Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI

Kurt Hellström talar ut. Ericssons VD Kurt Hellström är besviken på att allt fler kräver hans avgång. Han medger att ledningen gjort missar men anser samtidigt att han tagit sitt ansvar för bolaget. Nu ser han tecken på avmattning i order även hos europeiska operatörer.

“Vi har sett inbromsningen i USA och vi har sett tendenser till att europeiska operatörer ser om sitt hus”, säger Kurt Hellström.

“Anledningen till att vi vinstvarnade är att det gått sämre än vi räknade med. Vi kan konstatera att starten på året har varit betydligt långsammare än tidigare. Vi ser hur nära nog alla våra konkurrenter både vinstvarnar och varslar personal. Det här är en hel bransch som går kraftigt nedåt, det drabbas vi lika mycket av som andra.”

“Jag tycker att det är jättetråkigt att se hur vissa har dålig koll på vad som är orsak och vad som är verkan. Vi kan inte göra så mycket åt konjunkturförändringarna, vi kan bara anpassa oss.”

“När det gäller telefonerna är vi inte utan ansvar, det har vi aldrig sagt. Det var en stor anledning till att jag fick det här jobbet, att telefonerna var på väg åt helvete. Det upptäckte jag naturligtvis och har verkligen försökt, tillsammans med finanschefen Sten Fornell, att åtgärda det.”

Riskkapitalister siktar inte längre mot börsen. De stora institutionella placerarna fortsätter trots börsnedgången att ösa in riskkapital i fonder och direkta investeringar. Men börsnoteringar är passé. I dag handlar det om att hitta en stor industriell köpare.

FINANSTIDNINGEN

Analytiker missade Ericsson igen. De stora investmentbankernas analytiker togs helt på sängen av Ericssons vinstvarning i måndags. Men det är inte första gången de är helt fel ute i sina prognoser och nu växer kritiken mot telekomanalytikerna.

Marknaden tror på sänkt ränta. Ericssons vinstvarning gör risken för en konjunkturnedgång tydligare. Det kan bidra till att Riksbanken tvingas sänka räntan för att få fart på den inbromsande ekonomin. Den slutsatsen drar allt fler av bankernas ränteekonomer.

SVENSKA DAGBLADET

Löneskillnaderna ökar i Sverige. Löneskillnaderna växer i Sverige och minskar i de övriga nordiska länderna. Efter decennier då Sverige haft en mer sammanpressad lönestruktur än grannländerna är bilden nu relativt likartad, främst för arbetare.

Ericsson riskerar sänkt kreditbetyg. Ericssonaktien hade det fortsatt tufft på börsen under onsdagen och nu riskerar telekomjätten också att få sitt lånebetyg sänkt. Vinstvarningen och den mycket knapphändiga informationen från Ericssonledningen gör att kreditvärderingsföretaget Standard & Poor’s tagit upp Ericsson till extra granskning. Det kan leda till att Ericssons lånebetyg sänks med högst ett steg. I så fall blir det också dyrare för företaget att låna pengar.

DAGENS NYHETER

Ja till slutbud. Tjänstemannaförbundet HTF och handelsarbetsgivarna sade på onsdagskvällen ja till ett slutbud från medlarna som ger en löneökning på 8,4 procent över 37 månader. Avtalet berör cirka 55.000 tjänstemän inom handeln, till exempel inom kedjor som Ica och Ikea.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från SciBase