Mot nya höjder

Skiers Accredited är ett nätverk för erfarna skidåkare som vill bli ännu bättre. På skidorter som Åre, Davos och Zermatt får medlemmarna hjälp av mentorer att putsa till sin åkning. Naturligtvis mot faktura.

Monica och Mikael Åslund arbetar som konsulter inom organisationsförändring och personalutveckling. På fritiden åker de gärna utför. För några år sedan kom de fram till att de ville förstå skidåkning på riktigt, veta vad som krävdes för att bli en toppåkare, vad de behövde förändra och hur det skulle gå till. Så träffade de Andreas Jonsson och Stefan Olsson som har åkt skidor hela livet och arbetade som tränare och instruktörer.

Kvartetten bestämde sig för att starta ett skidåkarnätverk med målet att få vuxna, duktiga skidåkare att bli ännu bättre, att utvecklas och nå nya nivåer i sin åkning. Flera av dagens medlemmar är tidigare ­tävlingsåkare, men många är också självlärda freeriders som aldrig har fått instruktioner.

– Startläget är lite olika, säger Andreas Jonsson.

Gemensamt för alla är att de har stått mycket på skidor.

– Det vanliga är att duktiga skidåkare tar in bergsguider eller kör helikopterskid­åkning. Där ligger fokus på upplevelsen och utmaningen i terrängen. Vårt mål är att få duktiga skidåkare att förändra sin åkstil till det bättre, att ta ytterligare ett kliv, säger Andreas Jonsson.

Nu har Skiers Accredited funnits i fem år. I dag har företaget ett 15-tal mentorer med uppgift att utveckla de runt 200 medlemmarnas åkning. Den svenska basen finns i Åre, där även drygt en tredjedel av medlemmarna har sin ”skidhemort”. I övrigt är medlemmarna spridda på många olika ställen som Sälen och Funäsdalen, för att ta några svenska exempel, men även i schweiziska Engelberg, Davos och Zermatt.

Går det då att lära gamla hundar sitta? Självklart, menar Andreas Jonsson.

– Det går förstås inte att få en 70-åring att åka som en 25-åring, men med bra teknik kan man vara en grym skidåkare även högre upp i åldrarna. Oavsett ålder bör man åka mer på teknik än på muskler, men det blir viktgare ju äldre man blir.

Att förändra åkningen hos någon i medel­åldern som kanske står på skidor ett par tre veckor per år är förstås inte gjort i en handvändning. Därför säljer Skiers Accredited inte strötimmar. Medlemskapet är ett åtagande som börjar med en så kallad try-out på snö, där en mentor kollar att åkaren håller tillräcklig nivå. Den som platsar får sedan genomgå så kallade rays på tre nivåer.

– Vi vill sätta ihop folk som funkar skidåkningsmässigt och socialt,säger Andreas Jonsson.

Ett ray är en tredagarsövning i små grupper, med en mentor och max fyra deltagare. I ray 1 är det mest fokus på rörelserna och långa, skärande svängar. Målet är att få åkaren medveten om vad han eller hon gör, och därefter anpassa rörelsen så att den blir mer funktionell.

– Underlaget ska inte störa, utmaningen ligger i att få rörelsen att stämma, det är fokus på position och balans. Hur musklerna ska användas så att de inte kämpar i onödan.

I ray 2 börjar åkaren med mindre skär i brantare och smalare terräng. Det är mer fokus på finmotoriken. I den tredje och avslutande rayen är det underlaget som är utmaningen med exempelvis off-pist och puckelpist som teman. Efter varje ray får åkaren träna på egen hand, och med jämna mellanrum genomförs så kallade check-points där mentorerna under ett par timmar kollar att det nya sitter och gör korrigeringar. Oftast byter åkaren mentor mellan olika rays. Några mentorer är bättre på ray 1, andra är bättre på ray 2.

– Annars blir mina begränsningar dina begränsningar, säger Andreas Jonsson.

Han räknar med att det tar tre till fyra säsonger att nå målet, därefter får man en stjärna och blir livsmedlem. Man ska då kunna åka bra överallt.

Medlemskapet kostar 120 000 kronor. Då ingår utbildningsstege och medlemskap för livet. Som ”skier for life” har man också rätt att nyttja mentorerna vidare mot en årsavgift.

Hittills har Skiers Accredited slussat cirka 40 medlemmar genom systemet. Den yngsta är 18, den äldsta 71. Medelåldern ligger på mellan 45 och 50 och ungefär en tredjedel är tjejer, enligt Andreas Jonsson.

– En del tycker att vi är en sekt, vi pekar lite finger och väcker känslor. Men det handlar inte om handpåläggning och kosmetisk fix. Vi förändrar i grunden för att medlemmarna ska nå sin fulla potential.

Det gäller på flera fronter. Enligt Andreas Jonsson har åkningen med Skiers för många blivit en personlighetsresa.

Dessutom tar Skiers ofta med sina medlemmar på skidturer, middagar och after-ski. Då knyts kontakter, både privata och professionella.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SPOTLIGHT STOCK MARKET