Morgonens nyheter i korthet

Börschefer delade på en miljard. Qviberg vill se mäklarfusion. Läs vad pappersgänget gjorde hela helgen.

DAGENS NYHETER

Så vill Carl Bennet lyfta Sverige. Kraftfulla investeringar i kunskap och innovation är hörnstenarna i det åtgärdsprogram som den så kallade Bennet-Johnsson-gruppen lägger fram i dag. Programmet innehåller ett tiotal konkreta åtgärder för att stärka och förnya en långsiktig industriell utveckling i Sverige. Design är, enligt vad Dagens Industri erfar, ett av de områden som prioriteras. Bennet-Johnsson-gruppen startades på initiativ av finans- och industrimannen Carl Bennet, och Metallförbundets ordförande Göran Johnsson. Förslagen är väl förankrade inom industrin och näringslivet, som tillsammans med samhället väntas ställa upp med pengar i “miljardklassen”. Bennet-Johnsson-gruppens hela åtgärdsprogram presenteras vid en presskonferens i dag klockan 11.

Ericssons dubbelspel Ericssons styrelse fick information redan på hösten förra året att nya, mycket omfattande neddragningar behövdes. Det säger Ericssons operative chef Per-Arne Sandström i en intervju med DI. Men behovet hemlighölls fram till april och Hellström talade hellre om att vändningen var på väg. “Jag kom ganska snabbt fram till att det fanns mycket mer att göra, till exempel när det gällde produktportföljen. Det drog jag redan på styrelsemöten under hösten förra året.”

Snart kokar massan. Stora Ensos planerade massabruk i Brasilien sväller. I stället för ett bruk med 750.000 årston är målet nu en kapacitet på 850.000 årston. Definitivt beslut om investeringen, som är på 15 miljarder kronor, tas vid årsskiftet. “Fabriken kanske blir något större än vad vi sa tidigare”, säger Nils Grafström, ansvarig för projektet och chef för marknadsservice och IT på Stora Enso.

SVENSKA DAGBLADET

Bra år för många VD:ar. Fjolårets resultat var oftast en katastrof för börsbolagen. Men inte för dess verkställande direktörer. Sammanlag tjänade de nära en miljard kronor, många fick påökt och bonusar trots storförluster, visar Näringslivs stora lönegranskning. Många av cheferna kunde trots stora förluster kvittera ut bonus. Det gällde bland andra Jörgen Centerman i ABB, Sören Mellstig i Gambro och Robert Pichering i Icon Medialab för att nämna några. Guldgossen är Leif Östling i Scania som höjde lönen med 123 procent, prestationen är ännu mer anmärkningsvärd med tanke på att lanstbilstillverkningen knappt gick ihop. Qviberg öppnar för fusion med Nordnet. Mats Qviberg öppnar för en ny storaffär bland nätmäklarna. Han vill slå ihop Avanza och Nordnet och därmed skapa en nordisk jätte, med över 135 000 småspare som kunder. Mats Qviberg tror generellt på en dramatisk minskning av antalet bolag på den svenska finansmarknaden. ”Ur ett företagsekonomiskt perspektiv är det naturligtvis bra ju snabbare en affär äger rum. Jag tror inte heller Nordnet är främmande för en sammanslagning”, säger Mats Qviberg.

DAGENS NYHETER

Bättre flyt för chipsen. Första veckan rasade försäljningen av chips. Nu är siffrorna mer normala. Men efter Livsmedelsverkets akrylamidlarm väljer allt fler konsumenter ostbågar och jordnötter i stället för chips. ”Senare mätningar har gett andra och för oss bättre resultat. Men de första signalerna påverkade helt klart försäljningen. Vi har länge noterat en stadig ökning på cirka 20 procent, men den uppgången har brutits. Kanske har vi förlorat 1020 procent av den förväntade försäljningen”, klargör Peter Nilsson, vd på Svenska Lantchips.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.