Myndighet: Dålig konkurrens gör att maten blir onödigt dyr

Det råder i flera avseenden bristande konkurrens i livsmedelskedjan, slår Konkurrensverket fast i en ny genomlysning av branschen.
Myndighet: Dålig konkurrens gör att maten blir onödigt dyr - WEB_INRIKES
Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090

Nu ska Konkurrensverket öka till tillsynen av livsmedelsbranschen, uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

“Vår genomlysning av livsmedelsbranschen visar att konsumenterna har fått betala mer för många livsmedel än vad som är motiverat av de ökade priserna på insatsvaror i livsmedelsproduktionen”, säger generaldirektör Rikard Jermsten i en kommentar.

Den höga marknadskoncentrationen inom dagligvaruhandeln lyfter myndigheten särskilt fram som en förklaring. Men även kommunernas planläggning bidrar till den bristande konkurrensen.

“Kommunerna och dagligvaruhandeln bör agera på ett sätt som sänker etableringshindren på marknaden. Det skulle öka möjligheten för fler aktörer att etablera butiker och minska den höga koncentrationen”, skriver Konkurrensverket.

Rapporten från Konkurrensverket kommer bara ett par veckor efter att Axfood gick ut med att de förvärvar resterande aktier i City Gross. En affär som måste godkännas av myndigheterna.

Läs ocksåInternationell expert om City Gross-affären: ”Min gissning är att den stoppas”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.