Mysteriet med K-Fast Karlssons supertid på 10 km: ”Jag ljuger inte”

Har K-Fast:s VD Jacob Karlsson verkligen sprungit milen på fantastiska 28 minuter och 50 sekunder som han uppgav i en tidigare intervju med Affärsvärlden? Afv försöker reda ut det.
Jacob Karlsson
Jacob Karlssons påstådda tid på 28:50 på 10 km har väckt reaktioner. Photo: Christian Örnberg / BILDBYRÅN

Intervjun med Jacob Karlsson, VD och grundare av K-fastigheter, blev en av månadens mest lästa artiklar. En grupp löpningsintresserade läsare har dock hört av sig efter att ha studsat till på en detalj. Det kontroversiella?

Jacob Karlssons supertid där han själv uppger att han sprungit 10 km på 28 minuter och 50 sekunder. Ett resultat i världsklass.

Affärsvärlden kontaktar först Jacob Karlsson på mejl för att kontrollera om uppgifterna stämmer. Han bekräftar att tiden stämmer och att detta personbästa sattes 2007 på träning.

TVIVLARNA

När Afv ringer upp Svensk Friidrotts statistiker Jonas Hedman låter han däremot förvånad.

Jonas Hedman.

”Det är omöjligt att verifiera vad någon springer på träning, men det är osannolikt eftersom jag inte känner igen namnet (Jacob Karlsson reds. anm.) alls från tävlingar”, säger han.

Jonas Hedman är vad man får kalla en statistikentusiast när det kommer till sporten. Han har skrivit om friidrott och löpning i över 30 år, bland annat som redaktör för tidningen Friidrottaren och har även författat boken Friidrottens Främsta män (2007).

”Hade han gjort en tid på under 29 minuter hade jag haft koll på det, även om det var 15 år sedan. Jag hittar ingen Jacob Karlsson i vår statistikdatabas född under andra halvan av 1980-talet och som sprunget på den tiden.”

K-Fast-Jacob är född 1986.

“99,9% säker på att han har fel”

Nerikes Allehandas sportjournalist Jonas Brännmyr tror inte på att Jacob Karlsson sprungit milen på 28 minuter och 50 sekunder.

Jonas Brännmyr
”Jag är 99,9% säker på att han har fel”, säger NA:s sportjournalist Jonas Brännmyr.

“Jag kan med lätthet stå för att ingen svensk genom tiderna sprungit milen under 29 minuter på träning”, säger han och fortsätter:

“Jag är 99,9% säker på att han har fel, men det får vara osagt om han ljuger eller har dåligt minne.”

Brännmyr skriver en hel del om konditionsidrott. Han både bloggar och poddar om konditionskrävande idrotter. Även Jonas Brännmyr har gått igenom Svenska Friidrottsförbundets databas över tävlingsresultat. Där finns alltså inte Jacob Karlsson med.

“Nej, Jacob Karlsson har inga resultat noterade i friidrott what so ever. Jag sökte även på tänkbara alternativa stavningar”, säger han.

“Vi skulle ha tävlat mot varandra”

En annan som är skeptisk till Jacob Karlssons meriter är Johan Wallerstein, före detta elitlöpare. Han tävlade för Malmö Allmänna Idrottsförening, MAI, mellan 2004-2008.

Johan Wallerstein
Johan Wallerstein på friidrotts-EM i Barcelona 2010. Foto: Bildbyrån

”Efter det började jag i IFK Lund två mil bort och hade regelbunden kontakt med löpare och vänner från MAI. Löpar-Sverige och särskilt löpar-Skåne är mycket litet. Jag har också ett intresse för namn och personer som gör att jag lite mer än andra noterar speciella saker, personer och prestationer. Jag har aldrig hört talas om någon Jacob Karlsson som springer milen under 30 min. Jag känner mig trygg med att jag känner igen namnet på alla löpare i Skåne från tidsperioden 2004-2012 som springer 10 km under 33 minuter. Jag känner så klart de flesta av dem”, säger Johan Wallerstein och fortsätter:

”Jag hade aldrig missat om det hade funnits en sådan här duktig löpare. Inte en chans. Jag känner, eller är bekant med, alla svenskar som sprang eller var kapabla till att springa 10 km under 29.30 minuter från tidsperioden. Vi möttes på tävlingar, umgicks på träningsläger och landslagssammanhang.”

“Det komiska är att tiden han säger sig ha sprungit på är i sådana fall Sverigebästa för 2007, och även för efterföljande år. Svensk långdistanslöpning var på förhållandevis låg nivå dessa år, i alla fall på sträckorna 10 km till maraton.”

