Morgonens nyheter i korthet

Barnevik lovar berätta om ABB-skandalen. Tysk institution nobbar Ericssons nyemission. Slipp morgonprasslet, läs det här.

DAGENS INDUSTRI Barnevik: “Jag ska berätta”. Percy Barnevik gjorde i går sitt första offentliga framträdande sedan den stora pensionskarusellen i ABB och Investor startade. Det var en ödmjuk ordförande som ledde Astra Zenecas bolagsstämma i London och svarade på frågor från pressen efteråt. Astra Zenecas bolagsstämma godkände också det kritiserade aktieprogrammet för anställda. Hur känns det att ha Wallenbergsfärens förtroende i Astra Zeneca, men inte i andra företag? “De (Investor) har bara 5 procent av rösterna i Astra Zeneca. Capital Group har 11 procent av rösterna”, sa han och nämnde fler stora ägare. “Jag ska ställa upp och berätta om den här affären. Men inte här och nu”, tillade Percy Barnevik.

Tysk institution nobbar Ericssons nyemission. Ericssons huvudägare Investor och Industrivärden har målat in bolaget i ett finansiellt hörn. För att få in de planerade 30 miljarder kronorna måste någon betala dyrt – huvudägarna, institutionerna eller bolaget. Britta Unterberg på DWS, ett dotterbolag till Deutsche Bank, var på stämman hård i sin kritik mot hur Ericsson skötts och att rösträttsskillnaden finns kvar.

Nu säger hon att det knappast är aktuellt för DWS att delta så länge missförhållandena kvarstår.

“En av de saker som måste ändras är att rösträttsskillnaden försvinner”, säger hon och tillägger: “Dessutom vill vi ha tydligare besked om hur pengarna ska användas. Ska Ericsson göra någonting offensivt eller bara ha dem för att stärka balansräkningen?”

Tummen upp för Sverige. Sveriges BNP-tillväxt blir över 2 procent i år och över 3 procent nästa år. Den ovanligt ljusa framtidsbilden av den svenska ekonomin tecknar den västliga samarbetsorganisationen OECD mitt i telekomkrisen. Medan de flesta andra prognosmakare, inklusive regeringen, tror på en BNP-tillväxt på 1-1,5 procent i år, slår OECD till med 2,1 procent i sin nya världsekonomiska prognos, “Economic outlook”, som presenterades i går. Nästa år väntas en tillväxt på hela 3,2 procent.

SVENSKA DAGBLADET Mona Sahlin överväger tidigarelägga statliga beställningar. Biträdande näringsminister Mona Sahlin är orolig för att Sverige håller på att tappa tätpositionen inom telekom. Nu ska hon tillsätta en aktionsgrupp med folk från mobilbranschen och olika myndigheter för att man tillsammans ska se till att behålla försprånget. Vad är det stora problemet för tillfället? ”Att det finns så få tjänster framme. Därför ska vi i den här gruppen se över vad man tillsammans kan göra för att få far på tjänsteutvecklingen”, säger Mona Sahlin.

DAGENS NYHETER “Securum var en bra lösning”. Bildandet av statliga Securum i början av 1990-talet var en viktig orsak till att bankkrisen inte förvärrades. Men staten gick miste om minst 2 miljarder kronor när Securum sålde ut sitt fastighetsbestånd för snabbt. Det framgår av en utvärdering som tre forskare gjort på uppdrag av Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS. 880 riskerar mista jobbet hos Braathens. Alla 800 markanställda i norska flygbolaget Braathens riskerar mista jobbet när bolaget tillsammans med SAS skär ner. Ett separat bolag för verksamheten på marken ska bildas. Facket på Braathens menar att SAS nu bryter det löfte om likabehandling av de anställda hos de båda bolagen som gavs när konkursfärdiga Braathens köptes upp av den skandinaviska flygjätten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Santander