Morgonens nyheter i korthet
DAGENS INDUSTRI
SEB bäst i mäklartest. Var femte rådgivare och mäklare på Handelsbanken och Föreningssparbanken har underkänts i provet för finansiella rådgivare. I branschen som helhet är det ännu sämre ställt, hela 40 procent har misslyckats med provet. SEB är det lysande undantaget med hela 98 procent som klarat testet. Det visar en genomgång som DI gjort. Nordea förhandlar med branschorganisationen Swedsecs om att 120 personer ska få dispens. “Generellt sett är det stora felet med licensen att den inte är anpassad för olika grupper av anställda. Rådgivare på bankkontor har i sitt dagliga arbetet väldigt lite att göra med börsregler och börshandelsregler, vilket å andra sidan mäklare har”, säger Per Andersson, projektledare för licensieringsprogrammet på Nordea.
Bakslag för SAS SAS har inte nått upp till sparmålet på 3,6 miljarder kronor motsvarande 3.500 anställda trots intensiva förhandlingar med personalen. Det visade en avstämning med fackliga representanter från hela Skandinavien i Köpenhamn i går, tisdag. Nu går SAS vidare. “Målsättningen är att åtgärdsprogrammet ska vara i hamn inom ett par veckor”, säger Marie Erling, vice VD på SAS.
Fastighetsbolag vill ha skärpt konkurrens Fastighetsbolagen Castellum och Kungsleden sluter upp bakom Vasakronan och efterlyser ökad konkurrens på byggmarknaden. De får stöd av Konkurrensverket som utökar granskningen av byggbranschen i spåren av asfaltkartellen. “Vi tittar på andra delar av byggbranschen. Vi har ett projekt som pågår på ventilationssidan. Det liknar asfaltärendet”, säger Anders Gerde, sakkunnig på Konkurrensverket, KKV, och ansvarig utredare av kartellmisstankarna.
FINANSTIDNINGEN
Utländskt köpsug efter svenska hus. Den senaste tiden har intresset från utlandet att köpa svenska fastigheter ökat och är nu större än på länge. Flera fonder har gjort stora affärer och butiksfastigheter tillhör det som lockar mest. De senaste månaderna har flera nya aktörer stigit in på den svenska fastighetsmarknaden, exempelvis brittiska fonden Resolution Properties PLC och tyska fonden Internationales Immobilien Institut, med kopplingar till hypoteksbanken Hypovereinsbank.
Utlandet ratar Telia Det utländska ägandet, liksom aktiekursen, har minskat stadigt i Telia sedan bolaget introducerades på börsen. Nu återstår mindre än hälften av det internationella ägandet vid börsintroduktionen. Vid halvårsskiftet 2000 stod svenska privatpersoner och fåmansbolag för 7,2 procent av ägandet i Telia, vid det senaste årsskiftet var siffran 6,2 procent. Men den grupp som har minskat ägandet mest är de utländska ägarna, de har mer än halverat sin ägarandel från 8 till 3,5 procent. Samtidigt har svenska institutioner och aktiefonder köpt fler aktier.
SVENSKA DAGBLADET
Labs2 har tomt i kassan. Slutet är nära för Jonas Birgerssons bolag Labs2. lönerna skjuts upp och i förra veckan sades 12 av de anställda upp. Sedan ett halvår har personalstyrkan mer än halverats. Ända sedan utköpet i mitten av juli 2001 har Labs2 dragits med problem. Investerarna har uteblivit, internetplattformen Brikks som Birgersson lovordat har inte blivit någon större succé och den största kunden har inte varit någon annan än Bredbandsbolaget. Nu är pengarna så gott som slut. Av de 54 anställda som ingick i Framfab Labs när Birgersson tog över är bara 18 stycken kvar. Personalen har också fått skriva på ett papper där de accepterar att få sin lön efter månadsskiftet. Januarilönen betalas alltså ut i februari.
Sif vill tvinga IT-bolagen till ökat ansvar IT-företagen måste visar mer ansvar. Annars kommer krav om mer reglerade avtal. DEt hotar TCO-förbundet Sif med. Förbundet säger nej till lönesänkningar och ”nollavtal” – inga lönesänkningar. ”Avtalet innehåller löneökningar, vägrar företagen betala är det ett brott mot avtalet och då blir det centrala förhandlingar ochi värsta fall stämning i arbetsdomstolen”, säger Hanna Brandt Gonzales.
DAGENS NYHETER Vägverket kan vara delaktigt i asfaltskartellen. Även statliga Vägverket närmar sig ett erkännande för deltagande i asfaltskartellen som avslöjades i förra veckan. En före detta anställd på Vägverket produktion ska ha medgett kartellsamarbete. Nu tillsätts en extern utredning. Sakta men säkert växer den asfaltskartell, som avslöjades i förra veckan genom byggbolaget NCC:s erkännande. Konstigt vore väl annars, eftersom en kartell knappast kan bestå av en part. Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö säger sig nu ha fått indikationer på att Vägverket produktion kan ha varit inblandat i kartellsamarbetet. ”Det är en före detta anställd på Vägverket produktion som menar att bolaget varit med i en kartell vid en entreprenad”, säger Ingemar Skogö.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.