Morgonens nyheter i korthet

Rosengrens brutna löften. Vattenfall gör rekordaffär men Wallenbergs elitutbildning får inte ihop pengarna. Läs morgonprasslet här.

DAGENS NYHETER Tre av fyra jobb saknas För två år sedan lovade regeringen, i samband med att en lång rad regementen lades ner runt om i Sverige, 1 280 nya statliga jobb efter de 7 000 jobb som försvann. Dessutom utlovades betydande statliga insatser för att skapa ytterligare 1 000 nya privata jobb. Idag finns endast en fjärdedel av de utlovade jobben på plats, visar en rundringning till berörda orter som Boden, Sollefteå och Hässleholm.

Vattenfall gör rekordaffär Statliga Vattenfall gör sin största affär hittills och tar över makten i Berlins elbolag, Bewag, genom att köpa amerikanska Mirants andel i bolaget för motsvarande 17,5 miljarder kronor. Affären var oväntad med tanke på att Mirant helt avfärdat Vattenfalls tidigare uppvaktningar och att relationerna mellan parterna länge varit minst sagt frostiga. Köpet ska finansieras med egna medel och lån, men kommer inte att leda till någon nämnvärd försvagning av Vattenfalls ekonomi, säger VD Lars Josefsson.

OM åker på skattesmäll OM, med svenska staten som näst största ägare, har gjort sig känt för sin avancerade skatteplanering. OM:s dotterbolag OM Treasury har i två olika affärer undanhållit skattepengar i mångmiljonklassen från staten, och dessa underkänns nu av Skattemyndigheten. OM upptaxeras därför med över 380 Mkr, vilket innebär 106 Mkr i extra skatt. OM kommer att överklaga ärendet till länsrätten.

FINANSTDNINGEN

Posten slänger ut leverantörer Posten ska göra sig av med 12 000 av sina drygt 25 000 underleverantörer över hela landet när bolaget fortsätter att jaga kostnader. Minskningen beräknas ta ungefär ett år, enligt Postens prognos. På sikt ska även den siffran halveras. ”Om vi tittar på branschsnittet ska vi kanske ligga på mellan 4000 och 6000 leverantörer i vår typ av verksamhet. Men det tar längre tid än ett år”, säger Gunilla Cronholm, inköpsdirektör på Posten.

MTG tar analytikertäten Analytikerna väntar sig kraftig vinsttillväxt i börsbolagen framöver. Av de dryga 50-tal bolag som SME Direkt täcker förväntas alla utom fem visa stark tillväxt de närmaste åren. I topp ligger MTG. En vändning i annonskonjunkturen förväntas lyfta vinsten med i snitt 54 procent per år fram till år 2003. På andra plats i förväntningsligan kommer Skanska och på tredje Nobel Biocare. Lägst ligger förväntningarna på Holmen, Telia och SEB.

SVENSKA DAGBLADET

Bakslag för Wallenbergs elit-utbildning Jacob Wallenberg kämpar för att Sveriges första MBA-utbildning, Masters of Business Administration, ska kunna starta vid Handelshögskolan i Stockholm. 400 Mkr ska dras ihop från det svenska näringslivet men bidragsgivarna förhåller sig avvaktande. En av dem som redan backat ur är Skandia. ”Läget är kärvare nu än under högkonjunkturen varför vi kanske tillfrågar fler bolag och också utländska finansiärer”, säger rektorn Lars Lindmark.

Jämställdhetslagen tandlös mot löneskillnader Den nya jämställdhetslagen ska utjämna löneskillnader på enskilda arbetsplatser. Men lagen biter inte på skillnader mellan olika sektorer av arbetsmarknaden. Lägst är snittlönerna där kvinnorna är i majoritet, inom kommunerna. Det framgår av färsk statistik från SCB och Medlingsinstitutet över löneläget på svensk arbetsmarknad förra året. ”

DAGENS NYHETER

Klart för deklarationer på nätet Nästa år blir det möjligt att deklarera via internet. Posten, Telia och storbankerna ska leverera utrustning och tjänster för verksamheten, enligt Riksskatteverkets planer. Under 2002 så kan man med hjälp av en pinkod som följer med deklarationsblanketterna gå in via Internet och godkänna den förenklade deklaration. Först 2003 så kommer vanliga deklaranter att kunna ha ett certifikat så att de också kan gå in och ändra i sina uppgifter.

Bilförsäljningen sjönk i november Bilregistreringarna minskade med 9 procent i november, enligt branschorganisationen Bil Sweden. Nedgången till 21 244 bilar är dock mindre än den varit tidigare under året. Saab har klarat november bra och ökade försäljningen med 5 procent trots att totalmarknaden minskade. Volvo har däremot rasat sedan sommaren. I november störtdök försäljningen med 31 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Spotlight Group