Mycket att göra

Custos tar sig an en svår uppgift när bolaget nu skall försökavända den trista utvecklingen i ASG.

En av Custos första åtgärder kan bli att Frigoscandia avskiljsfrån koncernen, troligen genom en avknoppning till aktieägarna.Custos VD Christer Gardell säger att förslagen om vad som kaneller bör göras med Frigoscandia strömmade in när det blev käntatt Custos skulle bli storägare i ASG.

Efter förra årets försäljning av Frigoscandia Equipment finns nudistributionsrörelsen och fryshusverksamheten kvar. Någramärkbara synergieffekter i trafikflöde och organisation,argument som framfördes som skäl för förvärvet, har inte visatsig. Däremot kan det i efterhand konstateras att köpet blevfinansiellt lyckosamt (se huvudartikel).

Frigoscandia bedriver sin verksamhet fristående från övrigverksamhet. ASG s koncentration mot livsmedelsindustrin gör attdet visserligen finns ett värde i att kunna erbjuda alla typerav transporter, av både frysta, kylda och torra varor. Men dettakan erbjudas utan att man äger alla tillgångar själv, påpekarCustosledningen. -Det finns aldrig något egenvärde i att själväga en tillgång som inte är en bristvara, såvida det inte finnssamordningsvinster att hämta, säger Gardell.

När det gäller den kvarvarande speditionsverksamheten förväntasCustos uttalade ägarfilosofi ge positiva effekter i ASG. Ettviktigt moment enligt Gardell, är att se till att ASG genomsyrasav att syftet med verksamheten är att nå resultat. Ledningen påalla nivåer, måste ha ett resultatansvar. Ett ansvar som ocksåinnebär att man får lämna sin post om man misslyckas. Custoskommer också införa ett kompensationssystem som till del ärrelaterat till aktiekursens utveckling. Custos ser dessutomhelst att ledning och styrelseledamöter enskilt äger aktier. IASG:s ledning, med Gunnar Malm i spetsen, var det bara två avnio som vid årsskiftet ägde aktier privat i ASG. Sju av deminnehade dock köpoptioner.

I transportnäringen är resultatorienteringen extremt viktig,eftersom verksamheten har mycket låga marginaler. Det finnsinget utrymme för att utföra olönsamma tjänster i syfte att tamarknadsandelar. ASG:s uttalade mål från 1994 att bli störst vardärför ett olyckligt strategival. Ett priskrig blev följden somhar bidragit till att rasera prisbilden på transporttjänster iSverige de senaste åren och den som drabbats värst är ASG. ASG:sproblem beror till viss del på att företaget blivit förcentraliserat. Custos vill decentralisera och flytta nedaffärerna på lokal nivå säger Gardell. Som exempel kan nämnasatt man funderar på att återinföra den prisförhandlingsmetod somtillämpades tidigare. Det innebär att inte bara en ASG- anställdska förhandla om priset med kunden, utan även åkaren. Åkaren harett större incitament att förhandla fram ett högre pris eftersomdet märks direkt i hans plånbok.

Custos räknar också med att det finns en betydanderationaliseringspotential inom den interna administrationen ochi terminalverksamheten (se huvudartikel).

Av den totala kostnadsmassan står trafikkostnader, det vill sägakostnaden för den upphandlade åkeritjänsten, för cirka 75procent. I ett första skede gäller det att få total kontrollöver de återstående 25 procenten, som är de kostnader som vidirekt kan påverka säger Gardell.

Sammantaget bör alltså ASG kunna prestera ett rejält lyft iresultatutvecklingen. Men det sker inte över en natt. Det kommeratt ta ett par år innan vi är nere på den kostnadsnivå vi vill,säger Gardell.Övertagandet sker dessutom i ett gynnsamt läge urkonjunktursynpunkt. Flera prognoser pekar på en uppgång i denprivata konsumtionen. En sådan uppgång gynnar ASG mer änkonkurrenten BTL eftersom ASG transporterar en större andelkonsumtionsvaror.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.