Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI
Fonder storhandlar De stora svenska fondbolagen rustar för fortsatt börsuppgång genom att storhandla aktier. Det visar DIs rundringning till de största svenska fondbolagen. “I somras stod aktier för en bit under 50 procent av blandportföljen. Nu har vi dragit upp andelen till 60 procent”, säger Mats Guldbrand, aktiechef på AMF Pension, nionde största aktieägare på Stockholmsbörsen. Ett annat tecken på ökad offensiv är att de trygga kassorna i aktiefonderna minskat till förmån för aktier. “Vi har minskat likviditeten de senaste veckorna. Det är ett uttryck för att vi tycker att nedgången räcker i många papper.”
Securitas slåss för flygplatserna i USA Securitas riskerar att förlora sina bevakningsuppdrag på flygplatser i USA. Förtroendet för privata väktare på flygplatserna är kört i botten efter terrordåden och senaten vill förstatliga bevakningen. Securitas väntas i morgon få besked om bolaget får behålla kontrakten.
Budstrid om Ångpannan En budstrid kan vara under uppsegling i teknikkonsulten Ångpanneföreningen. Det finländska konsultbolaget Jaakko Pöyry uppges vara intresserat av att lägga ett konkurrerande bud. I dagsläget är missnöjet med Swecos bud närmast kompakt inom Ångpanneföreningen.
FINANSTIDNINGEN
Ericsson hittade tidigare läcka Telekombolaget Ericsson erkänner nu att bolaget hittat en tidigare läcka som släppt ekonomisk information till marknaden före en rapport. Vd Kurt Hellström hoppas att den nya utredningen ger samma resultat. ”Vi ser allvarligt på läckor och vi kommer att göra en omfattande utredning av vad som har hänt. Vi har gjort det förr och fått reda på det då”, säger Ericssons vd Kurt Hellström till Finanstidningen.
Posten ska spara stort på lokaler Posten ska spara 210 miljoner kronor på att göra sig av med onödiga lokaler. De ytor som inte går att bli av med ska in i ett nytt temporärt bolag, för att kostnaderna inte ska tynga Postens verksamhet.
SVENSKA DAGBLADET
Ericsson får frän kritik för felaktiga uppsägningar Det sjuder av besvikelse och upprördhet bland de uppsagda Ericssonanställda i Stockholm. Ett tiotal processer förbereds mot företaget för felaktiga uppsägningar. Det omfattande varslet om uppsägning i våras baserades inte på avtalade överenskommelser med de lokala fackklubbarna. Företaget valde i stället att ensidigt välja ut och säga upp människor på ett flertal av koncernens bolag. Varför de lokala klubbarna inte strandade förhandlingarna och prövade uppsägningarna i en central förhandling är fortsatt oklart. Och de anställdas kritik av de egna fackliga företrädarna har varit och är svidande.
Ford junior tar över efter sparkad vd De allt envisare ryktena var sanna. Fordchefen Jacques Nasser har petats och ägarfamiljens William Clay Ford jr tar kontrollen. Fordveteranen Nasser befordrades till koncernchef den 1 januari 1999 och han satte omedelbart igång ambitiösa planer, som bland annat inbegrep näthandel, företagsuppköp, anställning av nya designer. Men, som det varnades redan då, förelåg synliga risker att han skulle stöta sig med den ingrodda kulturen i bolaget. Ägarfamiljens Bill Ford har successivt flyttat fram ställningarna och det avgörande steget togs på tisdagen när det formellt meddelades att han definitivt tar över koncernchefsposten. Ny chef för den dagliga verksamheten blir Nick Scheele.
DAGENS NYHETER
Konkursvågen på väg mot storbolagen Två IT-bolag går i konkurs varje dag. Trots det har konkursvågen ännu inte nått sin kulmen. Nu är det de större bolagen som står på tur. Det visar ett statistiskt material från Upplysningscentralen, UC, som DN bearbetat. ”IT-sektorn har inte sett slutet än. Det är en mycket allvarlig situation”, säger Jan Fritsch, vice vd på UC.
IT-chefer skänker bort aktier IT-direktörerna har börjat skänka bort värdelösa aktier för att slippa betala skatt. När branschen var som hetast sålde de sina bolag – blev uppköpta – för fantasisummor. De inkomsterna ska entreprenörerna betala skatt för i dag. Det är bara det att de ofta fick betalt i aktier – vars värde i stort sett utraderats. Nu försöker de slippa skatten genom att skänka bort aktierna till företag utomlands – eller till stiftelser och ideella föreningar – som inte är skattskyldiga i Sverige.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.