”MTG är extremt undervärderat”

MTG och Nent kan bli ett byte för någon större spelare, säger David Marcus, vars Evermore Global har seglat upp som fjärde största ägare i MTG. Andra amerikanska placerare framhåller svenska bolags starka ESG-profil som en viktig faktor för att investera.

Evermore Global, där David Marcus är vd och medgrundare, är efter aktieköp i oktober fjärde största ägare i MTG och har därmed fått en plats i dess valberedning. Bolaget har nu runt 5,5 procent av MTG och äger 2,5 procent i det från MTG utskiftade bolaget Nent. Hans position i MTG och Nent är inte förvånande, eftersom David Marcus har varit nära vän med grundaren Jan Stenbeck och också suttit i MTG:s styrelse under många år. I David Marcus portfölj på totalt cirka 10 miljarder kronor ingår också Lifco och ÅF Pöyry. Medan Lifco varit en av David Marcus bättre investeringar, har nya MTG hittills varit ett sänke.

Efter utskiftningen av Nent i mars föll kursen brant, med 40 procent till nivån 70 kronor i slutet på oktober då MTG aviserade en översyn av strategin och en eventuell parallellnotering av aktien i New York.

– Efter att strategiöversynen fullföljts tror jag att en full notering på Nasdaq kan bli extremt positivt för MTG på dess väg att bli den mest betydelsefulla aktören inom E-sport, säger David Marcus till Affärsvärlden.

Efter den aviserade strategiöversynen har kursen studsat upp med nära 25 procent till drygt 90 kronor.

– Men MTG är fortfarande extremt undervärderat, så det skulle inte vara förvånande om vi tog en ännu större ägarandel i bolaget framöver, säger han.

David Marcus menar att det snabbväxande området e-sport och gaming inte har förståtts så bra av marknaden, och tror därför att både MTG och Nent kan bli ett byte för någon större spelare.

– Men vi köper inte aktier för att de ska bli uppköpta. Vi ser att de har bra utsikter och räknar med att både ledning och styrelse förstår att de måste fokusera på tillväxt och aktieägarvärde, säger David Marcus.

Med fyra svenska innehav blir Sverige med 10 procent av portföljen tredje största land efter USA och Norge.

– Jag har investerat i Sverige i över 25 år och tycker att Sverige har ett extremt bra affärsklimat. Vi gillar också Norge, som blivit en drivbänk för entreprenörer, säger David Marcus.

Vad amerikanska stock-pickers som Davi­d Marcus tycker om Sverige och Stockholmsbörsen påverkar direkt kurserna i många bolag. Tillsammans har de också tillräckligt med kapital för att påverka det mesta på Stockholmsbörsen. Affärsvärlden har talat med en handfull amerikanska investerare som både länge och nära följt den svenska aktiemarknaden.

Redan i entrén till Polaris på 121 High Street i centrala Boston möts besökaren av en stor trämodell av Regalskeppet Vasa, en tribut till den tidigare kollegan Håkan Castegre­n, vars Northern Cross på sin tid var tredje största ägare i Investor och bland de större i Atlas Copco, Sandvik och Volvo.

I dag är Northern Cross upplöst, men svenskintresset lever vidare i Polaris.

– Vi kan alltid tänka oss att investera mer i Sverige, då vi alltid kan hitta företag som är globalt konkurrenskraftiga, säger Bernard R Horn som i över 20 år drivit Bostonbaserade Polaris Capital med nära 120 miljarder kronor i förvaltning

– I dag har vi fyra svenska positioner där vi har satsat drygt 5 procent av vårt kapital. Vi äger Loomis, Handelsbanken, Duni och har nyligen gått in i SKF, säger Bernard R Horn.

I Duni är Polaris med knappt 10 procent av aktierna näst största ägare efter Mellby Gård, medan man i Loomis också är näst störst, men med bara en hälften så stor ägar­andel. Som näst största ägare sitter Horn också i de två bolagens valberedningar.

– Vi uppskattar verkligen det svenska systemet med dess möjlighet för de största aktieägarna att bilda valberedning. Sverige är det bästa landet i världen när det gäller bolagsstyrning, betonar han.

Han och flera andra investerare lyfter också ESG (Enviroment-Social-Governance) som en allt viktigare faktor för att investera i svenska bolag.

– I en värld som alltmer söker goda ESG-faktorer i bolag som investerare köper skulle Sverige bli topprankat.

Han får bland andra medhåll av Stephen Kusmierczak på Columbia Acorn European fund, som menar att Sverige är bland de bästa i världen när det gäller ESG.

Ägarinflytande står dock ofta inte högst på agendan för de amerikanska investerarna.

– Vi går inte in i företagens styrelser, men vi är ändå aktivt engagerade genom direktkontakt med personer på C-våningen, det vill säga CEO och CFO, säger Katrina Dudley, portföljförvaltare för Franklin Mutua­l European Fund med svenska aktier för drygt 300 miljoner kronor, med vardera hälften i JM och Husqvarna. Hon har följt den svenska marknaden sedan 2002 och gått in i och ur en rad positioner hon haft i till exempel Investor och SKF.

