Mörkt för Adcore

Adcore har fortfarande långt kvar till lönsamhet. Detta trots att bolaget nu endast består av Stockholmsverksamheten som tidigare framställts som vinstgivande av ledningen. Ljuspunkterna är få i dagens kvartalsrapport. Den senaste nyemissionen räddade bolaget kvar på marknaden men efterfrågan är fortsatt svag. ”Inget tyder i dagsläget på en snar förbättring av marknadsläget”, skriver Adcore i rapporten.

Hösten har hittills varit mycket turbulent för Adcore som för några veckor sedan räddades finansiellt genom en nyemission som gav 93 nya miljoner till kassan och löste lånen från den tidigare bryggfinansieringen.

I niomånadersrapporten framträder bilden av det nya Adcore som växt fram efter rader av omstruktureringar under året. Vid årsskiftet kommer bolaget att ha omkring 600 anställda baserade i Stockholm. Inriktningen är konsulttjänster inom strategi, integration, kommunikation och förändringsprocesser.

Stockholmsverksamheten (som till största delen utgörs av verksamheten i gamla Connecta) har tidigare vid flera tillfällen utmålats som lönsam av bolagets företrädare, men niomånadersrapporten visar att detta inte stämmer.

”Om aktieägarna inte vill stoppa in nya pengar har vi alternativet att sälja delar av verksamheten. Det finns ett stort intresse för den lönsamma delen av Adcore som finns kvar. Alla vet att det är gamla Connecta”, förklarade Ole Oftedal i Dagens Industri tidigare i höst.

Pro forma-siffrorna i senaste kvartalsrapporten visar att den kvarvarande i verksamheten i själva verket gjorde en förlust på 35,6 Mkr på en omsättning på 132 Mkr under tredje kvartalet. Hittills i år har det nya Adcore omsatt 516 Mkr och gjort en förlust på -91 Mkr.

Det är delvis därför som Adcore väljer att dra ner personalstyrkan till 600 anställda vilket innebär att också 100 anställda i Stockholm tvingas lämna företaget.

Ljuspunkterna i rapporten är att Adcore fått in 93 Mkr från den senaste nyemission och därmed har drygt 100 Mkr kvar i kassan. Den tidigare snåriga koncernen med verksamhet i 13 länder har också dragits ner till ett minimum, även om det har medfört storta kostnader.

På problemsidan ligger framför allt stora försäljningsproblem på grund av den interna turbulensen och den låga efterfrågan på marknaden. Adcores styrelse lämnar ingen prognos om när bolaget ska nå lönsamhet och ser heller inte början till någon vändning.

”Generellt präglas den svenska konsultmarknaden av en överkapacitet vilket kombinerat med en lägre efterfrågan sätter viss press på priserna och påverkar beläggningen negativt. Utvecklingen under de närmaste månaderna är svårbedömd och inget tyder i dagsläget på en snar förbättring av marknadsläget”, heter det i rapporten.

Omsättningen för hela koncernen blev 173 Mkr under tredje kvartalet och resultatet före skatt uppgick till -216,5 Mkr.

Adcore-aktien backade 11 procent efter rapporten och handlades strax före lunch på onsdagen till 0,54 kronor senast betalt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.