Morgonens nyheter i korthet

Börsras slår mot Svenska Kyrkan. Värsta börsåret sedan 1990. Sluta prassla, klicka.

DAGENS INDUSTRI

PO Edin: Varsel bra för Sverige. “Det är långsiktigt bra att lågkvalificerade industrijobb flyttar från Sverige till utlandet.”Den salvan avlossar P-O Edin, Ams styrelseordförande och LOs förre chefsekonom, bara en dryg vecka efter chockbeskeden i Katrineholm. “Den senaste tidens varsel visar tydligt på en strukturomvandling i industrin som på sikt är bra för Sverige, och bra för Baltikum och andra låglöneländer dit produktionen flyttar”, fortsätter han.

Läkartidningar på krigsstigen. Läkemedelsföretagen slåss inte bara mot allt tuffare myndigheter. Nu har också läkemedelstidskrifterna fått nog av branschens fula knep och intagit en hårdare hållning. En bidragande faktor var svensk-amerikanska Pharmacia som påstås ha bluffat till sig fördelaktig publicitet kring storsäljaren Celebra i en ansedd amerikansk läkemedelstidskrift. Artikeln användes sedan i marknadsföringen.

Svenska kyrkan i börskris. Svenska kyrkan har förlorat över en halv miljard kronor hittills i år på börsen. Nu tvingas kyrkan lägga fram ett sparpaket för att komma till rätta med sina kostnader. “Vi kommer titta över hela vår verksamhet, även personalsituationen”, säger Svenska kyrkans ekonomichef Helén Ottosson Lovén till DI.

FINANSTIDNINGEN

Svenskar etta i tidningsläsning. För första gången är svenskarna de flitigaste tidningsläsarna i hela världen. Nästan nio av tio vuxna svenskar läser en tidning varje dag, enligt en ny rapport. Det är den världsomspännande organisationen World Association of Newspapers (WAN) som har kartlagt läsvanorna i 64 länder jorden runt under 2000. Och för första gången sedan mätningarna startade 1987 hamnar Sverige i topp: 88 procent av den vuxna svenska befolkningen läser en tidning varje dag, enligt undersökningen. Det är snäppet mer än de traditionellt flitiga tidningskonsumenterna i Nogre, där 86 procent av befolkningen dagligen tar sig tid till en tidningsstund. Norge delar andraplatsen med Finland.

Tele2 köper av Stenbecksbolag. Jan Stenbeck är åter på gång att sälja ett av sina telekombolag till sig själv. Tele2 överväger att köpa Millicoms verksamhet i Ryssland. I går bekräftade Tele2 ryktena att Millicoms verksamhet i Ryssland, Fora Telecom, håller på att byta ägare. ”Vi för diskussioner om att köpa bolaget av Millicom. Mycket mer än så kan jag inte säga i dag”, säger Tele2:s VD Lars-Johan Jarnheimer.

SVENSKA DAGBLADET

Värsta börsåret sedan 1990 hittills. Om det inte blir någon drastisk förändring, till det bättre, riskerar 2001 att bli det sämsta börsåret sedan 1990 då Stockholmsbörsens generalindex sjönk med knappt 30 procent. När endast två månader av året återstår är nedgången på Stockholmsbörsen knappt 27 procent.Bland de mest omsatta aktierna på A-listan är Ericsson, ABB och Skandia, vars delårsrapport släpps i dag, de största besvikelserna med nedgångar sedan årsskiftet med cirka 60 procent.

Svensk stäms av skivbolagsjättar Han är svensken bakom Napsters arvtagare. Nu stäms Niklas Zennström av 30 amerikanska musik- och filmbolag. Hans populära nätverk Fasttrack beskylls för att vara en piratbasar.”Skivbolagen kan inte stoppa utvecklingen. Vi vill dessutom att artisterna ska få ersättning för sin upphovsrätt”, säger Niklas Zennström.

DAGENS NYHETER Skatteplanering Flextronics affärsidé. Genom skatteplanering och flytt av produktion till skattebefriade zoner har elektronikföretaget Flextronics på ett år lyckats undvika att betala över 200 miljoner kronor i skatt.

Varning för stora bankförluster. Kreditriskerna hos banker och andra finansinstitut har ökat dramatiskt det senaste året. Den slutsatsen kommer Finansinspektionen, med största sannolikhet, att dra på torsdagen, i sin årliga rapport om den finansiella sektorns stabilitet. Hushållen får mer i plånboken och den privata konsumtionen är fortfarande hög. Ändå är varningssignalerna så pass många att Finansinspektionen i år inte kan undvika att påpeka att riskerna i det finansiella systemet har ökat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.