Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI Gullstedts rekordkonkurs. Efter sju år är nu utredningen bakom Sveriges största personliga konkurs sedan Kreugers dagar är färdig. Finansmannen Lars Gullstedt byggde under 1980-talet upp ett omfattande fastighetsimperium och var som mest god för en miljard kronor. Konkursförvaltarens utredning visar att underskottet blev mer än 2 miljarder kronor. Bland dem som bekostade hans framfart fanns SEB, Venantius Finans och AB Industrikredit.
Balans i förvärv över gränserna. Förra året köpte svenska företag utländska bolag för 122 miljarder kronor, vilket var lika mycket som utländska företag spenderade på uppköpsrundor i Sverige. När det gäller antalet företagsaffärer över gränserna, köper svenska bolag fortfarande fler utländska företag än vice versa. Även i år spås många företagsaffärer över nationsgränserna.
Ovako kvar i SKF efter misslyckat försäljningsförsök. SKF har på nytt misslyckats med att sälja sin ståldivision Ovako Steel, erfar Dagens Industri. Ovako har varit ute till försäljning sedan våren 1999 och det är nu andra gången på sex år som SKF misslyckas att bli av med sin stålverksamhet. Enligt DIs källor har försäljningen misslyckats därför att “SKF haft fel pris på Ovako”.
SVENSKA DAGBLADET Asien tar över mobiltelejobb. Jobben är långt ifrån säkra för de Ericsson-anställda som tas över när amerikanska Flextronics tar över produktionen av mobiltelefoner från Ericsson. Under de närmaste kvartalen räknar Flextronics med att flytta över större delen av telefontillverkningen till lågkostnadsländer i Asien. Samtidigt står det klart att Flextronics även kommer att ta hand om en del av tillverkningen av mobilsystemen. Flextronics tänker utnyttja de lägre kostnaderna i Polen och etablera en fabrik för mobilsystem där.
Hög VD-lön höjer företagets vinst. Ju högre del av VD-lönen som är prestationsbaserad desto högre lönsamhet skapas i ett företag. Det visar en färsk undersökning gjord vid Stockholms Universitet som analyserat hur VD-arnas lönestrukturer påverkar företagens lönsamhet. ”Det har forskats mycket om hur marknaden reagerar på införandet av optionsprogram, men det fanns ingenting skrivet om hur företagets verkliga resultat, lönsamheten, påverkas av ett optionsprogram”, säger Magnus Andersson som ligger bakom undersökningen.
Telekom och IT gav flest rubriker. Ericsson, Telia, Framfab och Icon var förra årets mest omskrivna företag – men publiciteten har oftast varit negativ. Det framgår av den nya näringslivsbarometern från omvärldsbevakaren Observer. När det gäller enskilda personer blev Telias tillförordnade koncernchef Marianne Nivert höstens och vinterns mest uppmärksammade person i näringslivet.
DAGENS NYHETER Risk för fortsatt Ericssonras idag. Ericssonaktien rasade i fredags efter bokslutsrapporten. Två skäl talar för fortsatt nedgång. Det första är att det var gott om sänkta vinstprognoser från telekomanalytikerna för Ericsson i fredags. För det andra är aktiekursen ungefär vad den var innan de senaste veckornas spekulationer om att Ericsson skulle kunna presentera en mer övergripande partner för mobiltelefonerna fick aktiekursen att klättra. Kursen före spekulationspuckeln baserades på vinstprognoser som låg 25-30 procent högre för 2001 och även klart högre än för 2002 vilket ger fallutrymme.
ABBs Göran Lindahl får toppjobb i FN. Nyligen avgångne ABB-chefen Göran Lindahl ska bli särskild rådgivare till FN:s generalsekreterare Kofi Annan i frågor som gäller globaliseringen. Lindahl ska leda en grupp som kallas Global Compact, vars uppgift är att få företag på olika håll i världen att uppfylla FN:s krav när det gäller mänskliga rättigheter, arbetsvillkor och miljö.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.