Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI
Bakslag för byggbolagen. Byggbolagens förväntningar på intäkter i samband med utbyggnaden av Sveriges nya mobiltelefoninät har slagit rejält fel. Uppdragen blir färre än väntat, jobben är kraftigt försenade och lönsamheten blir sämre än väntat. Inte ens landets största byggföretag, Skanska, har ännu fått ett enda byggkontrakt inom utbyggnaden av tredje generationens mobiltelefoninät i Sverige.
Kontantkort vinnare i mobilstrid. Mobiltelefonoperatörernas förtjänst per kund dalar genom att en växande skara kunder köper kontantkortstelefoner i stället för att hålla sig med fasta abonnemang. Men minskningen tyder även på att det finns kunder som valt att lägga sina telefoner på hyllan. Svenska Europolitan uppger i en ny rapport att 11 procent av företagets drygt en miljon kunder inte längre använder sina mobiltelefoner. Av dem var fördelningen jämn mellan abonnenter och kontantkortsinnehavare.
FINANSTIDNINGEN
EDS ute efter kunderna. IT-konsulten EDS tänker inte rädda sin nyfunna partner Framfabs finanser. Däremot är den amerikanska IT-jätten redo att ta över Framfabs anställda och kunder vid en konkurs. EDS som är Framfabs nya industriella partner gör klart att det inte kommer några pengar från det hållet. Företagets Nordenchef Kaj Green säger att samarbetet är rent industriellt.
Tvärstopp för den tyska industrin. Produktionen i den tyska industrin backade med 3,7 procent i mars, vilket var betydligt mer än väntat. Det ökar trycket på ECB att sänka räntan. Enligt statistik från tyska finansdepartementet och Bundesbank på onsdagen backade produktionen i den tyska industrin med 3,7 procent i mars jämfört med februari. Därmed närmar sig Tyskland snabbt en situation där industrins produktion ligger på en lägre nivå än under fjolåret. Jämfört med mars 2000 har industriproduktionen ökat med 1,4 procent. Men så sent som i februari var ökningstakten 4,8 procent jämfört med 2000.
SVENSKA DAGBLADET
IT-bolagens nyemissioner ny börsrysare. Marknadens dom är hård mot IT-bolagen som desperat försöker dra in nytt kapital genom nyemissioner. Nu kryper konkurshotet allt närmare för flera bolag. ”Placerarna verkar räkna kallt med att teckningskurserna kommer att sänkas så att de kan gå in billigare i bolagen”, säger Roger Jansson på analysfirman Redeye.
“Riksbanken bidrar till svag kronkurs”. Riksbanken har, genom en allt för stelbent räntepolitik, bidragit till den svaga kronkursen. Penningpolitiken kan också vara en av orsakerna till finansiella bubblor, som den på börsen. Den salvan avlossade Riksgäldskontorets chef Thomas Franzén vid en debatt med vice Riksbankschefen Lars Heikensten och riksbanksrådgivaren och professorn Lars EO Svensson på temat “inflationsmålet, räntan och kronan” på SNS i Stockholm på onsdagseftermiddagen.
DAGENS NYHETER
Kunder redo för konkurs. Framfabs kunder börjar nu dra öronen åt sig till följd av bolagets ekonomiska problem. Företagen är noga med att säkra det arbete som Framfab utför och man undviker att gå in i lägre projekt. Kunderna förbereder helt enkelt en konkurs. På Electrolux, en av Framfabs stora kunder, ser man om sitt hus för att minimera skadan vid en eventuell konkurs. ”När det gäller backuper av det arbete som Framfab gör åt oss så är vi nu mer noggranna med att vi har kontroll på det. Om det värsta skulle hända och en konkursförvaltare tar över, skulle det annars kunna ta längre tid att få ut det, säger Anders Edholm, internetansvarig på Electrolux.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.