Johan Wallerstein säger att Jacob och han i sådana fall skulle ha tävlat mot varandra under den här perioden.

“Flera gånger både regionalt och nationellt utifrån det han beskriver. Vi skulle vara hyfsat jämna”, säger den före detta elitlöparen.

Tjugonde snabbaste svensken?

Tittar man på de tjugo snabbaste svenskarna på 10 000 meter (på löparbana) genom tiderna är det endast 19 av dem som har sprungit under 28 minuter och 50 sekunder. Det svenska rekordet ligger på 27:55.

Av statistiken att döma är det ännu svårare att få snabba tider utanför löparbanan. Det svenska rekordet på 10 km väg är 28 min och 09 sekunder. På löparbana hade Jacob Karlsson med 28:50 vunnit SM-guld i distansen nio av de senaste tio åren.

Resultatet hade placerat honom bland den absoluta löpareliten. Men varför går inte hans namn att hitta i några tävlingsresultat?

FÖRSVARSTALET

”Det vågar inte jag svara på. Det är inte så att jag har sprungit 100 tävlingar, men ett tjugotal har jag sprungit på. Både 10 km och 5 km, men min paradgren var 10 km”, säger Jacob Karlsson när Afv ringer upp honom för att fråga hur rekordtiden på träningen går ihop med att hans namn inte går att hitta i några tävlingsresultat.

Jacob Karlsson säger att han tränade med Malmö Allmänna Idrottsförening under den här tiden, alltså samma klubb som Johan Wallerstein tävlade för vid samma period. Jacob Karlsson säger att han däremot inte tävlade för MAI, utan främst tävlade som klubblös. Ibland anmälde han sig även till tävlingar via olika orienteringsklubbar.

”Jag tävlade och framför allt tränade på väldigt hög nivå. Sedan hade jag problem med tävlingsnerver, jag sprang inte jättemycket tävlingar. Jag gick idrottsgymnasiet i Hässleholm och hade Sofia Stihl där, de flesta tider har jag satt tillsammans med henne”, säger Jacob Karlsson.

Från motocross till löpning

När Jacob Karlsson började på idrottsgymnasiet höll han på med motocross och började under tiden på idrottsgymnasiet att springa mer och mer.

Sofia Stihl, som Jacob Karlsson nämner som vittne, var lärare på idrottsgymnasiet där Jacob Karlsson studerade. Afv ringer upp Stihl som säger att hon mycket väl kommer ihåg Jacob Karlsson.

Sofia Stihl väntade med tidtagaruret när Jacob Karlsson gav sig ut på löparrundorna.

”Han hade helt makalösa tider, det dröjde inte länge förrän han sprang milen under 30 minuter. Det var helt otroligt”, säger hon.

Hon minns inte siffran 28:50 exakt, men säger att han sprang ”en hel del” under 30 minuter. Sofia Stihl berättar att seriösa motocrossförare tränar extremt mycket fys.

”Det var det Jacob gjorde. Sen märkte han när han jämförde mot Sverige-eliten hur otroligt bra det var.”

Minns ingen tävling

Jacob Karlsson blir irriterad över att få sin makalösa löpartid ifrågasatt.

”Jag har fått reaktioner tidigare så jag blir inte förvånad. Men jag vet ju själv att jag har satt 28:50 så jag kan inte göra så mycket åt det”, säger han och fortsätter:

”Det var kanske därför jag aldrig slog igenom. Det spelar ingen roll hur duktig du är på träning så länge du aldrig kan sätta det officiellt.”

Jacob Karlsson säger att han inte vet vad han har presterat som bäst på tävling. Han minns inte på rak arm några tävlingar som han deltagit i men skulle kunna hitta det i mammas arkiv.

Karlsson säger att han självklart har både tävlat och tränat långdistanslöpning på riktig hög nivå. Och att en eventuell osanning kring löparresultaten skulle påverka K-Fastigheters VD:s generella trovärdighet avfärdar han tvärt.

”Om det är någon som inte tror att jag sprungit 28:50 så är det upp till dem. Jag har ingen anledning att ljuga om det. Mitt fokus och där jag gör karriär är K-fastigheter. Våra nyckeltal blir varken bättre eller sämre (av en löpartid reds. anm.). Att jag har sprungit 28:50 är jag väldigt stolt över, och det ska ingen ta ifrån mig. Sen att jag inte har satt det i tävling. Jag hade otroliga problem (med prestationsångest, reds. anm.) under min tävlingskarriär. Det är inget att förneka, men det tar inte ifrån mig den prestationen.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du Afv Fastighet