MUF-toppen vill skrota gröna stöd: ”Borde inte vara ett problem för Northvolt”

MUF-ordföranden vill skrota alla stöd till gröna satsningar – även om pengarna kommer från EU. Det beskedet gav Douglas Thor i veckan i Di. Till Afv ger han svar på frågan varför just svenska bolag ska undantas EU-stöd. "Vi ska inte låta EU betala för att vi ska skjuta oss i foten och skada vår konkurrenskraft", säger han.
MUF-toppen vill skrota gröna stöd: ”Borde inte vara ett problem för Northvolt” - douglas-thor-grona-satsningar
Douglas Thor är ordförande för Moderata ungdomsförbundet. Foto: TT

Moderata ungdomsförbundets ordförande Douglas Thor stack ut hakan i en intervju med Di i veckan. Han sa bland annat att alla statliga stöd och subventioner som pumpas in i olika projekt med koppling till den gröna omställningen är att skjuta sig själv i foten och att de ska upphöra med omedelbar verkan.

Douglas Thors krav på regeringen

  • Att stoppa fortsatta kreditgarantier till gröna industriprojekt via Riksgälden.
  • Att stoppa satsningar via Energimyndigheten från klimat- och industriklivet samt EU.
  • Att om möjligt backa ur redan gjorda åtaganden av Energimyndigheten och Riksgälden.
  • Att analysera riskerna med kommunal överskuldsättning till följd av industrisatsningarna.
  • Att skrota industriklivet och klimatklivet.

Till Affärsvärlden säger Douglas Thor nu att Sverige inte borde betala ut stöd, trots att finansieringen kommer från EU.

Samtidigt öser USA och Kina pengar över den gröna omställning. Ska Sverige och EU då kasta in handduken menar du? 

”Att försätta sina industrier i ett bidragsberoende är att stjälpa snarare än att hjälpa. Man riskerar att hamna i en situation som med jordbruksstöden i Europa där vissa länders jordbruk är förlamade och endast lever på bidrag”, säger Douglas Thor.

”Visst, det finns politiker och företag som menar att nu finns de här stöden och då ska vi använda dem. Jag tycker inte att det argumentet håller. För vi ska inte låta EU betala för att vi ska skjuta oss i foten och skada vår konkurrenskraft”, fortsätter han.

Det finns väl andra satsningar som behövt en liten knuff och som sedan blivit lönsamma?

”Självklart har politiken ett stort ansvar för att skapa förutsättningar för att industrier och företag ska kunna växa. Det gör man dock bäst genom till exempel skattesänkningar och genom att minska regelkrånglet. Inte genom olika bidrag och kreditgarantier. Jag tycker att det är befängt att man ska ta andras pengar för att garantera osäkra satsningar i enskilda företag.”

Affärsmodeller som inte finns

Men alla pengar från EU och andra stöd som nu finns i omlopp. Ska vi dra tillbaka de satsningarna och ta tillbaka pengarna?

”Som jag sa, bara för att någon annan betalar är det inte en bra idé att försöka utveckla affärsmodeller som inte finns på riktigt. Det är att göra svensk industri en otjänst. De pengarna kan i stället användas för att göra offentliga investeringar i infrastruktur eller i kärnkraft.”

Ett krav som Douglas Thor framförde i Di är att undersöka om det är möjligt att backa ur gjorda åtaganden av Energimyndigheten och Riksgälden.

Ska man alltså riva upp existerande kontrakt som finns mellan till exempel staten och olika kreditinstitut?

”Man kan se över och inte förnya dem när de löper ut. Risken är ju att om vi fortsätter att pumpa in pengar i det här desto större blir smällen när bubblan spricker.”

Du kritiserar till exempel Northvolt för att vara en av de större stödtagarna och som trots det nu har stora problem. Men Northvolt hävdar att man bara fått 1% i stöd från AB Sverige?

”Bra att de menar att de är marknadsmässiga, då borde de inte ha några problem med mina förslag om att det inte ska gå några offentliga pengar till de här satsningarna. Det är något som Harald Mix som är inne i de här projekten kan ta till sig då. Annars är ju han en bidragskapitalist av mått.

Läs ocksåSvenska jättarna sågar EU:s klimatpolitik – och Northvolts tyska stöd

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Santander