Mystiske miljardären går mot strömmen i Evolution – jämförs med Buffett och Batman

Kenneth Dart klev nyligen in som ny storägare i Evolution. Men vem är egentligen den hemlighetsfulle miljardären? Under sin långa karriär har han beskrivits som en ny Warren Buffett, kallats för asgam av Argentinas president – och tjänat miljarder på att gå mot strömmen i oälskade bolag.
Mystiske miljardären går mot strömmen i Evolution – jämförs med Buffett och Batman - Evolution
Kenneth Dart föredrar att verka utan att synas, vilket har fått honom att jämföras med Batman. Foto: TT

Livekasinobolaget Evolution har precis avslutat sitt sämsta börsår i historien. Under 2024 rasade aktiekursen 29% samtidigt som blankningen ökade från 1,3% av kapitalet till rekordhöga 5,6%. Därtill har fonderna på ägarlistan minskat sina positioner.

Den forna tillväxtstjärnan har blivit något av ett oälskat bolag, och det har väckt Kenneth Darts intresse. I augusti köpte miljardären en post på 5,17% av Evolution och i slutet av december dubblade han upp till 10,15%. Det gör honom till bolagets tredje största ägare, enligt Holdings. Innehavet är värt cirka 18,6 mdr kr.

Darts “track record” skulle kunna skänka en strimma hopp till Evolutions aktieägare. 69-åringen har byggt en närmast unik karriär som investerare. En röd tråd är att han ofta satsar rejält i bolag, marknader och värdepapper som är ratade av den stora massan. En tresiffrig avkastning har varit regel snarare än undantag i de investeringar som har kommit till allmänhetens kännedom genom obligatoriska flaggningsmeddelanden.

Enligt New York Times är insynen i hans affärer annars mycket begränsad. Sedan 1993 har Kenneth Dart kategoriskt avböjt att ställa upp i intervjuer eller ge kommentarer.

Började med en plastmugg

Den hemlighetsfulle miljardären är en av världens 500 rikaste personer, även om uppskattningarna av förmögenheten spretar. Forbes bedömer den till 6,9 mdr USD medan Bloombergs bästa gissning är 9,2 mdr USD.

Grunden till förmögenheten lades på 1950-talet när Kenneths pappa och farfar tillsammans uppfann en maskin som på ett billigt sätt kunde forma polystyrenkulor till engångsmuggar i plast. En tråkig men mycket lönsam verksamhet. Företaget Dart Container är idag världens största tillverkare av muggar och förpackningar i skumplast, med över 13 000 anställda. Enligt Forbes ligger omsättningen på cirka 3 mdr USD.

I början av 1990-talet började Kenneth Dart att omsätta en del av vinsterna från Dart Container på aktiemarknaden. Investeringarna blev så pass lyckosamma att familjens tillgångar flerfaldigades.

“Hur beskriver man genialitet? Han har definitivt kapaciteten [att bli nästa] Warren Buffett“, sa aktiemäklaren Bruce Papesh till Bloomberg i mitten på 90-talet.

Dras till kriser

1991 köpte Dart aktier för 269 mln USD i Salomon Brothers, kort efter att en skandal med obligationsfiffel hade uppdagats i investmentbanken. Tre år senare summerades avkastningen till 186%. I Federal Home Loan Mortgage nådde han under samma period en avkastning på 333% efter att ha investerat 300 mln USD.

I början av 1990-talet gjorde Dart också den första investeringen av ett slag som skulle bli ett återkommande modus operandi under två decennier framåt. Mitt under Brasiliens ekonomiska kris köpte miljardären 4% av landets nödlidande obligationslån på totalt 35 mdr USD, till kraftig rabatt. Därefter försökte han på egen hand att sabotera landets skuldrekonstruktion genom att kräva full återbetalning. Även om Dart misslyckades bidrog den hårda förhandlingstaktiken till en avkastning på 161% – en vinst på 605 mln USD.

Senare upprepade han samma manöver i bland annat Argentina, Ecuador och Grekland, och tjänade därigenom hundratals miljoner dollar totalt. Men förfarandet väckte också ont blod. Argentinas dåvarande president Cristina Kirchner kallade Dart och hans gelikar för asgamar och utpressare. När Darts husbygge i Florida utsattes för en anlagd brand 1993 var en teori att brasilianska bankirer kunde ha ett finger med i spelet på grund av hans motstånd till landets skuldavskrivning.

Emigrerade till skatteparadis

Året efter branden avsade sig Kenneth Dart sitt amerikanska medborgarskap och lämnade USA. Men enligt samstämmiga uppgifter till internationella medier var det inte primärt av säkerhetsskäl. Istället rörde det sig om en så pass iögonfallande skatteflykt att den senare kom att inspirera till federal lagstiftning. Miljardären tog med sig sin skattejurist och flyttade till Caymanöarna, samtidigt som han blev medborgare i Belize.

Från Caymanöarna styr han idag sitt imperium. Det senaste decenniet har investeringarna kretsat mer kring fastighetsutveckling än köp av statsobligationer i krisländer. Kenneth Dart är den största mark- och fastighetsägaren på ögruppen och bygger även upp lyxresorter på en rad andra platser i världen.

Trots att han har bott i det karibiska skatteparadiset i 30 år är det få i lokalbefolkningen som med säkerhet kan säga att de har sett honom, skriver New York Times. De boende som tidningen har pratat med jämför Dart med både “Batman” och den omvittnat folkskygge affärsmannen Howard Hughes.

Intresserad av hjärnforskning

Vid sidan av fastighetsutveckling har Kenneth Dart under det senaste dryga decenniet investerat i ett flertal amerikanska bioteknikbolag och satsat 700 mln USD på hjärnforskning. Enligt storebrodern Tom har Kenneth tidigare teoretiserat om att det borde gå att hitta ett sätt att hålla hjärnan vid liv efter kroppens död, skriver Bloomberg. Storebrodern tillade sarkastiskt att det skulle kunna vara ett sätt att undvika skatt i all evighet.

Forskningsprojekten har dock inte blivit lika framgångsrika som miljardärens andra investeringar. 2017 meddelades det att företaget Dart Neuroscience avvecklas efter att ha misslyckats med att uppvisa “tillräckliga tecken på förbättringar av mänskligt minne”.

Går emot ESG-trenden

69-åringen fortsätter samtidigt att göra miljardklipp på börsen genom att agera motvalls. När ESG-trenden var som hetast under 2020–2021 framkom det att Dart börjat bygga upp betydande positioner i tobaksbolagen British American Tobacco och Imperial Brands. Idag äger han 10,2% av BAT och 7,3% av Imperial Brands. Tillsammans är innehaven värda cirka 114 mdr kr och i höstas räknade brittiska The Times ut att han tjänat över 50 mdr kr på investeringarna.

Kenneth Dart har än så länge hållit låg profil som storägare och varken utsett någon representant till valberedningen eller till styrelsen för tobaksbolagen. Det finns heller inga uppgifter om att han har försökt att påverka verksamhetens inriktning på annat sätt.

“Men med tanke på historiken av tidigare investeringar verkar det osannolikt att han bara kommer att vara en passiv investerare som tar ut sin utdelning”, sa Rae Maile, aktieanalytiker på Panmure Gordon, till Financial Times 2021.

En stor del av avkastningen i tobaksbolagen har kommit genom utdelningar och återköpsprogram. Två sätt att skapa aktieägarvärde som även Evolution tillämpar.

Affärsvärlden har sökt Kenneth Dart utan framgång.

Läs mer:

Jefferies ser nära 100% uppsida i Evolution

Evolution: Huset vinner inte alltid

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från SciBase