Mycket elände redan inprisat

IFS är inte så konjunkturkänsligt som marknaden tycks tro och rabatten gentemot sektorn känns orättvis. Att värderingen nu kommit ned innebär att potentialen är större än riskerna. KÖP

IFS gör ingen ägare glad. Det är lika bra att sälja aktien. Det var Affärsvärldens dom över it-konsulten och affärssystemföretaget IFS i maj förra året. Sedan dess har aktien rasat med närmare två tredjedelar. Rapporterna däremellan har varit tämligen bleka och under första kvartalet 2008 förlorade bolaget till och med pengar.

Därefter har det sett något ljusare ut. Historiskt hör andra och fjärde kvartalen till de starkare för bolaget, men IFS klämde nyligen till med en rapport för det tredje kvartalet som fick marknaden att lyfta på hatten. Det fanns visserligen eftersläpningseffekter från tidigare kvartal, men såväl licensförsäljning som intäkter från underhåll och support var bättre än väntat. Även den viktiga konsultsidan visade på en hälsosam uppryckning. Därtill upprepade IFS sitt mål att 2008 förbättra rörelseresultatet före extraordinära kostnader. Rapporten ska även ses i ljuset av att det funnits en oro inför rapporterna från affärssystemföretagen sedan tyska konkurrenten SAP under hösten visat tecken på fallande efterfrågan.

Nyckeln till framgång för IFS är att förbättra och upprätthålla en stark försäljning av programvara. Vid sidan av att marginalkostnaden är obefintlig på redan utvecklad programvara leder en ökad försäljning också till att tillväxten ökar inom underhåll och support. Här har IFS en del att bevisa. Försäljningen måste upp om bolaget inte ska tappa tillväxt. Som svar har ledningen sedan i våras satt upp synnerligen aggressiva mål. Produktintäkterna ska fördubblas och ebit-marginalen nå 15 procent till och med 2012.

Marknaden har emellertid valt att ta fasta på riskerna med en sämre konjunktur, varför aktien tagit rejält med stryk. Vid nuvarande kurs strax över 30 kronor har värderingen kommit ned ordentligt, och med ett p/e-tal på dryga 7 för 2009 handlas bolaget med 20-30 procents rabatt jämfört med övriga sektorn. Frågan är bara om marknaden inte är för snabb med att inteckna ett väl dåligt scenario.

IFS har knappt 30 procent av intäkterna från service och underhåll, vilket ger ett stabilt kassaflöde och acceptabla marginaler även i sämre tider. Därtill sker en stor andel av försäljningen till icke-cyklisk industri, såsom försvarsindustrin. Bland IFS senaste prestigeorder finns uppdrag från amerikanska Lockheed Martins program för stridsflygplanet F-35, Joint Strike Fighter. IFS har också varit förhållandevis snabbt med att flytta produktionskostnader till lågkostnadsländer och upprepade också att det aviserade kostnadsprogrammet kommer att spara 50 miljoner kronor på helåret från och med 2009. IFS kommer säkert också att välja att gasa samtidigt som det bromsar. Ledningens aggressiva mål innefattar implicit förvärv och företagets balansräkning ger ett visst spelutrymme. Uppköp av företag är alltid en vansklig väg att gå, men samtidigt är det sällan fel att vara aggressiv när marknaden redan har prisat in mycket elände. Möjligheten, eller risken om man så vill, att IFS självt blir uppköpt kan heller inte uteslutas.

Osäkerheten om vinstutvecklingen under 2009 är större än normalt och resultatet kan som en effekt av stora kontrakt komma att variera kraftigt från kvartal till kvartal. De största problemen finns dock sannolikt bland mindre företag. IFS kunder är större, mindre konjunkturkänsliga och kontrakten varar under längre tidsperioder, vilket torde borga för en bättre vinstutveckling även vid sämre ekonomiska utsikter. IFS gynnas också av en svagare krona och efter 2008 års kraftiga nedvärdering känns det mesta av ett dåligt scenario helt enkelt intecknat. Affärsvärlden ändrar sin rekommendation från sälj till köp och sätter riktkursen till 46 kronor per aktie på tolv månaders sikt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.