Nackstad om…

Vad ska revisorn ha koll på, skulle revisorerna i ABB ha haft ögonen på Percy Barneviks ersättning? ”Nej, det är styrelsens uppgift att bedöma storleken på ersättningen. Vår uppgift är att se till att den redovisas enligt reglerna. I Schweiz anses sådant här vara en privatsak, därför krävdes ingen redovisning. I Sverige har kraven ökat de senaste åren. Även om mycket höga ersättningar är små i sammanhanget, bedöms det som viktigt för trovärdigheten att de redovisas.”

Hur ser du på goodwill, Jonas Birgersson i Framfab sa att han sket i den? ”Den här frågan har alltid debatterats. I USA behöver man inte skriva av goodwill alls sedan 2001. Men man måste göra nedskrivningar när värdet har minskat, vilket gör att redovisningen kan bli rätt ryckig. Då är det bättre att skriva ned lite i taget anser jag.”

”Värdet är mer flyktigt i kunskapsföretag, som konsultbolag, därför ska avskrivningstiden vara kort där, utgångspunkten enligt IAS är fem år, inte mer. Går man över den gränsen blir bevisbördan väldigt tung, revisorn kan inte säga nej, men kan kräva en redogörelse från ledningen så att de visar att de vet vad de gör. Fel hanterat kan värdet vara borta över en natt. När det gäller en pappersfabrik som rullar på kan man lätt motivera en avskrivningstid på 20 år. Gäller det ett starkt varumärke, som Scania, där jag var med i diskussionerna när Volvo ville köpa dem, handlar det inte heller om en nyckelperson och jag sade att 20 år kan inte vara något problem.”

KPMG har allt under ett tak, revision, skatteråd och konsulttjänster – funkar det, är ni oberoende? ”Oberoendet diskuteras ständigt. FAR har nyligen infört en kontrollista där det står vilka risker det finns och vad man ska ge akt på, för att underlätta bedömningen om man ska ta ett uppdrag eller inte. Man kanske inte ska utföra aggressiv skatterådgivning för om revisorn i samma firma inte godkänner den så undrar ju bolaget vad vi sysslar med.”

Vore det inte enklare att lägga ut konsulttjänsterna och skatterådgivningen och slippa debatten? ”Problemet är att för att kunna göra ett bra revisionsjobb i de stora företagen behöver vi skattejuristernas kompetens, skattereglerna är så komplicerade att jag inte klarar den bedömningen själv. Det bästa sättet är då att ha folk som man kan lita på tillgängliga i den egna firman.”

Är du komfortabel med er sits när det gäller oberoendet? ”Ja men jag vill inte utesluta att det kan finnas tjänster som vi ska upphöra med.”

Kommer det några förändringar i redovisningsystemet framöver? ”Vi håller på att anpassa oss till den europeiska normen IAS, och det ska vara klart 2005. De mest dramatiska förändringarna har vi redan genomfört, men framför oss har vi bland annat en ändrad uträkning av pensionsskulden i bolagen. Det kan röra sig om stora summor för en del bolag, för en del kan det innebära stora underskott, för andra stora överskott.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.