– Vi tittar inte på något specifikt land, utan har förmånen att kunna köpa aktier på många marknader där våra idéer möter våra värderingskriterier, säger hon.

Katrina Dudley har liknat fondens strategi med vad man ser på marknaden som ett champagneglas där bubblorna stiger upp från botten. Man försöker köpa bubblorna när de börjar stiga, och sälja när de når ytan. Det går där ut på att tidigt leta efter en katalysator som sätter fart på processen.

– Vi uppskattar både JM och Husqvarna för deras starka affärsmodell och låga värdering, säger Katrina Dudley. Andra portföljer i Franklin Templeton-gruppen har andra svenska innehav, bland annat är man näst störst ägare i Cloetta med nära 7 procent av aktierna värda cirka 600 miljoner kronor – och av princip deltar man varken i valberedning eller styrelse.

Få har sådan insyn i vad amerikanska investerare köper och säljer i Sverige som den handfull nordiska mäklarhus som överlevt i New York. Den senaste att kasta in handduken är norska ABG. Sedan många år tillbaka är det Carnegie, under ledning av Thomas Flakstad, som varit ledande mäklarhus, där norska DnB Markets klättrat upp till en stark position tillsammans med SEB och Handelsbanken.

Problemen för de nordiska och europeiska mäklarhusen i New York är att aktiva stock-pickers alltmer ersatts av passiva index- och algoritmdrivna quantfonder.

– 80 till 90 procent av nettoflödena är index, ETFs eller quant, säger Pontus Lundqvist, chef för SEB Enskilda i New York. Enligt Wall Street Journal har aktivt drivna hedgefonder haft ett utflöde av kapital tre år i rad. Samtidigt har andelen aktier som handlas gått ner till 15 procent, resten sker via datagenererade program.

Vad ser då Pontus Lundqvist som intressant?

– Kvalitetsnamn som Atlas Copco har en stabil ägarkrets i USA och är alltid ett av toppnamnen där intresset är stort. Många passade på att köpa när aktien var svag på grund av osäkerheterna kring vakuumsidan. Däremot har intresset för Hexagon, som har en oproportionerligt stor ägarbas i USA (runt 44 procent), blivit betydligt kallare allt eftersom Kina visat sämre siffror, säger han.

Atlas är bäst i klassen, instämmer Ellen Kettle på DnB Markets.

– Här är investerarna villiga att betala en hög multipel. H&M har kommit tillbaka på köparsidan och blankarna har lämnat. Sverige är en excellent marknad att finnas på, säger Ellen Kettle.

Mindre positivt ser det ut för bettingbolagen, där Pontus Lundqvist säger att intresset har gått rakt utför, trots USA-lanseringar.

– Evolution Gaming är i princip den aktie där investerarna fortfarande har förtroende, säger Pontus Lundqvist.

I Evolution Gaming är svensk-amerikanen Joel Citron, med sitt bolag Tenth Avenue Holdings, storägare med nära 2 miljoner aktier. Han sitter också i dess styrelse sedan flera år tillbaka.

Det falnande intresset för svenska spelbolag har Stephen Kusmierczak smärtsamt fått erfara, då hans innehav i Kindred Group utvecklats till en av de sämre investeringarna i år i hans fond i Columbia Acorn European Fund i Chicago. Fonden ingår i den stora kapitalförvaltaren Columbia Threadneedle, med nära 4 500 miljarder i förvaltning. Om innehavet i Kindred backat, så kan han i stället glädjas åt en bra utveckling på innehavet i Sectra. Det blev vår bästa aktie inom hälsovård, skriver han i fondens senaste delårsrapport.

Stephen Kusmierczak har länge både följt och gillat svenska bolag. I fonden Columbia Acorn European fund är Sverige tredje tyngsta land efter Tyskland och Storbritannien, nära 14 procent av fonden placerat på Stockholmsbörsen, vilket är kraftig övervikt.

– Det har vi varit länge och förväntar oss att vara det också framöver, bekräftar han. Utöver Sectra har han också en stor position i Sweco. I några syskonfonder i Acornfamiljen som Stephen Kusmierczak också förvaltar återfinns också Addtech, Hexagon och Trelleborg som betydande innehav.

– En av de faktorer vi tittar på innan vi investerar är ägarbilden. Vi vill ha långsiktiga, multi generation, ägare, då vi själva är långsiktiga, Exempel är familjen Nordström i Sweco, familjen Schörling i Hexagon, Dunkerstiftelsen i Trelleborg och grundarna i Sectra, säger Stephen Kusmierczak, senior portföljförvaltare på Columbia Threadneedle i nära 20 år. Hans innehav i Sweco och Hexagon har funnits med åtminstone sedan 2010.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.