Fridman, den mobbade, har slagit tillbaka, och bjuder över Telia Sonera med 200 miljoner dollar. Telia Sonera protesterar och drar i gång rättsliga processer både här och där, men allt tyder på att en lösning och ett slutligt avgörande dröjer.
Hur kommer det sig egentligen att Telia Sonera fått problem med just Alfa-gruppen i både Ryssland och Turkiet.
– Ja du, suckar Michael Kongstad, informationsdirektör på Telia Sonera.
– Händelseutvecklingen i både Turkcell och Megafon är ju aktiva steg som Alfa har tagit. Men jag tror inte att det finns något enkelt svar på den frågan.
När Anders Igel under en telefonkonferens nyligen beskriver den senaste händelseutvecklingen i Turkcell-affären vägrar han att kommentera om Telia Sonera på något sätt för diskussioner med Alfa-gruppen. Ämnet är alltför känsligt. Och på frågan hur relationerna med Alfa ser ut ger informationsdirektören ett intressant svar.
– Vi har inga direkta konflikter med Alfa, säger Michael Kongstad.
Enligt Telia Sonera utgör Alfa en indirekt konkurrent till Megafon, och det på grund av sitt ägande av en större post aktier i den ryska operatören Vimpelcom. Där är för övrigt även norska Telenor ägare, men de två ägarna kan inte komma överens om företagets strategi. Minst sagt.
Man skulle kunna tro att Michail Fridmans möjligheter att göra affärer med svenskar efter en sådan framfart skulle vara så gott som tjälfrusna. Men icke. För samtidigt som Anders Igels sömnbrist blir allt värre tycks Stenbeck-kontrollerade MTG gå från klarhet till klarhet i sitt samarbete med Alfa-gruppen.
– Vi har inte samma problem som vissa andra, säger Hans-Holger Albrecht och syftar på Telenor och Telia Sonera.
– Det är annorlunda situationer som jag har följt bara på avstånd, och jag vet inte vad Telia Sonera har gjort rätt eller fel. När det gäller Telenor finns det uppenbarligen en konflikt om hur deras gemensamma företag ska utvecklas, och någon sådan konflikt har vi aldrig haft.
Till skillnad från Telia Sonera och Telenor har man på MTG enbart positivt att säga om Alfa-gruppen, vars Alfa Bank-chef Peter Aven delar ordförandeklubban i CTC med Hans-Holger Albrecht.
– De är väldigt smarta affärsmän, precis som vi. Vi liknar varandra och vi respekterar varandra. Men ännu viktigare är det faktum att i Ryssland måste man arbeta på det personliga planet. Det är inte företag som träffas när man gör affärer i Ryssland, utan människor. Man måste bygga personliga relationer. Det är klart att de ibland försöker vara snabbare och smartare, precis som vi, men det har aldrig skett på ett oschysst sätt eller i hemlighet, säger Hans-Holger Albrecht om den beryktade Alfa-gruppen.
Hur bra samarbete Alfa och MTG än har så ser CTC ut som en apart investering för Michail Fridmans del. För det första är den förhållandevis liten för en person med en personlig förmögenhet på runt 50 miljarder kronor, som är van att ta sig in i salonger för företag i klassen Telenor, Telia Sonera och till och med British Petroleum.
För det andra är det i fel bransch – Alfa-gruppens fokus ligger på finans, olja och telekommunikation. Och för det tredje: Alfa-gruppen har inte försökt ta över CTC helt och hållet. Alfa-gruppens framgångsfaktor är nämligen den typiske riskkapitalistens: Ett inte sällan aggressivt och högt belånat övertagande, följt av en omstrukturering och försäljning. Hans-Holger Albrecht har sin förklaring.
– Vi kompletterar varandra, och det på ett väldigt bra sätt. På MTG kan vi broadcasting, medan de kan den ryska marknaden. Vi ser varandra som partners, och inte som att den ena dominerar över den andra.
– Men i affärer kan man aldrig veta exakt vad som kommer att hända, säger Hans-Holger Albrecht om risken för att råka ut för att hamna i samma klister som Telenor och Telia Sonera.
– Samtidigt kanske vi är lite mer flexibla – MTG är inte lika stort som Telenor. Och vårt mål är att skapa värde för aktieägarna, inte kontroll eller prestige.
____________________
MINGLAR MED PUTIN
– Han hör till de oligarker som inte har råkat illa ut. Michail Fridman har hela tiden legat lågt, politiskt, och hållit sig väl med förvaltningen, och då får de hållas, säger Ebba Sävborg på Utrikespolitiska Institutet.
Till skillnad från exempelvis Michail Chodorkovskij har Michail Fridman alltså kommit överens med president Vladimir Putins administration. Michail Fridmans Alfa-grupp, som bildades i slutet av 1980-talet, är ett slags konglomerat med intressen inom bland annat finans, telekommunikation, olja och handel.
Alfa-gruppens största affär hittills kom 2003, när dess oljebolag TNK till 50 procent togs över av British Petroleum. Affären var värd 60 miljarder kronor och är den största utländska investeringen i Ryssland. Michail Fridman är 41 år och beräknas vara god för runt 50 miljarder kronor.
– Han är mycket snabbfotad och smart, startade sin karriär med att tvätta fönster på universitet i Moskva. Och för att därifrån bygga upp ett sådant företag som han har gjort kan man inte vara dum, säger Hans-Holger Albrecht som själv har träffat Fridman.
_____________________
VINSTMASKIN SOM INTE BRÅKAR MED MAKTEN
– CTC är ett amerikanskt företag med två tv-nät som tillsammans når i stort sett hela Ryssland. Inriktningen är ren och skär underhållning – objektiva nyhetssändningar och samhällsreportage lyser med sin frånvaro. Rent ekonomiskt sett är detta en överlevnadsfaktor då granskande medier fått stora problem med den politiska makten i Ryssland.
Inom sin målgrupp, 6-54-åringar, är CTC den tredje största kanalen i Ryssland med en tittarandel på 12 procent, och det är en andel som de senaste åren har vuxit snabbt.
CTC:s intäkter under 2004 ökade med 60 procent till 154 miljoner dollar, och under första halvåret i år med 50 procent till 99 miljoner dollar. Marginalen på resultatet före skatt, ebit, har både i år och i fjol legat på 40 procent.
– En börsnotering är en möjlighet, men vi har ingen brådska, säger MTG-chefen Hans-Holger Albrecht.Ägare Procent
MTG 43 %
Alfa Bank 32 %
Baerings Vostosk 16 %
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.