Nanoecho noteras på Nasdaq First North – tar in 30 miljoner

Lundabolaget Nanoecho genomför just nu en spridningsemission i samband med sin notering på Nasdaq First North.
Nanoecho noteras på Nasdaq First North – tar in 30 miljoner - linda persson nanoecho
Linda Persson är VD på Nanoecho. Foto: Pressbild

Totalt reser medicinteknikföretaget 30 miljoner kronor, en summa som kan öka till 38 miljoner kronor vid stort intresse. Bolaget siktar på att revolutionera rektalcancerdiagnostiken.

“Vi har utvecklat en teknik som erbjuder vården en mer precis, enkel och kostnadseffektiv diagnostik av främst rektalcancer”, säger VD Linda Persson i en intervju med Finwire.

Nanoecho siktar på en enorm marknad. Årligen upptäcks cirka 732 000 fall av rektalcancer globalt, varav cirka 2 400 fall i Sverige. Behovet av diagnostik är stort och vården har svårt att säkerställa en bra diagnostik. En nyckelfråga är om cancern spridit sig till lymfkörtlarna, vilket dagens teknik inte kan fastställa. Detta leder till onödiga operationer och felaktiga behandlingar, något som Nanoecho vill lösa.

“Vår teknik har flera fördelar. Vi löser ett problem med bristfällig diagnostik, vilket innebär mindre lidande för patienten och lägre kostnader för vården”, säger Linda Persson.

Instrumentet är förhållandevis litet och kan användas vid sjukhusbädden, till skillnad från MR-maskiner.

Syfte att diagnosticera

Strategin de kommande åren är att nå flera milstolpar och ansöka om myndighetsgodkännande för sitt bildgivande system under 2027.

“Det är medicinteknik med syfte att diagnostisera, så det krävs inte lika mycket kliniskt arbete innan kommersialisering som med läkemedel och behandling, men vi måste ändå genomföra patientstudier,” fortsätter Persson.

Hon menar att Nanoecho möter stort intresse eftersom tekniken löser ett vårdbehov.

“Vi har en tydlig funktion att fylla, vilket gör kommersialiseringen enklare än för många andra medicintekniska produkter”, säger Linda Persson.

Det är dock en bit kvar innan tekniken återfinns i sjukvården. Kapitalet som nu tas in driver företagets produkt in i klinisk fas och möjliggör en ”proof of concept”-studie på patient. Därefter återstår att slutföra studien och genomföra den avslutande kliniska registreringsstudien innan produkten kan kommersialiseras.

Kan breddas långsiktigt

Långsiktigt ser företaget möjligheter att bredda tekniken till områden som prostatacancer, åderförkalkning och stamcellsterapi.

Nanoecho har cirka tio anställda. För att hålla högt tempo i utvecklingen arbetar bolaget med underleverantörer. Tekniken skyddas av tre patentportföljer.

Teckningstiden pågår den 29 maj till 14 juni. Teckningskursen är 0,40 kronor per aktie. Första handelsdag är planerad till 28 juni. Emissionen är säkerställd till 23,5 procent, motsvarande 7,1 miljoner kronor. Ett antal befintliga aktieägare har ingått teckningsåtagandeavtal motsvarande 5,5 miljoner kronor. Börsvärdet efter noteringen är 49 miljoner kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.