Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI

Okända ägare. Ägarna till uppskattningsvis en fjärdedel av Stockholmsbörsens aktier är dolda. I teleoperatören Tele1 Europe är nästan hälften av de verkliga ägarna dolda för såväl företaget som utomstående. Men även i storbolag som Ericsson, Nordea och Electrolux är en stor del av ägarna okända. “Vi har ingen möjlighet att se vilka som står bakom de förvaltarregistrerade aktierna. Det är en sak som ofta diskuteras i investeringskretsar. Vi skulle självklart, i företaget, föredra att veta vilka våra ägare är”, säger Cecilia Johansson som är ansvarig för investerarrelationer på Tele1 Europe.

Storbolagen minskar investeringar i IT. Sveriges största bolag skär ned på sina IT-investering-ar i år. Det visar en rundringning som Dagens Industri gjort bland 15 av Sveriges största bolag. Minskningen drabbar framför allt konsulterna eftersom flera av bolagen expanderat sina egna IT-avdelningarna och kastat ut de externa konsulterna. “Vi håller på att slänga ut många av de IT-konsulter som vi haft här för att i stället bygga upp en egen IT-avdelning. Vi ska rekrytera 100 personer och det handlar framför allt om att minska kostnaderna”, säger Staffan Ternby, informa-tionschef på Astra Zeneca.

FINANSTIDNINGEN Även Svenska Spel trotsar reglerna. Det är inte bara Posten som struntar i reglerna om upphandling, trots påpekanden från Nämnden för offentlig upphandling (NOU). Även Svenska Spel kan få Sverige att hamna inför EG-domstolen. Beskedet från NOU till helstatliga Svenska Spel är solklart: Gör offentliga upphandlingar – eller riskera att bryta mot lagen och då också att hamna inför rätta både i Sverige och i EG-domstolen.

Nätmäklaren är sjuk. Doktorn på nätet mår dåligt. De flesta hälso- och sjukvårdssajter har tvingats lägga ned och de som finns kvar har dragit ned rejält på personalstyrkan. ”Det är en mycket tuff situation på marknaden. många sajter har slagits ut och flera har tvingats att radikalt förändra sin ursprungliga strategi. I dagsläget har jag svårt att se att någon är lönsam”, säger Kelly Odell, VD vid hälsosajterna medicallink.se och primavera.com.

SVENSKA DAGBLADET Svenk IT fortfarande i världstopp. Sveriges satsningar på forskning och utveckling är världsledande. Detsamma gäller IT-användning och utnyttjande av datorer i arbetslivet. Men de svenska priserna är jämte de danska högst i Europa. För få invandrare finns i arbetslivet och kvinnornas andel av nyföretagandet är bland de lägsta i I-världen. Blågula framgångar blandas med fortsatt eftersläpning, enligt näringsdepartementets studie “Benchmarking av näringspolitiken”. På 27 områden (av 45 undersökta) tillhör Sverige den bästa tredjedelen av länderna. Och – endast i tre fall hamnar Sverige i den tredjedel som är “sämst i klassen”.

Verkstadsindustrin befarar tvärstopp för tillväxt. Tvärstopp för tillväxten. Så karaktäriserar Verkstadsindustrierna, VI, konjunkturutsikterna för de egna medlemsföretagen i en prognos som är avsevärt dystrare i tonen än de rapporter som tidigare lagts fram av bland andra Konjunkturinstitutet och regeringen. Det är första kvartalets drastiska nedgång i orderingången från exportmarknaden som bäddar för ett mycket svagt 2001, enligt VI. Orderraset omfattar nästan hela verkstadsindustrin. Och det leder nu till att företagen nu snabbt drar i produktionsbromsen för att inte bli stående med för stora lager. Det betyder också att sysselsättningen i verkstäderna vänder neråt igen.

DAGENS NYHETER Priset på bredband chockhöjs. Redan om ett par år kan månadsavgiften ha höjts till 500 kronor, en fördubbling av dagens pris. Men det blir inte samma pris för alla kunder – var du bor och vem du är kan komma att få allt större betydelse för vilken avgift du får. Den 1 september höjer Telia månadskostnaden för ADSL-uppkoppling från 250 till 325 kronor – en höjning med 37.5 procent. De är inte ensamma: Telias dotterbolag Comhem höjer den 1 juni avgiften med smaskiga 47.5 procent och även UPC:s avgift har nyligen höjts.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.