Morgonens nyheter i korthet

DAGENS INDUSTRI Oklarheter i Sensys avtal med PolisenSamtidigt som trafiksäkerhetsbolaget Sensys i går noterades på börsens O-lista, kan Dagens Industri avslöja oklarheter kring bolagets påstådda genombrottsorder från Rikspolisstyrelsen. Det finns flera frågetecken kring avtalet. Exempelvis är det enligt RPS inte värt 250 Mkr. “Det finns inget avtal som säger 250 Mkr, det är ju bara någonting man kan räkna sig fram till om allt skulle gå. Vad vi har är ett avtal på 13 testanläggningar, ingenting annat. Vi har inte lovat några 250 Mkr”, säger RPS inköpschef Karl-Göran Svensson, som är den som undertecknat alla avtal med Sensys.

Vattenfall växer snabbast. Företagsköp för över 40 miljarder kronor gör statliga Vattenfall till ett av de svenska storföretag som växer snabbast. Om den aggressiva köprundan lyckas flerfaldigas energiföretaget i storlek på kort tid. “Vi förutsåg den nuvarande utvecklingen där det bildas stora energibolag som agerar över gränserna i Europa. Om Vattenfall hade varit åskådare skulle den svenska marknaden ha dominerats helt av utländska storföretag. Vi ville ta initiativ i stället för att bli beroende av utländska giganter, som exempelvis kunde ha dumpat priserna”, säger Gerhard Larsson, som tillträdde som styrelseordförande i Vattenfall i fjol.

FINANSTIDNINGEN Riskkapitalisterna rustar för offensiv. Trots det kalla börsklimatet kommer riskkapitalisterna att satsa över 50 procent mer kapital i år än 2000, visar ny enkät. Framför allt är det IT och telekom som lockar nya investeringar. 18 av 24 tillfrågade nordiska riskkapitalbolag säger att de ska investera mer pengar i år än förra året. Två bolag ska investera lika mycket, och bara fyra ska minska satsningarna. Det visar en enkät som Svenska Riskkapitalföreningen distribuerat bland svenska, norska och danska riskkapitalbolag på Finanstidningens uppdrag. Trots börsfall det senaste året har många riskkapitalister varit med om en betydligt behagligare resa på längre sikt, enligt föreningen.

Tufft för e-handeln . Tilltron till e-handelsföretagen minskar hos leverantörer och kreditgivare. Flera e-handlare har svårt att få krediter. Konkurser och rekonstruktioner i e-handelsföretag som Boxman, Letsbuyit och Smilmer har fått svenska leverantörer och kreditgivare att dra öronen åt sig det senaste halvåret. “Vi ser en dramatisk svängning i attityden mot e-handelsföretagen. Det har blivit mycket svårare för många av de här bolagen att få krediter”, säger Anita Roll, ordförande i Svenska Kreditmannaföreningen i Stockholm.

SVENSKA DAGBLADET Avtalsrysaren fortsätter – tidsfristen förlängd. Avtal och arbetsfred – eller strandning och akut konflikthot. I dag klockan 12.00 kommer avgörandet inom verkstadsindustrin. Försöken under onsdagen att nå en överenskommelse sprack. Vid midnatt begärde tjänstemännen i Sif utsträckt svarstid till mitt på dagen i dag, torsdag. Utgången är in i det sista mycket oviss. Och det är främst Sif och civilingenjörerna som tvekar inför slutbudet. Det är den omstridda frågan om makten över arbetstidens längd och förläggning som spökar. Enligt uppgifter till Näringsliv innehåller slutbudet till tjänstemännen utökade möjligheter för arbetsgivarna att variera veckoarbetstiden utan att betala övertidsersättning.

Galapremiär i rätten. ”Fler åtal är att vänta i Trustormålet. Hjärnan bakom kuppen, Joachim Posener, tror jag kommer att gripas förr eller senare.” Det säger biträdande överåklagare Bo Skarinder, som nu på måndag drar igång en ny mastodonträttegång, knappt två veckor efter att dom fallit i det stora insidermålet om Pinkerton.

DAGENS NYHETER Bostadsföretag tar ut för höga hyror. Många kommunala bostadsföretag har tagit ut alltför höga hyror och därmed byggt upp orimligt stora egna tillgångar under de senaste åren. Det har Hyresgästerna Riksförbund kommit fram till sedan förbundet granskat nästan alla allmännyttiga bostadsbolags ekonomi.

OM-börsen följer inte Nasdaqs öppettider. OM Stockholmsbörsen kommer inte att förlänga sin öppettid till klockan 22, som man tidigare planerat. I ett tidigare förslag skulle Stockholmsbörsen stänga samtidigt som börserna i New York senast den 30 juni. Nu skjuter OM planerna på framtiden. Anledningen är att man dels vill ha en längre framförhållning, dels att man vill utvärdera vad som händer med handeln när öppettiderna förlängs till klockan 20.00 den 26 februari.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.